ŠPANIJA O PRIZNAVANjU TZV. KOSOVA: Ne menjamo svoj stav o kosovskoj nezavisnosti

Tanjug

23. 09. 2020. u 22:53

ШПАНИЈА О ПРИЗНАВАЊУ ТЗВ. КОСОВА: Не мењамо свој став о косовској независности

Foto: Novosti arhiva

ŠPANIJA trenutno nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja kosovske nezavisnosti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Iz MSP-a Španije oglasili su se nakon što su strani mediji nedavno preneli da je Španija spremna da prizna tzv. Kosovo ukoliko Priština postigne dogovor s Beogradom.

"Obaveštavamo vas da, prema trenutnoj situaciji, Španija nema razloga da menja svoj stav, što je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom", navode iz MSP Španije za Ljajmi, a prenosi Kosovo onlajn.

Kako se napominje, odnos Španije prema takozvanoj kosovskoj nezavisnosti nije nepravedan, već, naprotiv, u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom.

Na pitanje da li će sporazum Beograda i Prištine španskim državnim vlastima otvoriti mogućnost da priznaju nezavisnost tzv. Kosova, iz MSP Španije kažu da podržavaju dijalog.

Foto: P. Milošević/Tanjug/Zoran Žestić

"Nastavićemo da podržavamo dijalog Beograda i Prištine usmeren na postizanje sveobuhvatnog političkog sporazuma o konačnom statusu kosovske teritorije", poručuje MSP Španije.

Španija je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, pored Grčke, Kipra, Rumunije i Slovačke.

Briselski portal EUobserver nedavno je preneo, pozivajući se na izvor iz Madrida, da bi Španija bila spremna da prizna tzv. Kosovo ukoliko Priština postigne dogovor sa Beogradom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Grof

24.09.2020. 03:50

Slovacka je uvek bila veliki prijatelj Srbije, mislim da bi trebali malo vise da se povezemo sa njima i potvrdimo to prijateljstvo!!! Trenutno nisu na nasim mapama kako mi se cini.

buki

24.09.2020. 09:08

A nama baš iz Brisela, gde medijski portali naručeno lažu, tupe o medijskim slobodama? Sram da ih bude, I hvala Špancima što braneći međunarodno pravo, brane sebe i nas.

Petar

24.09.2020. 09:40

Pa dobro, ako već navodite reči "što je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom", zašto Kosovo niste odmah priznali, negoo.. Budite iskreni, šta se tu dogodilo?

Varto Marx

24.09.2020. 10:12

Kakve izmisljotine prenosite. Nije tacno da Españarazmstrala da priznaje Kosmet, pokazao mi je kolega Español novive " El Mundo" da su to izmisljotine, da u Madridu nije ni bilo debate povodom priznavanje Kosmeta. España ostaje cvrsto pri stavu nema nikakve promjene.