OTKRIO MONSTRUOZNU "ŽUTU KUĆU": Preminuo Dik Marti, nekadašnji izvestilav Saveta Evrope, koji je ukazao na zločine OVK nad Srbima

V.N.

29. 12. 2023. u 07:00

NEKADAŠNjI izvestilac Saveta Evrope, Dik Marti, koji je zaslužan za otkrivanje istine o zločinima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i trgovine organima ubijenih Srba u slučaju "žuta kuća", preminuo je juče u 79. godini. Zahvaljujući njegovom izveštaju pred SE 2010. godine, osnovan je Specijalizovani sud za ratne zločine na KiM sa sedištem u Hagu gde se danas sudi bivšim liderima tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

ОТКРИО МОНСТРУОЗНУ ЖУТУ КУЋУ: Преминуо Дик Марти, некадашњи известилав Савета Европе, који је указао на злочине ОВК над Србима

Foto Tanjug

U ekskluzivnom intervjuu za "Novosti" govorio je da su haški izvršitelji "diletantski vodili istragu, nisu analizirali čak ni tragove krvi u 'žutoj kući'":

- Postoje politički interesi da se cela ova priča zaustavi. Kada sam svojevremeno pisao Haškom tribunalu da bih dobio informacije o dokazima koji su sakupljeni na terenu u vezi sa "žutom kućom", rekli su mi da više ne postoje i da su ih uklonili da bi očistili prostor, jer ionako nisu ničemu služili?! Bio sam zaprepašćen. To je, zaista, zabrinjavajuće.

Nekadašnji švajcarski senator i tužilac protivio se priznavanju lažne države o kojoj je takođe za naš list ovako govorio:

- U vreme dok sam bio predsednik Komisije za spoljnu politiku, Švajcarska je želela na brzinu da prizna Kosovo. Izneo sam protivljenje međunarodno-pravnog karaktera, uz podršku ekspertize profesora Koena s Univerziteta u Ženevi. Švajcarska se nalazi u specifičnoj siuaciji, jer ima više od deset odsto stanovništva s Kosova. Mislim da smo požurili i da smo mogli da nađemo drugo rešenje. Kosovo sada živi na međunarodnoj infuziji.

Njegova knjiga "Izvesna predstava o pravdi" prevedena je na srpski u izdanju Kompanije "Novosti" i Izdavačke kuće "Metela Ksenija". Na stranicama se bavi istragama od najvećih zaplena heroina u Švajcarskoj, tajnih zatvora CIA, trgovine organima na Kosovu i tajni "žute kuće", do ljudskih prava u Čečeniji, ili bilo gde, gde se profesionalno i moralno angažovao. A, to je svuda činio i to bez kompromisa i vođen snažnom moralnom strašću.

Rođen je u italijanskom kantonu Ticino, bio je član njegove vlade, a u Parlamentarnu skupštinu SE izabran je 1999.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!