VOJNI VRH DONEO ZAKLJUČAK: Jačanje VS i odbrambenih sposobnosti Srbije

Novosti onlajn

18. 10. 2020. u 21:20

SNAŽNO pokazano jedinstvo u opredeljenju državnog vrha na čelu sa predsednikom Republike i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem da se nastavi sa procesom jačanja Vojske Srbije sa ciljem daljeg snaženja odbrambenih sposobnosti Srbije, doprinosa regionalnoj stabilnosti i miru u svetu, težišni su zadaci Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i u narednom periodu, zaključeno je na zajedničkoj sednici Kolegijuma ministra odbrane i Kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije održanoj danas u Domu Garde u Topčideru.

ВОЈНИ ВРХ ДОНЕО ЗАКЉУЧАК: Јачање ВС и одбрамбених способности Србије

Foto: MO Srbije

Na sednici je načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović uručio ministru Aleksandru Vulinu bajonet u znak zahvalnosti za sve što je učinio za razvoj i jačanje Vojske Srbije u proteklom periodu.

Tokom sednice kolegijuma kojom je rukovodio ministar odbrane Aleksandar Vulin razmatrana je realizacija ključnih aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u proteklom trogodišnjem periodu i predstavljena analiza dostignutog stepena razvoja snaga i operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Posebno je istaknuto da je Vojska Srbije, u ovom periodu, opremanjem novim sredstvima naoružanja i vojne opreme, modernizacijom postojećih sredstava NVO iz domaćeg razvoja, unapređenjem obuke kao i poboljšanjem materijalnog položaja i životnog standarda svojih pripadnika, značajno ojačala svoje kapacitete.

Ocenjeno je da vojna neutralnost Srbije omogućava uspešan razvoj partnerske saradnje sa drugim armijama u skladu sa nacionalnim i odbrambenim interesima Srbije, što je i ubuduće čvrsto opredeljenje.

Foto: MO Srbije

Istaknuto je da je dostignuti visok nivo operativnih sposobnosti direktno uticao na spremnost Vojske Srbije da u potpunosti izvrši sve dodeljene zadatke tokom vanrednog stanja, uz primenu i poštovanje svih mera zaštite i očuvanja zdravlja ljudi u borbi protiv virusne infekcije Kovid-19.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“ na Privremenom poligonu „Pešter“ izuzetno uspešno je pokazala visok nivo spremnosti i obučenosti jedinica Vojske Srbije i sadejstvo vidova u izvođenju operacije združenih snaga. Veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije prvi put je zajedno dejstvovalo na jednoj ovakvoj vežbi.

Najznačajniji rezultat prethodnog trogodišnjeg rada, zaključeno je na današnjoj sednici, jeste uspešna realizacija opremanja, modernizacije i jačanja operativnih sposobnosti Vojske Srbije, poboljšanje standarda njenih pripadnika i očuvanja mira i zaštite bezbednosti svih građana Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu