VETAR SLOBODE OSEĆA SE SVUDA U SVETU Vučić nakon govora u UN: Bauk slobode i nezavisnosti se širi svetom (VIDEO)

Novosti Onlajn

21. 09. 2023. u 19:06

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obraća se nakon završenog govora na sednici GS UN.

ВЕТАР СЛОБОДЕ ОСЕЋА СЕ СВУДА У СВЕТУ Вучић након говора у УН: Баук слободе и независности се шири светом (ВИДЕО)

Foto: Printskrin TV Pink

O reakcijama na njegov govor u UN

- Oni sad između sebe razgovaraju kako sam zaostao u prošlosti, jer ovo valjda nije smelo da se izgovori. Meni se javljaju iz malih zemalja jer su srećni što neko može da kaže ono što i oni misle. Bio jedan, pa je on izgovorio u ime svih - rekao je on.

Kaže da mu niko neće ni reći da je bio oštar i da će o tome da ćute.

O principima međunarodnog prava

O tome da li veruje i hoće li biti uvaženi principi međunarodnog prava koje je pomenuo skoro 20 puta u svom govoru rekao je:

- Nisam dete da takve stvari očekujem, to je u bajkama, nema ništa od tog posla. Naše je bilo da kažemo šta je istina, da to ostane u istoriji, da to bude na ponos našeg naroda da je jedan od retkih koji može da kaže istinu. To neće doprineti ničemu, ali osnažiće našu poziciju, jer znaju da znamo i da ne pokušavaju da misleći da ne razumemo dobiju nešto što nije moguće. A dal se to sviđa onima što se pozivaju na principe kad im odgovara to se neće promeniti - rekao je predsednik.

- Rekao sam šta stvarno mislimo i radimo, i mogu da nam kažu da im se to ne sviđa, ko st evi neka mala zemlja ili kao što je Eskobar je rekao da Srbija ima svoju politiku. Pretpostavljam da je želeo da nas kritikuje, ali je u stvari izneo najveću pohvalu našoj zemlji. Ja nisam neko ko će da prepiše nečiju politiku i da se hvali time. Srbija i njen narod imaju svoju Vladu koja vodi svoju politiku. Ako očekujete da će to da pomera kule i gradove, neće - kaže predsednik.

Vučić je rekao da se male države sada bore za svoj glas i da se miris slobode oseća svuda i da se on širi svetom te da neće moći da se zaustavi.

- Taj bauk slobode i nezavisnosti se širi svetom i neće biti lako da se zaustavi - kaže Vučić.

O govoru u UN

O tome kako je njegov govor upućen svetskoj javnosti, predsednik je izjavio:

- Zato sam govorio na stranom jeziku, trudeći se da neko lako to pročita da ne mora da prevodi. Žao mi je ljudi u Srbiji kažu mi da je RTS prilično loše uradio, izvinjavam se ljudima, nije moja krivica, to treba oni da znaju. Ne mislim da je bilo kakva namera bila u pitanju, samo javašluk i uobičajena nepripremljenost. Ne verujem u teorije zavere.

O KiM

- Mnogo je važno za nas da se spajamo i sarađujemo sa ljudima. I hoću da izrazim zabrinutost o situaciji na KiM i imao sam nezvanične susrete sa predstavnicima SAD i ne želim o tome da govorim. Iskazao sam zabrinutost i strah zbog mogućih budućih događaja na KiM. Hapšenje, pretnje, jezik koji koriste i tajming to sve pokazuje Kurtijeve namere - rekao je predsednik.

O izjavama Petra Stana

O Stanovim izjavama da ZSO treba da bude formirano što pre, predsednik je samo rekao "Dobro jutro, Kolumbo".

O očekivanjima za KiM

O onima koji su izvršili agresiju na Srbiju, a sada drže pridike o teritorijalnom integritetu, predsednik je izjavio:

- Da mi objasne da je poslednji trenutak da od političara prošlosti postanem političar budućnosti, da se ne osvrćem na bombardovanje i tzv. nezavisnost i da prihvatim realnost. A ako to neću ima ovih stranih fondacija iz njihovih zemalja koji će da podrže moje političke protivnike koji će da slušaju i da dovedu tamo gde je potrebno.

O Bob Menendesu

O Bob Menendesu koji je optužen za kriminal, korupciju, kaže da je najveći albanski lobista u američkom Kongersu i da nad njim sprovode federalnu istragu, a o optužbama na svoj račun od strane Menendesa da je imao veze sa kriminalom, predsednik kaže:

- Lopovi uvek od sebe polaze. Tako vam je i u Srbiji. Tako je bilo i sa Jovanjicom. Znaju da bi oni to radili, pa misle da ću i ja.

O opoziciji

O dokumentu za rušenje predsednika, Vučić je rekao: "Već sam srušen", i kaže da opozicija i Hrvati imaju iste ciljeve.

- Moja majka mi je uvek govorila "prvo skoči pa reci hop", a oni samo hop,hop jedno 20 puta i nikako da skoče. Polako sa tim Hrvatima i dogovorima o pobedi. Pobeda je kad prebrojite glasove.

O inovativnim lekovima

Za inovativne lekove predsednik kaže da se sada izdavaja nikad više novca nego ranije.

- Kako zapelo, kad nikad više novca nismo izdavajali. Za razliku od njih koji nisu ni dinar izdvajali, mi izdvajamo i za to i za stadion, i za crkve i bolnice i pruge..

O Milanoviću

O Milanovićevoj izjavi da  se prizna nezavisnost tzv. Kosova predsednik je rekao:

- Eno onih 100 zemalja stoji iza ugla, guraju se, pozvao nas je Milanović pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo. Videla žaba da se konj kuje, pa i ona da nešto kaže.

Predsednik kaže da mu je jedino bitno da su građani Srbije zadovoljni njegovim izlaganjem, ali da smatra da je rekao istinu i ovom prilikom se zahvalio svom timu koji je uložio ogroman trud i energiju u govor i da se nada da nije razočarao Srbiju.

Obraćanje predsednika

- Danas je naporan dan, upravo sam završio razgovor sa Guterešom, nakon diskusije u UN. On poštuje Srbiju i razume njenu poziciju. Zahvalni smo što je uvek pokazivao poštovanje prema našoj zemlji i što ističe njenu važnost na Balkanu i u Evropi - rekao je predsednik i dodao da će Srbija podržati njegovu agendu reformi UN.

- Zahvalni smo za doprinos koji je pružio. Upoznao sam ga sa situacijom na KiM, a sada idem da se vidim sa kineskim potpredsednikom Hangom Žengom i Lajčakom, nakon toga imamo nastup na Njuz Maksu, tu ću videti prijatelje iz republikanske stranke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tom prilikom, Vučić je činjenicama odbranio poziciju Srbije i svom snagom borio se za naš narod na Kosovu i Metohiji. Pokazao je da je odvažan i hrabar državnik, a u prilog tome govori i činjenica da je za govornicom UN pred svima izneo istinu - jasno i nedvosmisleno.

Iako je šef jedne male države, Vučić je pokazao kolika je veličina Srbije, te da je on državnik koji drži do svojih stavova i reči. Predsednik je ukazao na to da nikada neće dopustiti da naša zemlja bude potlačena, već slobodarska, ona koja samostalno donosi odluke koje su isključivo u našem nacionalnom interesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (78)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)