IZMIŠLJAJU REFERENDUM PRE IZBORA?! Priština simulira da priprema teren za organizovanje reprize glasanja

D. Z. - M. St.

16. 08. 2023. u 11:00

UPRKOS tome što do kraja nije ispunjen nijedan preduslov za održavanje novih izbora na severu KiM, a na kojima bi ovoga puta Srbi učestvovali, Priština tvrdi da "punom parom" radi na pripremi vanrednog izlaska na birališta.

ИЗМИШЉАЈУ РЕФЕРЕНДУМ ПРЕ ИЗБОРА?! Приштина симулира да припрема терен за организовање репризе гласања

Foto: Ivan Radulović

Umesto da se specijalci Rosu potpuno povuku sa tog dela pokrajine, da se puste iz zatvora Srbi uhapšeni bez dokaza i formira Zajednica srpskih opština - što naši sunarodnici zahtevaju kako bi uopšte glasali - mašinerija Aljbina Kurtija priprema pravnu zavrzlamu samo da bi se što duže zadržalo postojeće stanje. Jedno je jasno: Srbi sigurno neće pristati da učestvuju u farsi kakva je viđena u aprilu, kada se "zaokruživalo" po kontejnerima i uz uperene duge cevi.

Da bi se stvorio privid da pripremaju reprizu izbora na severu KiM, Priština je čak formirala radnu grupu koja do kraja ovog meseca treba da sačini uputstva. Međutim, izgleda da se odustalo od najjednostavnijeg rešenja - da svi nelegalno postavljeni gradonačelnici, koji su upali u opštinske zgrade, podnesu ostavke i tako omoguće da se izabere nova vlast po volji naroda.

Nelegalni gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri ocenio je da ne vidi da postoje uslovi za održavanje izbora.

- Na pitanje da li je bolje razrešenje ili dobrovoljna ostavka, rekao sam da bi bilo bolje da dobrovoljno podnesem ostavku nakon političkog dogovora između vlade i Demokratske partije Kosova - rekao je Zećiri, za "Kljan Kosova".

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je juče da je "prisustvo kosovske specijalne policije u opštinskim objektima i oko objekata na severu već smanjeno", kao i da se nastavlja rad na kompletiranju pravne infrastrukture za održavanje novih izbora u četiri opštine na severu kroz peticiju građana. A to bi u praksi trebalo da izgleda ovako: od radne grupe se očekuje da pripremi nacrt za izradu administrativnog uputstva za smenu gradonačelnika, što bi bio osnov za peticiju kojom bi se to i tražilo. Uslov je da smenu zatraži najmanje 20 odsto biračkog tela. Ti potpisi bi potom išli u skupštine opština, a potom u Centralnu izbornu komisiju. Sledeći korak bi bio raspisivanje referenduma, na kojem bi za smenu trebalo da glasa najmanje 50 odsto plus jedan birač.

U čitavom zamešateljstvu, međutim, izgleda da je namerno zaboravljeno da Priština uopšte nema zakon o referendumu koji bi regulisao tu oblast. Ministar u tzv. vladi Kosova Elbert Krasnići, ipak, pokušava da se pozove na zakon o lokalnoj samoupravi, tvrdeći da čitava procedura ima pravno utemeljenje.

Milica Andrić Rakić, iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, ukazuje da je izrada uputstva, što je povereno Radnoj grupi, jako loša ideja upravo zato što nema zakona o referendumu:

- To što uradi radna grupa, u kojoj nema predstavnika Srba, neće proći pravni test, odnosno to će pasti na ustavnom sudu. I zato mislim da je sve jedna dimna zavesa kako bi se prikazalo da prištinske institucije navodno nešto rade na promeni situacije na severu, a cilj je da privole EU da im ukine mere.

I Milica Andrić Rakić napominje i da je suština u tome što nisu stvoreni uslovi za održanjanje novih izbora - povlačenje svih specijalnih jedinica kosovske policije, oslobađanje uhapšenih Srba zbog protesta, a Srpska lista, najjača politička partija Srba sa severa, zahteva formiranje ZSO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)