"DOLAZAK U BRISEL ZA PRIŠTINU SAMO PREDSTAVA" Petković: Oni ne žele deeskalaciju

Tanjug

21. 07. 2023. u 10:47

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je poslednji sastanak u Briselu apsolutno potvrdio da Priština nije spremna da ide u pravcu deeskalacije, kao i da je dolazak u Brisel za Prištinu samo predstava.

ДОЛАЗАК У БРИСЕЛ ЗА ПРИШТИНУ САМО ПРЕДСТАВА Петковић: Они не желе деескалацију

Foto: Printskrin/Pink Tv

On je za TV Pink rekao da je manir Prištine da govori o deeskalaciji, ali da kada treba da se to sprovede, neće trilateralu, dogovore, deeskalaciju.

- Mi smo bili spremni da se sretnemo sa njima jer što bismo inače išli u Brisel. Drugo je pitanje da li volim da se srećem sa Bisljimijem, ali moj je posao je da razgovaram o teškim temama. Ovo više nema veze sa pregovorima i odgovornošću. Oni samo fingiraju pregovore i dolazak u Brisel, to je za njih samo predstava - rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, ništa nije preče od deeskalacije.

- Ali na severu KiM je i dalje kosovska policija u zgradama i oko zgrada opština, nastavlja se maltretiranje Srba. Situacija nije sjajna ni na jugu - u Štrpcu, Gračanici, Kosovskom Pomoravlju. Najvažnije je da rešimo krizu, da se povuku lažni gradonačelnici, policajci, Kurtijevi okupatori koji nemaju šta da traže na severu - rekao je Petković.

On ističe da je sve to rečeno i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, kao i da je zvanična agenda Brisela bila razgovor o deeskalaciji.

- Mi smo ispunili dve od tri obaveze, treću nismo jer ona ide paralelno sa obavezom Prištine - kada povuku policiju, povući će se građani ispred opština - rekao je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (36)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)