Vučić nakon sa sastanka Lavrovom: Dobili smo određene ocene Rusije, moraćemo da budemo IZUZETNO OBAZRIVI u Vašingtonu (FOTO)

Novosti online

18. 06. 2020. u 12:32

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas pre podne u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako je sam najavio, o predlogu Vašingtona da se lideri Srbije i tzv. Kosova sastanu krajem juna u Beloj kući.

Вучић након са састанка Лавровом: Добили смо одређене оцене Русије, мораћемо да будемо ИЗУЗЕТНО ОБАЗРИВИ у Вашингтону (ФОТО)

Foto: Tanjug

Lavrov je pred današnji susret sa predsednikom Vučićem najavio da će ključna tema razgovora biti, kako se nada, predlog Vašingtona da se lideri Srbije i Kosova sastanu krajem juna u Beloj kući.

Kako je pojasnio, ne bi hteo da mogući dogovori Beograda i Prištine imaju istu sudbinu "kao i pri posredovanju Brisela", kada je to posredovanje "ostalo na papiru".

Lavrov je odmah po dolasku razgovarao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a o značaju ove posete govori i njen tajming, jer nije uobičajno da jedan visoki zvaničnik kakav je Lavrov dolazi u posetu dva dana pred izbore u Srbiji.

Vučić je rekao da je ovo Lavrova prva poseta nakon najtežeg udara korona virusa.

- Uvek možete da računate i na našu podršku - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se zahvalio Lavrovu na poseti, navodeći da je ključna tema njihovog razgovora bila podrška Rusije integritetu Srbije i KiM.

- Danas smo razgovarali o svim važnim temama, Rusija je jedan od naših najvažnijih trgovinskih partnera, a verujem da to možemo zajedno da uradimo - rekao je predsednik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jun 18, 2020 at 2:27am PDT

- Mi smo dobili danas određene ocene ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koje su mene kao predsednika zabrinule, a tiču se kosovsko-metohijskog pitanja - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

- Moraćemo da budemo izuzetno obazrivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala. Mi smo zahvalni našim ruskim prijateljima što u svakom trenutku, kako u Savetu bezbednosti, tako u drugim organizacijama podržavaju poziciju Srbije, što podržavaju očuvanje teritorijalnog integriteta, što sa nama štite mnoge institucije. Dogovorili smo se da na dnevnom nivou razgovaramo, da razmenjujemo iskustva i jedna stvar je jasna: Ako bi bilo kada trebalo da dođe do bilo kakvog rešenja, uvek je potrebna saglasnost Rusije, i zbog Saveta bezbednosti i zbog toga što ne želimo da svi drugi budu konsultovani, a niko da ne pita Rusiju ništa. Rusija je uvek podržavala dijalog pod okriljem EU, kao i Srbija. Mi smo spremni da saslušamo sve druge političke aktere i njihove ideje, ali će umeti da sačuva vitalne interese, bez obzira na težinu i cenu koju će Srbija morati da plati.

- Još jednom samo da kažem da sam zahvalan Sergeju na ličnom angažmanu, na ličnoj podršci prijateljima iz Srbije, zahvala sam predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu i na svemu što rade - naglasio je Vučić.

- Ja za tri, četiri dana idem u Rusiju, očekuju me pored Putina razgovori i sa drugim najvišim EU zvanicima, a onda, kako stvari stoje, Vlada će ići u Vašington o čemu smo i danas razgovarali. Što se ekonomije tiče, tu će naša delegacija nastaviti razgovore, ali idemo u pravom smeru - rekao je predsednik.

- Ja se izvinjavam što ovoliko govorim, ali zaista smo pričali o raznim stvarima. Danas u toku dana je strašno važno da vodimo računa, to sam zamolio i naše prijatelje iz Rusije, i SPC, da pružimo podršku našem narodu u Crnoj Gori i da pozovem Putina na svečano otvaranje veličanstvenog Hrama Svetog Save u Beogradu. Teška, teška, teška vremena su pred nama i mi samo ujedinjeni možemo da ostvarimo naše interese. Kada kažem teška, mislim na teža vremena od onoga kada su države jedna po jedna priznavale status nezavisnog Kosova - rekao je Vučić.

- Hvala vam na poseti, nadam se da se osećate kao kod kuće - rekao je Vučić za kraj.

OBRAĆANjE SERGEJA LAVROVA

Nakon predsednika Srbije, obratio se i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i zahvalio se na toplom prijemu, istakavši da se u Beogradu oseća kao kod kuće.

- Zadovoljni smo nivoom saradnje, ekonomski odnosi se razvijaju dobro, visoko smo ocenili saradnju na suzbijanju virusa korona, takođe smo govorili i o nedopustivosti revizije istorije - rekao je Lavrov, dodajući da predsednika Srbije očekuje na Paradi pobede u Moskvi 24. juna.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Srbija i Rusija imaju dosledno razivijene ekonomske veze sa Srbijom.

- Prošle godine razmena je bila preko dve milijarde dolara. Posebno sarađujemo na polju energetike, industrije. Razvija se takođe vojnotehnička saradnja - rekao je Lavrov.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

Ruski stav po pitanju Kosova i Metohije se neće promeniti

Osvrnuo se na pandemiju korona virusa rekavši kako su ruski specijalisti pomogli Srbiji kada joj je to bilo preko potrebno, a potom se osvrnuo na pitanje KiM.

- Pozdravili smo više puta vojnu neutralnost Beograda. Problem Kosova ostaje nerešen. EU ne sme da se izoluje od dijaloga Beograda i Prištine. Ruski stav po pitanju Kosova se ne menja. Hoću da podsetim da je baš na predlog Rusije u Rezoluciji 1244 potvrđen teritorijalni integritet Srbije - naglasio je on.

Lavrov je naglasio da Srbija brani sopstvene interese na Kosovu i Metohiji.

- Mi nećemo dozvoljavati da se relativizuje i prepravlja istorija. Srbija igra važnu i pozitivnu ulogu u obezbeđenju mira na ovom prostoru. EU koja ima ulogu posrednika mora tu ulogu da sprovodi nepristrasno i da insistira na sprovođenju dogovora o ZSO - rekao je Lavrov.

Svako rešenje, prema njegovim rečima, mora da bude potvrđeno u UN.

- Podržaćemo svako rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju - naveo je Lavrov.

Na pitanje novinara o odnosima Ukrajine i Rusije, Lavrov odgovara:

- U diplomatiji ne postoje uslovne rečenice, mi imamo pravila koja se moraju striktno poštovati. Izjave koje mi čujemo od zvaničnih predstavnika Ukrajine, mi se time ne bavimo zato što tamo ima ljudi koji rade sve samo da bi sebe podigli. Mislim da za naše zapadne kolege koji rade za Ukrajinu treba da bude sramota zbog ovakvih izjava i ovim bih završio odgovor na ovo pitanje - rekao je Lavrov.

Na pitanje da li bi Rusija podržala odluku oko priznavanja Kosova u zamenu za finansijski paket od EU, Lavrov odgovara.

- Znate to pitanje ne treba meni da se postavlja, nego Srbiji i njegovom rukovodstvu. Mi smo više puta pričali o tome, i mi smo sigurni da će Beograd, Srbija i predsednik da odluče samo onako kako je najbolje za njegove ljude - rekao je Lavrov.

- Ne vidim šta Rusija ima sa tim, ali dobro, odgovor na to pitanje bi bio ne - rekao je predsednik.

- Svakog Vidovdana se sve pokaže, tako da ćemo sačekati da vidimo šta će na kraju biti - rekao je predsednik za kraj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri