RAKIĆ: Tražimo od predsednika Vučića da suspenduje dijalog do povlačenja Kurtijevih gradonačelnika i specijalaca

Novosti online

27. 05. 2023. u 13:04

Predsednik Srpske liste Goran Rakić preneo je, na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici nakon jučerašnjeg nasilnog upada Kurtijevih specijalaca i zauzimanja opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i nasilja u kome je povređeno vise od 10 Srba, zahteve srpskog naroda sa Kosova koji od predsednika Aleksandra Vučića traže da suspenduje dijalog dok se sa severa Kosova ne povuku "Kurtijevi fiktivni gradonačelnici" i dok se ne povuku specijalci ROSU.

РАКИЋ: Тражимо од председника Вучића да суспендује дијалог до повлачења Куртијевих градоначелника и специјалаца

foto D.Z.

Tokom obraćanja Rakić je preneo zabrinutost srpskog naroda i taksativno naveo sve primere, kako je rekao, terora Kurtijevog režima nad nedužnim srpskim narodom, što je kulminiralo jučerašnjim protivpravnim i nasilnim upadom uz suzavac šok bombe i duge cevi u opštine na severu Kosova.

"Imajući sve navedeno u vidu, mi, politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije, kao i čitav srpski narod, upućujemo molbu svom predsedniku Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom. Smatramo da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan. Drugim rečima, nastavak razgovora sa Kurtijevim režimom nakon jučerašnjeg terora bi mu poslao poruku da je takvo postupanje sasvim isplativo, jer u svakoj dosadašnjoj prilici omogućava da konsoliduje rezultate svog protivpravnog delovanja. Iz te perspektive, posebno molimo državno rukovodstvo da odluka o privremenoj zabrani učešća državnih zvaničnika u dojalogu bude ukinuta tek pošto Priština povuče sve specijalne policijske ROSU snage sa severa KiM i povuče sve svoje organe i snage i napusti zgrade opštinskih uprava na severu KiM", preneo je Rakić.

Rakić je dodao da su Srbi sa severa Kosova ranije, prilikom napuštanja institucija, svima jasno rekli koji su uslovi povratka.

"Neprijateljsko delovanje Aljbina Kurtija nastavljeno je i nakon napuštanja institucija. Kurti neprekidno i svakodnevno sprovodi represiju nad srpskim narodom", rekao je Rakič.

Zahvalio je i  i međunarodnoj zajednici što je, kako je kazao, "pokazala juče svoje pravo lice i licemerje".

"Juče smo otišli u Beograd da pošaljemo poruku mira, nismo se vratili kada su počeli incidenti jer smo dobili garancije međunarodnih predstavnika da će Kfor stati između narode i specijalnih jedinica, a to se nije desio. Hvala im sto su pokazali koliko su liceremerni. Mi više nećemo ići nigde odavde, ni na kakve skupove. Ostaćemo uz svoj narod.", rekao je Rakić.

Predsednik Srpske liste je dodao i da će od Kfora tražiti da radnicima opština obezbedi da se vrate na svoja radna mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (48)

BEZOBRAZLUK DORE BAKOJANI BEZ PRESEDANA Vučić otkrio kojim su se sve sredstvima služili kako ne bi razgovarali sa Beogradom