AMERIČKI PORTAL: Moskva bi da kontroliše Balkan

Tanjug

11. 08. 2020. u 15:01

AMERIČKI sajt "RealClearDefense" objavio je analizu upliva Rusije u Srbiji i celom Zapadnom Balkanu, a jedan od povoda za to bile su i pojedine optužbe da je Rusija umešana u nemire u Beogradu početkom jula.

АМЕРИЧКИ ПОРТАЛ: Москва би да контролише Балкан

Foto: Ministarstvo odbrane

-Moskva negira bilo kakav ''ruski trag'' u nemirima. Da li Rusija stoji iza nasilnih protesta u Beogradu, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno. Napori Kremlja da izazovu nemire na Balkanu ne bi bili novost. To bi bio samo najnoviji pokušaj rastuće Rusije da ugrozi evroatlantsku bezbednost i ospori sposobnost SAD, a da brani svoje interese u Evropi- tvrdi portal "RealClearDefense", a preneo je Blic.

Kada je reč o Srbiji, naglašava se da je Rusija upotrebljavala državne medije za promociju nacionalističkih i antizapadnih poruka. Kao primer se navodi otvaranje kancelarije "Sputnjika" u Beogradu, ali i ruski Humanitarni centar u Nišu koji je, kako ističu, vrlo blizu američkoj bazi Bondstil na KiM.

-Pojedini evropski i američki zvaničnici strahuju da ruski Humanitarni centar služi kao osnova za prikupljanje obaveštajnih podataka Kremlja za prisluškivanje američkih interesa na Balkanu-, piše "RealClearDefense".

Foto: MO Srbije

U tekstu je navedeno da je Srbija, kao ključni saveznik Moskve u regionu, i dalje najveća prepreka za suprotstavljanje ruskom uticaju.

-Opozicija u Srbiji je upravo bojkotovala izbore, što je rezultiralo time da je Vučićeva SNS ostvarila apsolutnu pobedu i dodatno ojačala moć- ističe "RealClearDefense" i ocenjuje da bliski rusko-srpski odnosi mogu otežati otkrivanje ruskih subverzivnih aktivnosti.

Portal ukazuje da je Rusija u Srbiji za vojnu vežbu instalirala raketni sistem S-400, a da su prošlog februara Beogradu isporučeni sistemi protivvazdušne odbrane "Pancir S1", iako je Srbiji pretila opasnost od američkih sankcija.

Foto: Ministarstvo odbrane

-Ako Srbija nastavi sa nabavljanjem ruskog oružja, Vašington bi trebalo da joj uvede sankcije. Srbija mora da shvati da je njena strategija neutralnosti neprihvatljiva za SAD, kao i njena nastojanja da uravnoteži svoje interese između Rusije, Kine i Zapada- kažu analitičari uticajnog portala, navodi Blic.

Američki medij takođe tvrdi da je Rusija izazivala nemire u Severnoj Makedoniji pre referenduma o promeni imena i ulasku te zemlje u NATO, kao i da Moskva ima svoju ulogu i u kritičnim sektorima u Hrvatskoj, dok, kako je navedeno, "u Albaniji koristi unutrašnje sukobe za destabilizaciju, slično kao u BiH i Crnoj Gori".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (11)