RESOR PRIVREDE ZA DIREKTORKU PETOLETKE? U budućem ministarskom timu će biti dosta novih imena

D. MILINKOVIĆ

23. 10. 2020. u 08:00

РЕСОР ПРИВРЕДЕ ЗА ДИРЕКТОРКУ  ПЕТОЛЕТКЕ? У будућем министарском тиму ће бити доста нових имена

Foto Tanjug

LISTA budućih "stanara" u Nemanjinoj i dalje je otvorena, ali kako sada stvari stoje, većinu članova kabineta premijerke Ane Brnabić činiće oni koji po prvi put sedaju u ministarske fotelje.

Tako je, prema našim informacijama, najozbiljniji kandidat za resor privrede koji je dosad vodio Goran Knežević, direktorka "Prve petoletke - namenska" Anđelka Atanasković, koja je izabrana za najboljeg menadžera Jugoistočne Evrope. Nju je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao "žena-zmaj", aludirajući na to što je uspela da oživi ovu fabriku iz Trstenika i da za dve godine ostvari prihod veći od 137 miliona evra.

Među novim licima u Vladi mogla bi da se nađe i Maja Popović, koja je viđena za naslednicu ministarke pravde Nele Kuburović. Popovićeva je pravnik sa ogromnim iskustvom, bivši sudija, a sada savetnik direktora BIA Bratislava Gašića. Bila je i šefica kabineta prvog čoveka agencije Aleksandra Đorđevića.

Ivicu Dačića na mestu šefa diplomatije trebalo bi da "zameni" aktuelni generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković. Novi kadrovi trebalo bi da dođu i u resor kulture i ekologije, gde se kao najozbiljniji kandidati pominju dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković i bivša predsednica opštine Savski venac Irena Vujović.

Dosadašnju ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović mogla bi da nasledi Suzana Grubješić, koja je svojevremeno bila potpredsednica vlade zadužena upravo za ove poslove. S obzirom na to da lider SDPS Rasim Ljajić više neće biti ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, na njegovo mesto verovatno će doći dosadašnja državna sekretarka u ovom resoru Tatjana Matić.

Promene se očekuju i u ministarstvima sporta, prosvete, i rada i socijalne politike. Kako tvrde naši sagovornici naslednik Zorana Đorđevića u resoru socijale mogao bi da bude "veliko iznenađenje za javnost".

Želja SPS

Socijalisti su izrazili želju da bi voleli da vode prosvetu. Ukoliko dobiju ovaj resor, mogao bi da ga vodi dosadašnji ministar državne uprave Branko Ružić.

Na značajno mešanje kadrovskih karata u Nemanjinoj 11 svakako će uticati i odluka najjače stranke SNS da pravi neku vrstu koncentracione vlade, pa je tako za SPAS Aleksandra Šapića namenjeno jedno ministarsko mesto. Šapić je juče na pitanje da li će treći sa poslaničke liste SPAS Ratko Dmitrović dobiti fotelju u Nemanjinoj konstatovao - "niste loše informisani". On je nagovestio da bi kadar SPAS mogao da dobije resor za brigu o porodici, deci i demografiji.

Nove-stare šefove dobiće Ministarstvo finansija (Siniša Mali) i poljoprivrede (Branislav Nedimović). Spekuliše se da će doći do rokade u resorima odbrane i MUP, pa bi tako Nebojša Stefanović trebalo da preuzme odbranu, a Aleksandar Vulin policiju. Ministarka građevine Zorana Mihajlović mogla bi da promeni resor i da se vrati u energetiku, koju je nekada vodila.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)