"ONI VIŠE NE ŽELE PRVOBITNI ZAHTEV DA SE OBJEDINE IZBORI 2. JUNA" Brnabićeva - Sada traže "neki datum u budućnosti" (VIDEO)

Novosti online

17. 04. 2024. u 14:03 >> 14:31

PREDSEDNICA Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić obraća se nakon završetka sastanka na kome su predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o izbornim uslovima.

ОНИ ВИШЕ НЕ ЖЕЛЕ ПРВОБИТНИ ЗАХТЕВ ДА СЕ ОБЈЕДИНЕ ИЗБОРИ 2. ЈУНА Брнабићева - Сада траже неки датум у будућности (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Parlamentarne stranke vladajuće većine i opozicije sastale su se danas po četvrti put kako bi govorile o izbornim uslovima i preporukama Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Obraćanje je počelo sa zakašnjenjem zato što je poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta stajao pored govornice i vikao.

- Sada vidite kako izgleda nepoštovanje Narodne Skupštine, to je ta Srbija protiv nasilja. Čovek je sve sam o sebi rekao, ja ne bih imala šta da dodam. Čovek pokazao kako treba da izgleda dijalog. Od 1. aprila na nijedan razgovor se nije odazvao, ni na jednom sastanku se nije pojavio, dođe ovde, kaže šta ima, optuži za različite gluposti, predsednika Vučića, mene, izbaci gomilu laži i ode. Jedina sramota u tome je što on pripada grupi koja sebe zove "Srbija protiv nasilja" - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je sastanak u smislu konstruktivnosti i razmene mišljenja i argumenata bio "apsolutno i daleko najbolji do sada".

- Jako dobar sastanak, dijalog kojim bi se ponosio svaki parlament na svetu. Mislim da je to taj ton i ponašanje koje dugujemo našim građanima. Nismo postigli dogovor, zato što se ponovo sve svelo na razgovore o datuma. Ultimativno je postavljen datum, ne birački spisak, ne izborni uslovi ODIHRA, ne to da li treba da se implementiraju preporuke pre ili kasnije. Sasvim je jasno ako pratite ODIHR-ove preporuke da ne možete da imate lokalne izbore ni u Beogradu ni u ostalim lokalnim samoupravama verovatno još tri godine - kazala je predsednica Skupštine.

Foto: Printskrin

Ističe da je važno za sve građane da se formiraju dva radna tela - jedno će se baviti izmenama i dopunama svih relevantnih zakona kojima se primenjuju ODIHR-ove preporuke.

- I drugo radno telo koje će se baviti vršenjem uvida, kontrole i po potrebi revizijom biračkog spiska. Nastavljamo da radimo, ja se nadam da će predstavnici opozicije grupisane oko "Srbije protiv nasilja" uzeti učešće u tom radu. Opozicija koju predstavlja lista "Mi-glas iz naroda" je potvrdila da hoće uzeti učešća u radu, ja im zahvaljujem od srca - rekla je ona.

Ana Brnabić kaže da će se izbori održati kada im je zakonski rok, u najkasnijem terminu, a to je 2. jun.

- I to na eksplicitan zahtev predsednika Republika Aleksandra Vučića, koji nas je zamolio da izađemo u susret opoziciji. Nekoliko puta sam na sastanku iznela i zabrinutost i pitanje, da ukoliko licitiramo sa datumom izbora u Beogradu, i želimo da se pomere dodatno ne čak ni na jesen, nego kasnije. A imajući u vidu da Grad Beograd u ovom trenutku funkcioniše pod vođstvom privremenom organa, sa privremenim finansiranjem već šest meseci, kakav bi to signal dalo Beograđanima i kakvu bi neozbiljnsot pokazalo kada bi rekli kada grad ove veličine treba da funkcioniše u nekom privremenom statusu, finansiranjem više od godinu dana - zapitala je ona.

Foto: Printskrin

Brnabićeva navodi da racionalno objašnjenje za to nije dobila.

- Predložili smo da zarad toga što izborne radnje zu Beogradu moraju da se završe, one su započete na zahtev opozicije, nisu bili potrebni izbori u Beorgadu, oni su ih tražili, pokrenuli su izborni proces. Taj proces mora da se završi zarad Beograđana i funkcionisanja grada, u skladu sa terminima, ali da razgovaramo o jesenjom održavanju ostalih lokalnih izbora. Nije prihvaćen taj naš predlog - kaže predsednica Skupštine.

Brnabić kaže da su na njen sto dolazili različiti predlozi, i da želi da sumira šta je sada zahtev opozicije.

- Da li je to objedinjavanje svih izbora 2. juna, ili da ih objedinimo sve na jesen ili zimu. Tu je nastala određena konfuzija, onda su rekli pa hajde da se konsultujemo. Onda je Marinika Tepić rekla da taj predlog više nije na stolu. Ja nisam preterivala kada sam rekla da ni oni sami ne znaju tačno koji su zahtevi legitimni, i o čemu pričamo. Ali to više nije 2. jun. Drugi su tražili konsultacije pre odgovora, ali kako je gospođa Tepić donela odluku, tako su se oni saglasili - istakla je predsednica Skupštine.

Foto: Printskrin

Ona je rekla da se mora nastaviti sa radom, i da je svaki razgovor lekovit za parlament.

- Trudiću se i daću sve od sebe da ga nastavim u tom duhu - rekla je Ana Brnabić.

Predsednica Skupštine kaže da nije čula ništa oko odlaganja donošenja odluke za dva dana, kaže da je na njeno eksplicitno pitanje o objedinjavanju izbora i datumima nastala konfuzija.

- Marinika Tepić je eksplicitno rekla da to više nije predlog. Tako da ne znam odakle vam utisak da je opozicija dala šansu dva dana. Opozicija grupisana oko SPN je eksplicitno rekla da objedinjavanje izbora za 2. jun gotova priča, i da može da se priča samo o izborima na jesen - odgovorila je ona na pitanje novinara.

Pojasnila je da na jesen mogu biti objedinjeni izbori na lokalu, ali da beogradski izbori moraju biti završeni.

- Ljudi, grad je već šest meseci u privremenom statusu. To znači da bismo duže od godinu dana funkcionirali pod privremenim finansiranjem. Ako je to odgovorno ponašanje prema Beograđanima, šta je onda neodgovorno. Ovo je samo stvarno o nama, a gde su tu Beograđani, gde su građani koje ovaj grad treba da opslužuje - zapitala je ona.

Foto: Printskrin

Ana Brnabić kaže da je predlog da se nakon preseljenja i menjanja adrese ne može glasati najmanje šest meseci prihvaćen.

- Hajde da menjamo taj zakon. Uvid u birački spisak, kontrolu - prihvaćeno. Što se medija tiče, ja nisam urednik medija, hajde da ih pozovemo da pričamo - prihvatila. I meni se čini da se vrtimo u krug. I na kraju mi kažete da ja jedino neću datum da prihvatim. A ja vas da pitam, zašto oni insistiraju samo na datumu. A zašto nije birački spisak, šato nisu mediji ili ODIHR preporuke? Kako smo došli sa preporuka ODIHR-a, medija i biračkog spiska, do toga da samo licitiraju o datumu - kazala je predsednica Skupštine.

Ona kaže da je prve nedelje opozicija tražila da sve bude objedinjeni i da beogradski izbori budu 2. juna.

- Onda ste druge nedelje rekli da nije više 2. jun, nego mora biti oktobar, onda su treće nedelje rekli "ne", već da svi lokalni izbori, svake lokalne samoupravame gde su izbori završeni u decembru 2023, da im skratimo mandat za tri godine, i da svi idemo na izbore do kraja 2024. godine - podsetila je Ana Brnabić.

- Na kraju sam ih pitala, koji je vaš predlog koji je na stolu, da sve objedinimo sve 2. juna? Rekli su ne - kaže Brnabićeva.

Kaže da je predlog ustavnog zakona neustavan, i dodaje da taj predlog sugeriše da nekome treba da bude skraćen mandat za tri i po godine.

- I rekla sam lepo, da to nije demokratski princip. Ako tražite od mene da prekrišimo to pravilo, danas da skratimo 30, sutra trista dana. I bukvalno su kasnije došli i tražili da se skrati 3 i po godine. Dakle da ponovim, oni više ne žele da budu objedinjeni svi izbori 2. juna - istakla je ona.

Ponovila je da Beograd ne sme biti pod privremenom upravom toliko dugo, zbog čega beogradski izbori ne mogu biti na jesen.

- Pomeranje tih izbora, pored toga što bi bilo protivustavno, bi značilo da imamo prinudnu upravu praktično, privremeni organ koji vodi grad, duže od godinu dana. I to nije fer i nije odgovorno prema Beograđanima. Ja nisam pokrenula izborni proces, niti je Aleksandar Vučić. Jeste formalno, ali na eksplicitan zahtev Srbije protiv nasilja. Oni su pokrenuli izborni proces, i sada žele da ga vodimo u nedogled, do nekog trenutka kada misle da imaju dovoljno šanse da pobede - kazala je Ana Brnabić.

Dodaje da joj više nije jasno zašto opozicija odbija predloge, i kaže da vlast ima jak legitimitet, dvotrećinsku većinu u parlamentu, i da je spremna da razgovara.

- Želimo da pokažemo odgovornost i ozbiljnost prema građanima. Pa to nije viđeno ni u jednom parlamentu na svetu. Ovo da imate dvotrećinsku većinu, i da pokušavate da napravite dijalog, da se dogovorite, to nema ni u jednoj zemlji na kugli zemaljskoj. Ali ja ću nastaviti da pokušavam. I spremna sam, do petka da imamo sastanke, u svakom trenutku - rekla je ona.

Ana Brnabić je na pitanje da li ju je iznenadilo kako su glasali predstavnici Grčke i nekih drugih zemalja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, rekla da je bila iznenađena.

- Ali mnogo više me je iznenadilo da smo mi imali narodne poslanike iz ove skupštine, koji su bili u Strazburu četiri dana, na ovako važnoj temi, a za reč se nisu javili. To je recimo Đorđe Stanković iz Srbije protiv nasilja. Četiri dana je bio tamo, građani su mu platili put, hotel, dnevnice, a čovek se nije za reč prijavio. Da kaže bar nešto u ime našeg naroda, Republike Srbije, Srba sa KiM. Oko toga da je neshvatljivo da se to radi bez formiranja ZSO, u trenutku kada Srbi na KiM nemaju osnovna ljudska prava - istakla je predsednica Skupštine.

Onima koji su se borili, među kojima su i poslanici opozicije poput Jelene Milošević, se zahvalila.

- Svaka vam čast, tako se bori za svoju zemlju. Kada treba da se bore protiv Vučića, onda su elokventni, a kada treba da se bore za svoju zemlju, onda ih nema. Što makar nisu uštedeli dnevnicu, avio kartu i hotelski smeštaj, nego idu da se švrćkaju u Starzburu - zaključila je Ana Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon