ROPSTVO I POLTRONSTVO ZARAD VELIKE ALBANIJE Analitičari za "Novosti": Ugovor sa đavolom je već potpisan

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 05. 2024. u 14:30

MITING koji je albanski premijer Edi Rama održao u Atini s Albancima nastanjenim u Grčkoj predstavlja ništa drugo do ratno hušačkog pokušaja i od strane Rame i od strane njegovih pristalica da uruši sve nacionalne granice na Balkanu.

РОПСТВО И ПОЛТРОНСТВО ЗАРАД ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ Аналитичари за Новости: Уговор са ђаволом је већ потписан

Foto: Profimedia/N. Paraušić/Printskrin Fejsbuk

Ovako za "Novosti" Raminu posetu Grčkoj ocenjuju analitičari Dragoslav Bokan i Dževad Galijašević.

Kako u razgovoru za "Novosti" navodi Galijašević, Edi Rama je mislio da u Grčkoj vlada kada preduzima korake protiv Srbije,"a konstantno ih preduzima i u Savetu bezbednosti i kada se raspravlja i o Srebrenici i o KiM, onda smatra da tako misli i narod".

- Grci koji imaju duboke istorijske i bratske odnose sa srpskim narodom naravno da ne mogu odobriti takvo ponašanje i promociju albanskog fašizma na grčkim ulicama. Doći u Grčku koja je stradala u Drugom svetskom ratu i koja je pomagala Srbiji je vrhunac licemerja. Ono što je bitno je da narod u Grčkoj drugačije razmišlja od vlasti koja široko otvara vrata albanskom fašizmu i antisrpskim okupljanjima i govorima.

Galijašević ističe da su Albanci destabilizujući faktor na Balkanu, imajući u vidu ne samo poteze Rame u Grčkoj, nego i dešavanja uoči predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji čime je i više nego očigledna ideja koju žele da sprovedu a koja nosi ime "Velika Albanija".

- Albanci pokušavaju da izdejstvuju svoju revoluciju koja Srbiju treba da ostavi bez njene teritorije, koja treba da oduzme identitetski deo zemlje. KiM nema nijedan kamen, nijedno brdo, nijednu reku koja nema drugo ime osim srpskog. Albanci su uvek u svojoj istoriji bile sluge Zapada i svih poraženih imperija. Nažalost, ta ideja o Velikoj Albaniji bi bila jednostavna da je to samo u njihovim glavama. Albanska nacija je prilično neartikulisana i nastali su kao zapadni projekat, pre svega austro-ugarski. Kada govore o Velikoj Albaniji oni falsifikuju činjenice vezano za Ilire i sve drugo. Ali to je manji deo problema. Oni mogu biti primitivni i mogu želeti da je Kavkaz njihov, da je Sibir njihov, ali problem je što je to zapadni koncept - kaže Galijašević koji upozorava da u sklopu ideje koju Albanci žele da sprovedu nije ugrožena samo Srbija, već i okolne zemlje.

- Videli smo poruke i da je Crna Gora na redu. Ta ideja i njihova želja je oružje koje destabilizuje region, urušava stabilnost Severne Makedonije, razbija Crnu Goru, razbija Srbiju i to ne samo u delu oko KiM nego i oko tzv. Preševske doline. Ideja Velike Albanije predstavlja ideju albanskog etničkog prostora bez drugih naroda, to je genocidna ideja potpunog etničkog čišćenja drugih naroda. Masovni pritisci polijskim i pravosudnim strukturama i njihovo nelegalno ponašanje je koncept u kome se želi napraviti Velika Albanija.

Sa ovim mišljenjem se slaže i Dragoslav Bokan koji govori da je politički projekat "Velike Albanije" već iscrtan.

- Velika Albanija je već pripremljena i akcijama u Bosni, i S. Makedoniji i ponašanjem carigradskog patrijarha prema našoj i ruskoj pravoslavnoj crkvi. To su sve ivice koje treba da izrode totalno uništavanje suvereniteta zemalja koje se tome suprotstavljaju.

Govoreći o velikoalbanskom elementu koji je prisutan na Balkanu, Bokan ističe da se on naročito može primetiti u Severnoj Makedoniji.

- Kada je reč o Severnoj Makedoniji tu stvari stoje još kompleksnije pošto je uloga velikoalbanskog elementa u aktuelnoj politici te države velika, skoro odlučujuća i sudbonosna i preti da potopi čitav državni brod. Koncept suvereniteta je već srušen. Kada je reč o tzv. odluci Severne Makedonije kroz albanskog predstavnika o podršci rezolucije o Srebrenici i sponzorstvu, tu vidimo da kada god treba da se uradi nešto po nalogu oni gurnu albanskog predstavnika da bi se time ogradili pred svojim glasačima i to je ključni momenat. To je samoubilačka logika i skok u velikoalbansku provaliju. Oni daju prava Albancima kao da su većina, a ne manjina - kaže Bokan i dodaje:

- Vlast u Atini sa jedne strane mora da krije od svog naroda i svojih glasača šta radi potpuno suprotno njihovim željama i nacionalnim interesima Grčke, a onda se pravi kao da je reč o nekoj privatnoj poseti Edija Rame za koju oni navodno nisu znali. Ovaj skup je bio ratno hušački i od strane Rame i od strane njegovih albanskih pristalica, inače šovinista pristalica Velike Albanije i rušenja svih nacionalnih granica na Balkanu. Grčka je pokušala sebe da opravda kroz tobož neznanje, neinformisanost, a sa druge strane je organizovala sve to i pustila da se to dogodi i da od stranaca dobije "maženje po glavi", kao i u slučaju Dore Bakojani i njenog starteškog ponašanja u kom se nije obazirala na obećanja, ni mišljenje ministarstva spoljnih poslova Grčke po pitanju Kosova, već je radila ono što su joj naredili, a pravdala se formalnim razlozima.

Prema predviđanjima našeg sagovornika, ova vrsta ropske poslušnosti je ono što iritira sve narode unutar EU i kako kaže nazire se brz kraj tako nastrojenih vlasti koje umesto da gledaju u narod kada je reč o važnim odlukama, gledaju u strane sile. Dodaje da potezi poput ovog sa Ramom samo ubrzavaju kraj takve politike.

- Ugovor sa đavolom je već potpisan. Oni izvršavaju ono što im se kaže, nema tu nikakve kompenzacije što je bila klasična evropska diplomatija. Postoje pravila igre koja se izvršavaju bespogovorno i čita se iz koverte koju dobijate kao informaciju koja treba da postane vaš stav. A ta koverta koja se šalje od zapada do ruku Dore Bakojani, sve to je samo jedna vrsta koncepta naređenje-izvršenje. Kompletna suverenost i nezavisnost predata stoprocentno u ruke onih koji nimalo ne razmišljaju o interesu naroda koje zastupaju. Sećate se i izjave Analene Berbok koja je uprkos izjavama naroda da se ne slaže za sankcije prema Rusiji rekla "šta me briga šta misli nemački narod". 

- Situacija u Evropi je dovedena do krajnje tačke napetosti i mislim da će odnos prema srpskom narodu i odnos prema ideji Velike Albanije, odnos prema rušenju krhke zajednice između BiH i RS završiti potpunim raspadom spoljne politike EU. Mislim da ni narod, a ni ostale države neće dopustiti da se ide ka toj ropskoj politici. Na primeru Grčke i Dore Bakojani vidite koliko jedna stara civilizacija uz to i pravoslavna, pristankom na pritiske gubi elementarni suverenitet i ne može da se odupre očiglednim neprijateljima Grčke - zaključio je Bokan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)