MINISTARSTVO ODBRANE: Neuspeli pokušaji diskreditacije uspeha Odbrambene industrije Srbije

Novosti online

18. 08. 2023. u 18:58

ZBOG malicioznih navoda u pojedinim medijima, a u cilju istinitog informisanja javnosti, saopštavamo da su napadi na Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, kao i našu odbrambenu industriju i konstantna zabrinutost zbog „urušavanja sistema odbrane“ neuspeli pokušaji da se obezvrede i diskredituju ostvareni rezultati i značajni uspesi koje postiže odbrambena industrija na polju osvajanja i proizvodnje novog, savremenog naoružanja, navodi MO Srbije.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ: Неуспели покушаји дискредитације успеха Одбрамбене индустрије Србије

Foto: MOD

- Bez dublje analize, pozivajući se na neimenovane izvore, krajnje površno i neprofesionalno kritikuju se najnovija ulaganja u opremanje Vojske Srbije savremenim borbenim platformama koje će se proizvoditi u domaćim fabrikama, uz angažovanje velikog broja srpskih kooperanata i plasiraju netačni podaci o cenama, opravdanosti ulaganja i proizvodnje, kao i „nemogućnosti prodaje“ na inotržištu. I sve u trenutku kada se višestruko povećao broj novorazvijenih i uvedenih sredstava naoružanja vojske i kada izvoz srpske odbrambene industrije dostiže istorijski maksimum.


Podsećamo da je od 2018. godine u naoružanje Vojske Srbije uvedeno više od 180 sredstava naoružanja, od kojih su 52 nulte serije, što je još jedan od dokaza i potvrda spremnosti fabrika odbrambene industrije za serijsku proizvodnju. Sa ponosom ističemo da nakon više od 40 godina iz fabrika Odbrambene industrije Srbije izlaze serije složenih borbenih sistema (borbena vozila, artiljerijski sistemi, besposadne platforme itd.) za potrebe podizanja sposobnosti Vojske Srbije.

Fabrika Zastava TERVO mlada je kompanija u vlasništvu države, koja proizvodi vojna terenska vozila, nastala od delova bivše fabrike Zastava Kamioni, uništene nakon „čuvenih“ privatizacija. Ministarstvo odbrane je prepoznalo značaj i dugoročnu isplativost ovakvog kapaciteta, jer postoje potrebe Vojske Srbije za ovim tipovima vozila, a njihov uvoz bi iziskivao nekoliko puta veća izdvajanja iz budžeta u odnosu na osposobljavanje i ponovno pokretanje proizvodnje u domaćim fabrikama. Sličnu sudbinu je imao i FAP, koga su prethodne vlasti odavno otpisale, a potencijalni strani investitori predviđali njegov potpuni krah. Poslednjih nekoliko godina uz ogromne napore države, fabrika se postepeno revitalizuje i postaje jedan od ključnih partnera u opremanju Vojske Srbije, a vrlo brzo se očekuje sertifikacija i značajniji izvoz FAP-ovih podvoza na evropskom tržištu, što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo.

Nesporna je činjenica da se u vozila koja proizvodi Zastava TERVO u saradnji sa FAP-om i drugim domaćim kooperantima ugrađuju sklopovi iz uvoza, koji su po svom kvalitetu u svetskom vrhu. Svaki ozbiljniji analitičar i stručnjak u predmetnoj oblasti ovo vidi kao benefit i preduslov za kvalitetan finalni proizvod, u skladu sa rigidnim zahtevima naše vojske za pouzdanošću i bezbednošću upotrebe. Napominjemo da je ukupna cena konačnog proizvoda i dalje višestruko manja od sličnih finalnih sredstava iz uvoza. Ne treba pominjati koliki značaj ta proizvodnja ima na uposlenost fabrike i podizvođača, jačanje kadrovske strukture, zadržavanje mladog i uspešnog kadra i povećanje izvoznih šansi naše zemlje. Ne tako davno, Ministarstvo odbrane je kritikovano da je više okrenuto uvozu savremenog naoružanja i da nedovoljno kupuje isto tako kvalitetna sredstva naoružanja od kragujevačkih fabrika. Nažalost, pojedini mediji kroz površan, maliciozan i nedobronameran pristup ovoj problematici plasiraju niz neistina sa namerom da umanje značaj i sposobnost fabrike. Nedavno potpisan ugovor o isporuci borbenih sredstava fabrike Zastava TERVO na jednom od najprobirljivijih tržišta dovoljno govori o kvalitetu proizvoda i o konkurentnosti cene. 
 
Naglašavamo da je Zastava TERVO tokom svog petogodišnjeg poslovanja, u saradnji sa Vojnotehničkim institutom uspešno razvila, testirala i verifikovala oklopni transporter MRAP M20, čime se razvojni i proizvodni kapaciteti Srbije svrstavaju u sam svetski vrh proizvođača ovih sredstava. Kvalitet, konkurentnost i cena ovog sredstva dokazuje se i interesovanjem inokupaca. Trenutni akcenat fabrike i države je na proizvodnji za domaće potrebe, imajući u vidu složene bezbednosno-političke prilike. Prepoznata je i kao sistem integrator složenog protivavionskog-artiljerijsko-raketnog sistema PASARS koji, pored osnovne verzije na koju je integrisan top Bofors 40mm švedske proizvodnje, uspešno osvaja i verziju sa integrisanim raketnim sistemima Strela 2M i IGLA, kao i najsavremenijim raketnim sistemom Mistral francuske proizvodnje.

Težište u daljoj modernizaciji fabrike je na formiranju robotskih linija za zavarivanje oklopnih kabina sa visokim nivoom balističke zaštite, što će višestruko podići kapacitete i sposobnosti Zastava TERVO.

U odnosu na 2021. godinu, fabrika se proširila za 100 novozaposlenih, a očekuje se dodatno povećanje sa trenutnih 180 na 250 zaposlenih kako bi se odgovorilo zahtevima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Uspostavljeni trend razvoja, uz osvajanje novih tehnoloških postupaka, priliv kadra i konkurentnost proizvoda, svrstava Zastava TERVO u jednu od najperspektivnijih fabrika domaće industrije i perjanicu razvoja kragujevačke odbrambene industrije.

Uvažavajući činjenicu da je fabrika formirana pre pet godina, da nije imala obrtnih sredstava za početno funkcionisanje, ozbiljniji rezultati poslovanja, prihodi i standard radnika očekuju se već krajem ove i početkom naredne godine.

Svako ulaganje u razvoj novih proizvoda predstavlja jedan od ključnih i nužnih rizika u poslovanju svakog preduzeća, jer obezbeđuje dugoročnu poziciju na tržištu. Tako je i stalni razvoj novog naoružanja imperativ, ne samo iz ekonomskih, već i iz bezbednosnih razloga. Sama familija modularnog naoružanja Zastava oružja predstavljaće skok odbrambenih sposobnosti pešadijskih i specijalnih jedinica Vojske Srbije, dok je top 30mm odavno postao svetski standard za sve savremene kopnene borbene platforme.

Različiti su komentari za modularnu automatsku pušku 6,5/7,62mm i navodne zastoje u razvoju topa 30mm. Očekivanja su da ti proizvodi budu glavni "aduti" fabrike Zastava oružje u narednom periodu i značajna podrška u daljem opremanju naše Vojske. U potrazi za optimalnim sistemom „puška-metak-nišan” naši stručnjaci su napravili izbor novog puščanog metka u kalibru 6,5mm s ciljem povećanja preciznosti, dometa i ubojitosti novog streljačkog sistema, čiju okosnicu čini modularna automatska puška.

Osim modularne puške, uspešno je završen razvoj i uvođenje u naoružanje optičkog i termovizijskog nišana NT-35 proizvođača "Teleoptik-žiroskopi" i novog revolucionarnog običnog i probojnog metka u kalibru 6,5mm proizvođača Prvi partizan Užice, čime je savremeni sistem „puška-metak-nišan” kompletiran iz domaće industrije. Nakon uvođenja prototipske partije modularnih pušaka, ugovorena je nulta serija koja je nakon uspešno realizovanih ispitivanja u Tehničkom opitnom centru u fazi prijema. Šira javnost je na nedavno održanoj obuci sa pokaznim gađanjem imala priliku da se upozna sa kvalitetom i mogućnostima navedenog sistema sa modularnom puškom. U poređenju sa svetskim rešenjima automatskih pušaka ove kategorije, kao što je 5,56mm FNSCAR-L, modularna puška 6,5/7,62h39 srpske proizvodnje sa sličnim ergonomskim rešenjima značajno je jeftinija. U celini gledano, modularna puška sa metkom 6,5mm ima znatno efikasnije dejstvo na svim daljinama gađanja, kako u pogledu preciznosti gađanja, tako i u pogledu ubojnosti i probojnosti na cilju.

U prilog tome svedoči i činjenica da su poznavaoci streljačkog naoružanja više puta do sada objavljivali afirmativne tekstove o ovoj modularnoj pušci. Nakon višegodišnjih analiza, tokom 2022. godine, oružane snage SAD uložile su značajnija sredstva za proizvodnju nove familije streljačkog naoružanja u kalibru 6,8mm zbog poboljšanih ubojnih efekata na daljinama izvan efektivnog dometa 5,56mm i zadržavanja bolje preciznosti od 7,62mm. Za opremanje njihovih specijalnih jedinica, u toku je razvoj više tipova streljačkog naoružanja u kalibru 6,5mm, što je još jedan od pokazatelja ispravnih strateških poteza za opremanje naših pešadijskih i specijalnih jedinica.

Kada je reč o topu 30mm, koji se ugrađuje na borbena vozila pešadije, činjenica da samo nekolicina zemalja u svetu poseduje kapacitete za njihovu proizvodnju dovoljno govori o naporima koje čini Ministarstvo odbrane i drugi državni organi da se kroz investiciona ulaganja dalje unapređuju takvi tehnološki kapaciteti. Prva količina tih topova proizvedenih u pogonima fabrike Zastava oružje je u fazi završnih ispitivanja i do sada je pokazala odlične rezultate.

Evidentno je da Zastava oružje već duži niz godina posluje sa gubicima, tačnije od 2004. godine kada su nastala dugovanja koja opterećuju budžet fabrike. Više od polovine sadašnjih ukupnih dugovanja su kamate na neplaćene obaveze iz tog perioda.

U specifičnim uslovima poslovanja, Nadzorni odbor u saradnji sa rukovodstvom i uz podršku nadležnih državnih organa sprovodio je mere od strateškog značaja za poslovanje fabrike. Te mere su rezultirale investicionim ulaganjima Republike Srbije od 9,7 miliona evra u 2017. godini i značajnijem unapređenju tehnoloških i radnih uslova, finansijskom podrškom zaposlenih u vreme kovid pandemije 2020. godine i usvajanjem zaključka Vlade o konverziji starih dugovanja prema državnim poveriocima u kapital Republike Srbije uz otpis kamate u 2022. godini. Realizacija Zaključka je u toku i očekuje se značajnije rasterećenje finansijskog bilansa fabrike. Napominjemo, takođe, da je u postupku sprovođenje novog investicionog ciklusa kojim država ulaže dodatnih 11 miliona evra za tehnološku podršku, sa ciljem realizacije aktuelnih projekata od interesa za sistem odbrane.

Takođe, navodi da fabrika sedam meseci nije imala generalnog direktora su više puta medijski eksploatisani. Bitno je naglasiti da nije postojao prekid u kontinuitetu obavljanja ključnih poslova iz nadležnosti generalnog direktora.

Važno je naglasiti da danas u Evropi i svetu postoji mali broj proizvođača savremenih borbenih i artiljerijskih sistema. Srbija se može pohvaliti svojom fabrikom u Velikoj Plani i njenim kooperantima koji proizvode borbene platforme koje su u samom svetskom vrhu i čiji je izvozni potencijal neupitan.

Živimo u vremenima kada potražnja za naoružanjem enormno raste i kada su proizvodi srpskih fabrika „trn u oku“ konkurenciji, koja na različite načine pokušava da minorizuje značaj Odbrambene industrije Srbije i njenih sposobnosti. Nažalost, izgleda da podršku nalaze i kod pojedinih medija koji pokušavaju da omalovaže dosadašnje rezultate.

Tu su i napisi o navodnim pripremama za privatizaciju domaćih fabrika odbrambene industrije, iako je važećim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme vrlo jasno naglašeno da će ove fabrike ostati u većinskom državnom vlasništvu.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće da jačaju sve svoje kapacitete, a fabrike Odbrambene industrije Srbije i dalje će biti oslonac na tom putu, jer je jaka Vojska garant bezbednosti i stabilnosti svih građana Srbije i odvraćajući faktor za sve one koji ne misle dobro našoj zemlji i njenim građanima - navodi se u saopštenju.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)