TRI TEME OBELEŽILE SASTANAK: Petković otkrio kako je protekao susret Vučića i Lajčaka

Милица Шкорић
Milica Škorić

29. 01. 2024. u 14:09

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se javnosti nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

ТРИ ТЕМЕ ОБЕЛЕЖИЛЕ САСТАНАК: Петковић открио како је протекао сусрет Вучића и Лајчака

Foto: Printskrin/Jutjub/Tanjug

Kako je Petković izjavio, predsednik Vučić je u razgovoru sa Lajčakom jasno pokazao šta su stvarni problemi koji sprečavaju normalizaciju odnosa. Dodaje da je predsednik naročito istakao težak položaj Srba na KiM i neophodnost sprečavanja albanske strane u stvaranju novih eskalatornih poteza koji se dešavaju svakodnevno.

- Predsednik Vučić je naglasio neophodnost formiranja ZSO na koje čekamo više od 10 godina i da s te strane Priština prestane da vrši opstrukciju kada je reč o konkretnim koracima u formiranju zajednice. S druge strane Priština odbija da obavlja razgovore u tom pravcu time što svakog dana izlazi sa potezima koji ruše dijalog - rekao je Petković i dodao da je predsednik istakao važnost peticije koju je srpski narod sproveo kako bi došlo do smene nelegitimnih gradonačelnika i odbornika u četiri opštine na severu.

- Za rekordna tri dana Srbi sa KiM su odgovorili pozivu države i sakupili 20% neophodnih potpisa za smenu i sada je na redu Aljbin Kurti da postupi po administrativnom uputstvu koje je sam doneo i da vidimo leđa tim gradonačelnicima i kako bi se organizovali izbori na kojima bi u skladu sa voljom srpskog naroda bili srpski gradonačelnici - izjavio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je tema sastanka bila i odluka Prištine koja se odnosi na ukidanje dinara.

- Beograd je spreman da razgovara o procesu normalizacije, jer moramo da sačuvamo mir za razliku od Kurtija koji želi da ga ugrozi i protera srpski narod. Uradićemo sve da proces normalizacije ima smisla. Mi smo odgovorna strana, ispunjavamo naše obaveze u dijalogu, ali da bismo mi to uradili i druga strana mora da ispunjava svoje obaveze. Priština umesto da pozitivno odgovori na našu pruženu ruku, ona remeti dijalog i dovodi u pitanje opstanak našeg naroda - rekao je Petković.

Prema najavama medija iz Prištine, Lajčak će sutra boraviti na Kosovu i Metohiji.

Lajčak je sinoć na Fejsbuku saopštio da je prošle nedelje na sastancima u Briselu sa sagovornicima razgovarao o dijalogu, brojnim dešavanjima u regionu i nedavno održanim izborima u Srbiji, ali nije najavio šta će biti teme razgovora sastanaka koje će imati danas i sutra.

BONUS VIDEO: VUČIĆ O HOVENIJEROVIM IZJAVAMA - Ako je nešto u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a što smo pregovarali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!