LICEMERNA IZJAVA BRITANSKOG AMBASADORA: Srbi nisu genocidan naorod, ali rezolucija o Srebrenici je neophodna

Novosti online

20. 04. 2024. u 10:03

VELIKA Britanija se ne igra politike kada je u pitanju Srebrenica, kompetentni međunarodni sudovi su ono što se desilo u Srebrenici okvalifikovali kao genocid i zbog toga i mi koristimo taj termin, rekao je u intervjuu za "Politiku" ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson.

ЛИЦЕМЕРНА ИЗЈАВА БРИТАНСКОГ АМБАСАДОРА: Срби нису геноцидан наород, али резолуција о Сребреници је неопходна

Foto: Printskrin Youtube/Center for Strategic & International Studies

On je dodao da je to pravna, a ne politička odluka.

Ferguson je priznao da su, na osnovu međunarodnih izveštaja, delimično odgovorne i Ujedinjene nacije, jer nisu uspele da spreče ono što se dogodilo u Srebrenici.

- Mi želimo, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, iz tog slučaja da naučimo određene lekcije kako se to nikada više ne bi ponovilo. Apsolutno je važno da se razume upotreba tog termina 'genocid'. Ni u kom slučaju to ne znači kolektivnu odgovornost srpskog naroda, a što, nažalost, imamo često slučaj da čujemo u politici i medijima ovde. Sudije uključene u te procese pred međunarodnim sudovima su tada rekle da se ti procesi ne bave narodom, već isključivo pojedincima odgovornim za te zločine. Naš stav je da moramo razumeti prošlost radi bolje budućnost, a mi želimo da gledamo u budućnost - rekao je Ferguson. 

Na konstataciju novinara da su zločinci već osuđeni za te zločine i zbog čega se onda sada predlaže rezolucija o Srebrenici, britanski diplomata je rekao da pitanje "zašto sada" treba postaviti onim ljudima koji su predložili rezoluciju a ne njemu.

On je rekao da je Rezolucija pred Generalnom skupštinom UN i istakao da Velika Britanija nije autor te rezolucije, ali da je njena "svrha da se spoznajom prošlosti i uspostavljanjem međunarodnog dana sećanja na taj događaj, i promišljanjem, suštinski krene napred".

Na pitanje kako je moguće da jedna država bude primljena u SE iz dva dela, imajući u vidu da u UN postoji samo država Srbija, jer po statutu SE, samo evropske države mogu da budu članice, Ferguson je rekao da Velika Britanija pristupa ovom pitanju iz drugačijeg ugla. 

- Kao i većina članica EU, evropskih i mnogih drugih država, smatramo "Kosovo" nezavisnom državom. Velika Britanija bi želela da vidi Kosovo u SE i drugim međunarodnim organizacijama, kada se steknu uslovi za tako nešto. Smatramo da je ovo bitna organizacija koja je suštinski bila važna za postizanje mira i stabilnosti u Evropi posle Drugog svetskog rata. Smatramo da instrumenti SE - kao što je npr. Evropski sud za ljudska prava - mogu biti izuzetno važni za zaštitu prava svih građana "Kosova", uključujući naravno i manjine - rekao je ambasador Velike Britanije.

On je rekao da VB istovremeno želi da vidi napredak na planu realizacije Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu. Dodao je da je to davno trebalo da se desi, jer je obaveza preuzeta Briselskim sporazumom pre više od 10 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)