KONJUFCA O DODELI STANOVA U LEPOSAVIĆU: To je srpska kolonizacija severa KiM

Tanjug

30. 08. 2020. u 20:53

BIVŠI ministar spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Gljauk Konjufca smatra da je današnja dodela stanova za 58 porodica u Leposaviću, izgrađenih sredstvima države Srbije, "tipična kolonizacija".

КОЊУФЦА О ДОДЕЛИ СТАНОВА У ЛЕПОСАВИЋУ: То је српска колонизација севера КиМ

Foto: I.Radulović

Konjufca je na Fejsbuku napisao i da današnji dan, kada se obeležava Međunarodni dan nestalih, "nije slučajno izabran".

"Pravi odns srpske države prema Albancima i Kosovu najbolje pokazuje današnji događaj u severnom delu naše države. Datum koji je izabrala Srbija nije slučajan, već pokazuju da nema ni žaljenja ili kajanja zbog genocida koji je izazvala na Kosovu", napisao je Konjufca, prenosi Kosovo onlajn.

On je naglasio da "Srbija, ne samo da drži pod ključem istinu o otetima, već nastavlja pred nosom naše vlade kolonizaciju Kosova".

"Ovo je tipicna kolonizacija sa 58 koncentrisanih domova, u jednom naselju, u strateški najvažnijem delu severnog područja. Kuće koje je izgradila Vučićeva vlada su na lokaciji na kojoj nikada ranije nije postajala nijedna kuća", kaže Konjufca.

On kaže i da je "problem" u tome što prištinska delegacija za dijalog sa Srbijom u Briselu prihvata teme poput povratka Srba koji su napustili Kosovo od 1976. godine.

"Onog trenutka kada je takva tema prihvaćena za dijalog, automatski se legitimiše teza Srpske akademije da su Albanci vršili pritisak i progonili kosovske Srbe. Kroz ove šovinisticke konstrukcije, Srbija ima za cilj da prikrije genocid počinjen nad Albancima", tvrdi bivši ministar.

On se ironicnim recima osvrnuo i na nedostak reakcije privremenih prištinskih institucija.

"Kada premijer Hoti bude saznao od medija o ovoj akciji, on će sigurno sve to ''oštro'' osuditi. A to je značajno manje od onoga što jedna aktivna NVO može da uradi po tom pitanju", dodao je Konjufca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)