EU PROTIV PRIŠTINA NE HAJE: Nacrt zakona o vrednostima OVK podriva slobodu izražavanja

Tanjug

07. 08. 2020. u 21:33

ЕУ ПРОТИВ ПРИШТИНА НЕ ХАЈЕ: Нацрт закона о вредностима ОВК подрива слободу изражавања

Foto Deposiphotos

NACRT zakona o vrednostima OVK podriva slobodu izražavanja, saopštila je danas Kancelarija Evropske unije na Kosovu na svom Fejsbuk profilu.

Kancelarija je navela da se moderne demokratije oslanjaju na kritički nadzor i informativne debate, na kojima se razgovara i interpretiraju istorijski događaji.

OVK je integralni deo istorije Kosova, navela je Kancelarija Evropske unije na Kosovu, ali i primetila da Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK sadrži odredbe koje izazivaju ozbiljnu zabrinutost u odnosu na pravo ljudi da imaju svoje mišljenje, navela je Kancelarija.

Ove odredbe podrivaju i kažnjavaju slobodu izražavanja, ključni element evropskih osnovnih vrednosti i osnovnih prava zagarantovanih Ustavom Kosova i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ocenila je Kancelarija EU na Kosovu.

Ona je pozvala nadležne da razmotre te odredbe, napominjući da će, ukoliko bude usvojen u sadašnjem formatu, zakon potkopati lokalne i međunarodne napore za dalje jačanje poštovanja osnovnih prava na Kosovu o vrednostima OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dik Marti

14.08.2020. 07:40

Kako bre, pa Haradinaj kaže da Hoti nema legitimitet za "pregovore bez jasnog ishoda" sa Srbijom. A da, da Tramp izgubi onda će imati...Ljukavo kao ljisica.

Dragan

15.08.2020. 13:21

DALI TI NEMCI I OSTALI IZ EU MOZE DA SHVATE DA JE OVK TERORISTICKA VOJSKA U JUGOSLAVIJI. TO NIJE REGULARNA VOJSKA .PRIZNALI STE TERORISTICKU KRIMINALNU ISLAMSKU DRZAVU U SRED EVROPE. TO DOSADA OD NASTANKA SVETA NIJE BILO.