REKTOR UNIVERZITETA U PRIŠTINI UPOZORAVA: Ukidanje dinara pretnja opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji (VIDEO)

Novosti online

05. 02. 2024. u 14:33

ODLUKOM o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa, nastoji se da institucije srpskog naroda koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture budu ugašene, poručio je rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić, dodajući da ukoliko ta odluka Centralne banke Kosova ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak Univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda. On je ocenio da se radi o situaciji "bez presedana".

РЕКТОР УНИВЕРЗИТЕТА У ПРИШТИНИ УПОЗОРАВА: Укидање динара претња опстанку српског народа на Косову и Метохији (ВИДЕО)

FOTO: Novosti

Arsić je obavestio medije da je rektorski kolegijum Univerziteta danas održao vanrednu sednicu povodom novonastale situacije u vezi sa odlukom Prištine o ukidanju platnog prometa, kao i da su konstatovali, između ostalog, da je Univerzitet stub opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Univerzitet je, kao državna institucija, jedan od najvećih poslodavaca u našoj Pokrajini. U okviru Univerziteta, na deset fakulteta i tri nivoa studija, obrazovanje stiče oko 9.000 studenata, a radi i ostvaruje prihod 1.123 zaposlenih. Univerzitet je uvek delio sudbinu naroda, pa je kao i 200.000 Srba prognan iz Prištine. Od tada ovo su najteža vremena za nas i naše studente - kazao je Arsić.

Navodeći da se odlukom o ukidanju dinara nastoji da institucije srpskog naroda koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture budu ugašene, Arsić je podsetio da je sredinom prošle godine nelegitimni gradonačelnik opštine Severna Mitrovica zaustavio izgradnju zgrade Univerziteta.

- To pokazuje da nekome smeta obrazovanje visokostručnih kadrova. Gde to još postoji da se političkom odlukom zabranjuje unapređenje uslova za rad studenata i nastavnika. Takođe, podsećamo da svaki upisni rok prate problemi koje izazivaju institucije iz Prištine, čime se pokušava da se studenti odvrate od upisa na naš Univerzitet. Ukoliko diskriminatorna odluka o ukidanju platnog prometa ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak našeg Univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda. Ovde se radi o funkcionisanju institucija koje nemaju alternativu i koje uspešno opstaju u nemogućim uslovima - naveo je.

Dodaje da je pitanje kako će se isplaćivati plate, kako će se prijavljivati ispiti, školarine, kolokvijumi, diplomski i master radovi, odbrane doktorskih disertacija ukoliko ta uredba ostane snazi.

Takođe, kako navodi Arsić, pitanje je i kako će se vršiti uplate za bilo koju svrhu ako se ukida isplata plata, penzija, stipendija.

- Shodno tome, tražimo reakciju demokratskog i civilizovanog sveta. Primena odluke o ukidanju dinara vodi u egzodus i nestanak našeg naroda pred očima sveta. Čitav civilizovani svet mora da ustane protiv ovoga. Podržavamo odluku našeg državnog rukovodstva, predsednika i Vlade da se pred Savetom bezbednosti UN raspravlja o ovom pitanju - poručio je Arsić nakon danas održane vanredne rektorkske sednice povodom odluke Prištine o ukidanju dinara. 

BONUS VIDEO: RASELjENI SRBI SA KiM BLOKIRALI PUT NIŠ-PRIŠTINA

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!