AMBASADOR U SAD MARKO ĐURIĆ: Potrebna hitna akcija kako bi se sprečila tragedija na KiM

Tanjug

14. 06. 2023. u 23:55

U OSVRTU na današnja dešavanja na Kosovu i Metohiji ambasador Srbije u SAD Marko Đurić večeras je na svom Tviter nalogu poručio da je nakon poslednjih odluka vlade u Prištini, čiji je cilj da se Srbi nasilno proteraju, potrebna hitna akcija kako bi se sprečila tragedija.

АМБАСАДОР У САД МАРКО ЂУРИЋ: Потребна хитна акција како би се спречила трагедија на КиМ

Foto: Tviter

-Hiljade Srba širom severa Kosova nastavljaju mirne proteste protiv ugnjetavanja Kurtijevog režima i nasilnog i nedemokratskog, etnički motivisanog zauzimanja opština sa srpskom većinom. Jučerašnje kidnapovanje Miluna Milenkovića u Kosovskoj Mitrovici od strane Kurtijevih nasilnika je još jedan eskalacioni i destabilizujući potez koji je danas na ulice izveo još više mirnih demonstranata, napisao je Đurić.

On je naveo da je u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu, u blizini sela Gnjilice, u opštini Raška, u centralnoj Srbiji, srpska policija uhapsila tri uniformisana lica, u uniformama kosovske policije, naoružana puškama AK-47, pištoljima i noževima, na samo 1,8 kilometara od administrativne linije.

-Ubrzo nakon toga, kosovska vlada laže o mestu njihovog hapšenja, nagoveštavajući da su uhapšeni na Kosovu, odmah pored administrativne linije. Čak i da je tačno da su uhapšeni na Kosovu, što je još jedna laž, podsetimo se da bi svako prisustvo Kurtijeve monoetničke specijalne policije u blizini administrativne linije predstavljalo direktno kršenje Kumanovskog vojnotehničkog sporazuma, napisao je Đurić i podsetio da i član 9 Briselskog sporazuma takođe vrlo jasno nalaže da svako prisustvo policije na severu Kosova mora da odražava etničku strukturu".

Đurić takođe ukazuje da je u nastavku dana, u 16 sati po lokalnom vremenu, u ozbiljnoj i opasnoj eskalaciji, Kurtijeva vlada zabranila uvoz i trgovinu sve srpske robe direktno kršeći CEFTA i brojne druge sporazume, lišavajući srpsku zajednicu i druge ljude širom Kosova pristupa hrani, lekovima i osnovnim uslugama.

-Oko 20 sati po lokalnom vremenu, Kurtijeva vlada zabranjuje ulazak ili kretanje na Kosovu za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama. Mere koje je danas usvojila vlada Aljbina Kurtija imaju za cilj da potčine i nasilno proteraju čitavu etničku grupu sa Kosova. Kao takve, ove radnje sadrže elemente krivične odgovornosti. Potrebna je hitna akcija kako bi se sprečila tragedija, upozorio je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!