BERBOKOVA VIRI U SRPSKE KUTIJE: Šefica nemačke diplomatije otvoreno se meša u naš izborni proces

S. Rovčanin Tomković

07. 12. 2023. u 07:20

IZRAŽAVAM ogromnu zabrinutost zbog tendencija nacionalističke propagande u Srbiji - zavapila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pre dva dana, bez ustručavnja odgovarajući na pitanje o izborima u našoj zemlji.

БЕРБОКОВА ВИРИ У СРПСКЕ КУТИЈЕ: Шефица немачке дипломатије отворено се меша у наш изборни процес

Foto AP

Članica nemačke vlade, očigledno, smatra da je primereno da se direktno meša u izborni proces u našoj zemlji, i to u trenutku kada se srozao rejtng tima kacelara Olafa Šolca kojem i sama pripada, i koji je mesecima na meti kritika nemačke javnosti. Tokom posete koleginici, šefici diplomatije Slovenije Tanji Fajon u Ljubljani, nije propustila priliku da se pozbavi ruskim uticajem na Beograd, šaljući poruku da u "Evropi ne može biti sivih zona".

- Kada govorimo o proširenju, jasno je da ne možete sedeti na dve stolice istovremeno. Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji zbog toga moraju da budu praćeni posvećenošću miru, bezbednosti i vrednostima EU. Zato toga sam izuzetno zabrinuta zbog najnovijih dešavanja, posebno u Srbiji, u vezi s tendencijama nacionalističke propagande. Stav Srbije utiče i na dalju saradnju te zemlje i Evropske unije. To, takođe, znači da pažljivo pratimo nove izbore u Srbiji. Vlada Srbije mora da primeni preporuke OEBS u vezi s demokratskim institucijama i ljudskim pravima - istakla je Berbokova, a govorila je i o "pritiscima na birače i zloupotrebi javnih funkcija".

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Živadin Jovanović naveo je za "Novosti" da je nedolično da se Berbokova "javno meša u izborni proces u Srbiji".

- To nije njen posao. Ona ne može da sakrije činjenicu da gubi na unutrašnjo-političkoj sceni u svojoj zemlji. Za poteze u spoljnoj politici koje vuče ne može da dobije poene ni u Nemačkoj, a kamoli u Srbiji. Po inerciji vodi antisrpsku kampanju po ugledu na vreme kada je imala neki ugled, a sada ne može da se prilagodi novoj realnosti. Ona Srbiju ne vidi kao nezavisnu državu. Bolje neka vidi šta joj prirema politička protivnica Sara Vagenkneht i neka se time pozabavi, to joj svako može biti korisnije od "zabrinutosti" za Srbiju - istakao je Jovanović i dodao da "nije vreme za sprovođenje antisrpske politike, niti sprovođenja paternalizma od bilo koga, pa ni od Anelene Berbok".

Šefica nemačke diplomatije je ranije otvoreno govorila da je tzv. Kosovo nezavisna država, da Priština smanjuje tenzije, a da ih Srbija podiže retorikom, da je ideja o slanju srpskih vojnika na KiM neprihvatljiva, iako je ona u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. Kada se povela priča da bi našoj zemlji mogle da budu uvedene sankcije zbog zastoja dijaloga sa Prištinom, nemačke diplomate su se, uz predstavnike još nekih zemalja EU, zalagale za kaznu Srbiji.

I nemački mediji komentarišu izbore u Srbiji. Tako "Dojče vele" prenosi pisanje ARD koji procenjuje da će lista "Srbija protiv nasilja" osvojiti oko 25 odsto glasova, uz napomenu da se pobeda Srpske napredne stranke čini verovatnom, i ocenu da "predsednik Aleksandar Vučić koristi sva moguća sredstva da oslabi opoziciju ciljanim klevetničkim kampanjama". Velika nada srpske opozicije, kako iznose, jeste da će osvojiti makar Beograd.

Pad rejtinga

U Nemačkoj je trenutno na vlasti koalicija koju čine "Zeleni" što je stranka Berbokove, socijaldemokrate kojima pripada kancelar Šolc i liberali. Sve tri stranke su zabeležile pad rejtina na poslednjim lokalnim izborima, što je bila prva provera posle formiranja vlade. Anketa koju je sproveo Institut za analizu javnog mnjenja "Forsa" za časopis "Stern" otkrio je da bi svaki deseti Nemac mogao danas da oceni nemačkog kancelara Olafa Šolca kao jakog lidera. U maju je Šolca kao kompetentnog političara opisalo 46 odsto građana, a sada u decembru tek 31 procenat. Početkom ovog meseca Šolc je zauzeo 17. mesto na listi najpopularnijih nemačkih političara, dok je na početku karijere često bio na drugom mestu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)