STANO PONOVIO STAV EU: Nema napretka u pristupanju Uniji bez napretka u dijalogu Beograda i Prištine

M.St.

25. 01. 2024. u 16:07

PUT koji su evropski zvaničnici već namenili Srbiji, juče je ponovio portparol EU Peter Stano - bez napretka u dijalogu Beograda i Prištine, nema ni napretka u procesu pristupanja EU.

СТАНО ПОНОВИО СТАВ ЕУ: Нема напретка у приступању Унији без напретка у дијалогу Београда и Приштине

Foto: Jutjub printskrin/European Commission

Stano je, na brifingu za novinare u Briselu, rekao je da je EU, kao i u pravnim dokumentima, vrlo jasno stavila do znanja da put tzv. Kosova i Srbije ka EU ide kroz dijalog koji se vodi uz posredovanje EU.

- Drugim rečima, ako nema napretka u dijalogu, nema ni napretka u procesu pristupanja EU - rekao je Stano. - Takav stav EU naveden je u brojnim dokumentima, kao što su zaključci Saveta od 2013., 2014. do 2022. godine, pregovarački okvir za Srbiju, ovogodišnja komunikacija o proširenju i izveštaji o Beograda i Prištini. Vrlo je jasno navedeno šta Evropska unija i njene države članice očekuju kada je u pitanju proces pristupanja i dijalog.

Kada je reč o napadu u Banjskoj, Stano je rekao da nema ništa novo da kaže o tome i da EU i dalje čeka konačan izveštaj istrage, koju sprovode vlasti u Prištini:

- Kada vidimo konačne rezultate, onda ćemo to analizirati, pregledati i izvući potrebne posledice, ne komentarišući pojedinačne primedbe bilo koga u konkretnom kontekstu. EU očekuje bezuslovu saradnju svih koji mogu da doprinesu na rasvetljavanju onoga što se dogodilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)