NAPREDNJACI 58 ODSTO, A SERGEJ NADOMAK PRAGA: Bez dramatičnih promena u podršci strankama uoči parlamentarnih izbora

V. M.

13. 06. 2020. u 08:40

SRPSKA napredna stranka mogla bi da na parlamentarnim izborima osvoji i više od 58 odsto glasova, pokazalo je poslednje istraživanje agencije "Faktor plus".

НАПРЕДЊАЦИ 58 ОДСТО, А СЕРГЕЈ НАДОМАК ПРАГА: Без драматичних промена у подршци странкама уочи парламентарних избора

Foto: Novosti arhiva

Osim njih izborni prag od tri odsto, da su izbori ove nedelje, preskočilo bi još pet lista.

I ovo istraživanje potvrdilo je da su se rejtinzi partija stabilizovali i da stranke uoči izbora uglavnom beleže sasvim mali rast.

Naprednjaci su već mesecima "ukotvljeni" oko 58 procenata, što je deset odsto više nego što su osvojili na izborima 2016. godine. Socijalisti, koji će sasvim izvesno osvojiti drugo mesto, posle skoka na 15 odsto uoči korone, "smirili" su se na 12,5. To je, takođe, pomak u odnosu na rezulate od pre četiri godine kada su dobili glasove 11,95 odsto birača.

ODZIV 46 ODSTO

PREMA istraživanju agencije "Faktor plus", izlaznost bi, da se izbori održavaju u nedelju, bila 46 odsto. Da sigurno neće izaći reklo je 34 procenta ispitanika, dok je preostalih 20 odsto odgovorilo da ne zna da li će glasati na izborima.

Najveći dobitnik izbora mogao bi da bude predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić i njegov SPAS koji je mesecima iznad četiri odsto, a prema poslednjem istraživanju dosegao je do 4,9 procenata.

Ove tri liste jedine su koje bi, prema starim pravilima o cenzusu od pet procenata, mogle preko crte.

Smanjivanje izbornog praga na tri odsto omogućilo je da se ulasku u Skupštinu nadaju još najmanje tri opcije - PSG, SRS i "Metla". Oni se uglavnom kreću oko tri procenta ili nešto više.

Ono što karakteriše ove izbore i otežava istraživanja jeste to što veliki broj lista ima podršku koja se kreće u okvirima statističke greške i gotovo je nemoguće precizno predvideti njihov rezultat. Blizu cenzusa, prema poslednjem istraživanju je još DjB sa 2,8 odsto, a iza njih su Ujedinjena demokratska Srbija (2,7), Zavetnici (2,6), POKS (2,4). Sve ove liste ostvarile su blagi rast u odnosu na prethodni mesec, ali nedovoljan da bi ih prebacio preko cenzusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju