USLOV ZA NORMALIZACIJU ODNOSA ISPUNJAVANJE PRETHODNIH OBAVEZA: Premijerka sa Pičom o situaciji na KiM i produbljivanju saradnje

Novosti Onlajn

09. 08. 2023. u 14:08

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Vilijamom Pičom sa kojim je razgovarala o unapređenju bilateralnih odnosa i situaciji u regionu.

УСЛОВ ЗА НОРМАЛИЗАЦИЈУ ОДНОСА ИСПУЊАВАЊЕ ПРЕТХОДНИХ ОБАВЕЗА: Премијерка са Пичом о ситуацији на КиМ и продубљивању сарадње

Foto: Printskrin/Instagram

Predsednica Vlade je izrazila opredeljenost Srbije za nastavak jačanja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom i posebno istakla značaj ekonomske saradnje, ukazavši da je trgovina usluga tokom 2022. godine prevazišla milijardu i 300 miliona evra ukupne vrednosti, posebno naglasivši važnost produbljivanja saradnje u oblastima obrazovanja, kulture, nauke, IT sektora i energetike za bilateralne odnose.

Brnabićeva je istakla da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, na čemu intenzivno radi.

Kada je reč o odnosima sa Prištinom, predsednica Vlade je naglasila da je uslov za nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine ispunjavanje prethodno dogovorenih obaveza i da je to jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja. Dodatno je istakla da očuvanje mira i stabilnosti predstavlja osnovni prioritet Beograda.

Pič je izrazio opredeljenje Ujedinjenog Kraljevstva za očuvanje mira i napretka regiona, kao i da London podržava Berlinski proces i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Edvard Ferguson.

BONUS VIDEO: Predsednica Vlade Ana Brnabić u dvodnevnoj poseti Londonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)