VUČIĆ OGOLIO ISTINU: Predsednik o licemerju Zapada prema Srbiji i rečima Bajdena i Berbokove

Novosti online

21. 09. 2023. u 18:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić u govoru na sednici Generalne skupštine UN podsetio je da su najmoćnije zemlje na svetu pogazile osnovne principe međunarodnog prava.

ВУЧИЋ ОГОЛИО ИСТИНУ: Председник о лицемерју Запада према Србији и речима Бајдена и Бербокове

Foto: Profimedia

- Pre samo dva dana mogli smo da čujemo od predsednika Amerike da je najvažniji princip u odnosima između država, poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju da su ljudska prava. Činilo mi se da su svi u ovoj sali to podržali. Ja kao predsednik Srbije neskrivenim oduševljenjem sam to pozdravio. Jedini problem u tome je činjenica da samo nekoliko sati nakon njegovog govora morao sam da vidim tzv. predsednicu Kosova koji najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, koja inače nastala secesijom od teritorije Srbije. Istovremeno samo nekoliko metara od ove sale nemačka ministarka je rekla da se Nemačka drži povelje UN i odluka i akata UN i da nikada neće odustati od toga. Sve bi to bilo lepo kada bi bilo istinito. Naime sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i povelju UN i rezoluciju 1244, negirajući i gazeći sve principe koje grane, a to se dogodilo pre 24 godine. Prvi put, nezabeleženo u svetskoj istoriji 19 zemalja donelo je odluku bez učešća SB UN da surovo napadne i kazni jednu zemlju na evropskom tlu kako su rekli da bi sprečili humanitarnu katastrofu. Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije koristio iste reči pravdajući svoj napad na ukrajinu. Zaboravili su da su oni koristili isti narativ i iste reči i ista objašnjenja - istakao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je podsetio i na NATO agresiju na Jugoslaviju, kao i na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

- Pre 24 godine njih 19 najmoćnijih i najvećih nije imalo milosti prema jednoj maloj Srbiji, a smejali su se kada je Putin koristio isti izgovor kao i oni. Onda im je 2008. godine palo na pamet da podrže nezavisnost tzv. Kosova. Ta odluka je doneta kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evrointegracije, i bila punopravna članica svih međunarodnih organizacija - kazao je on.

Vučić podseća i da su mnogi Srbi morali da izbegnu sa KiM, a da nama danas drže pridike, kao da mi ne podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine.

- Mi svoje principe ne menjamo, nama je svako nasilje isto. Svako kršenje Povelje UN je isto. Bez obzira na silu, i bez obzira na izgovore. Ali kada ih pitamo o onome što je urađeno mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predsednici manjih zemalja čuli milion puta: "Ne vraćajte se u prošlost" - rekao je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (248)

RUSIJA JE BESNA: Najnovija odluka UEFA izazvala i reakciju Kremlja