DOBIO RAFAL U LEĐA I NIKO NIJE ODGOVARAO: O Dragišinoj sudbini je juče u SB UN govorila Ana Brnabić

Novosti online

24. 10. 2023. u 18:30

SEDNICA Saveta bezbednosti UN, na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Misije privremene administracije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK), održana je u Njujorku.

ДОБИО РАФАЛ У ЛЕЂА И НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО: О Драгишиној судбини је јуче у СБ УН говорила Ана Брнабић

D.Z.

Srbiju je na sednici SB UN predstavljala premijerka Ana Brnabić.

Ključni događaj od kojeg je sve nepovratno krenulo ka sveobuhvatnoj destabilizaciji bili su lažni lokalni izbori održani u aprilu, u 4 opštine na severu KiM, objašnjava ona.

- Umesto da shvate da su Srbi napustili privremene institucije kao poziv za potpunu primenu Briselskog sporazuma i spasavanje procesa dijaloga, Priština se odlučila za dalju eskalaciju. Odlučili su da održe lokalne izbore na kojima je učestvovalo samo 0,03% Srba, koji čine više od 95% populacije na severu Kosova i Metohije. Izbori su sprovedeni na smanjenom broju biračkih mesta, glasanje se odvijalo u posebnim kontejnerima pod zaštitom potpuno naoružane vojske. "Slobodni i fer" nije termin koji bi bilo ko upotrebio da opiše te izbore. Nakon ovih događaja (jer se ne mogu nazvati „izbori“), nameštenici Prištine (jer se ne mogu nazvati „izabrani gradonačelnici“) nasilno su ušli u opštinske kancelarije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, u pratnji specijalnih jedinica kosovske policije, naoružane puškama duge cevi, što je još jedno direktno kršenje Briselskog sporazuma. Šta se dešavalo narednih dana, svi znate, a kako smo čuli iz Izveštaja UNMIK-a – strašna eskalacija. U protestima je povređeno više od 50 nenaoružanih Srba. Pripadnici KFOR-a su zadobili povrede, što je tragično i nedopustivo. Tom prilikom su 3 Srbina hospitalizovana zbog prostrelnih rana, a 4 su uhapšena. Najteže povrede zadobio je Dragiša Galjak, koji je rafalom iz automatske puške upucan u leđa, zadobio je povrede kičme, stomaka i šake. Pripadnik specijalne jedinice kosovske policije odgovoran za ovaj zločin nije uhapšen, pa čak ni optužen. Umesto da goni kriminalce koji su pucali na demonstrante, Priština drži u zatvoru ljude poput Dušana Obrenovića. Obrenović je, kako se jasno vidi na video snimku, mirno protestovao protiv nasilja, ali to, kao i dokazi koji su usledili, nisu sprečili njegovo hapšenje, nakon čega je brutalno maltretiran i pretučen. Ostao je u pritvoru do danas - kaže ona.

Foto: Printskrin RTS

EU je tada, 3. juna, pozvala na deeskalaciju, podseća premijerka.

- A od 3. juna, kada je EU zahtevala hitnu deeskalaciju, Priština je preduzela ukupno 23 eskalirajuća koraka na severu KiM. 23!  Ukupno 24 Srba uhapšeno je otkako je EU zahtevala hitnu deeskalaciju. Jedan od njih, Milun Milenković Lune, tokom hapšenja i pritvora brutalno i nečovečno je pretučen, što je dokumentovano kako kroz medicinske kartone i izvještaje. Optužen je da je učestvovao na protestima građana u Zvečanu, iako tog dana nije ni bio u Zvečanu! Takođe je i dalje u pritvoru. Izveštaj UNMIK-a potvrđuje da postoji video snimak koji prikazuje maltretiranje i degradaciju jedne od uhapšenih osoba dok je bio u policijskom pritvoru, a taj snimak široko je rasprostranjen na društvenim mrežama. Kosovska policija presrela je dvoje maloletne dece Kristijana (15) i Daru Radosavljević (17) koji su vozili kvadove u selu Rudine kod Zvečana i brutalno ih pretukli. Petnaestogodišnji dečak i sedamnaestogodišnja devojka! Majka je zatekla svog sina kako kleči, rukama prekrivajući glavu, dok su nad njim stajala dva teško naoružana policajca - rekla je Ana Brnabić.

BONUS VIDEO: KRV ALBANSKOG POLICAJCA JE NA KURTIJEVIM RUKAMA - Premijerka o dešavanjima na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!