VUČIĆ: Priština da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima

Tanjug

09. 06. 2023. u 16:35

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na severu Kosova i Metohije.

ВУЧИЋ: Приштина да направи уступке да би Срби учествовали на новим изборима

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Prema njegovim rečima, Srbi na severu KiM su uvek spremni za razgovore, ali zauzvrat mora nešto da im se ponudi.

- Svi Srbi na severu smatraju da je Srbija njihova zemlja, a ne Kosovo. To je realnost - rekao je Vučić u intervjuu za Rojters.

On je ukazao da i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština, kao i da još uvek nije došlo do povlačenja kosovskih specijalaca i albanskih gradonačelnika.

Odgovarajući na navode predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani koja je optužila Beograd za mešanje u izborni proces na severu KiM, Vučić je rekao da je "zastrašujuće šta ti ljudi pričaju". On je poručio da predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije spreman za kompromis.

- Siguran sam da Kurti neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rešenje - rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da će srpska vojska ostati u stanju visoke pripravnosti, a ne u stanju najviše borbene gotovosti "jer to mnogo košta". Dodao je da je Srbija u pregovorima sa Francuskom o kupovini borbenih aviona "Rafal", kao i da pregovara o daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem. Vučić je poručio da Srbija ostaje na evropskom putu, kao i da je uspela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznikom Rusijom i Kinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (44)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a