BORELJ NAKON SASTANKA U BRISELU: Velika zabrinutost zbog situacije posle izbora na severu Kosova

Novosti onlajn

02. 05. 2023. u 22:11

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj obratio se novinarima nakon najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine, koja je danas održana u Briselu.

БОРЕЉ НАКОН САСТАНКА У БРИСЕЛУ: Велика забринутост због ситуације после избора на северу Косова

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

Borelj je rekao da je uspostavljanje ZSO dogovoreno pre 10 godina.

- Kosovski Srbi su predstavili prvi, ali ne završni nacrt Statuta. To je važan deo sporazuma. Kurti je rekao svoj stav, došlo je do različitih stavova o prirodi ZSO - rekao je Borelj.

Govoreći o Deklaraciji o nestalima, Borelj je rekao da nalaženje i identifikacija nestalih nije lako za sporazum, ali da su uspeli.

- Ne treba to da politizujemo zbog porodica koje su dugo patile. Krajnje je vreme za završno poglavlje - kaže Borelj.

- Situacija na terenu ukazuje da može da dođe do podrivanja dogovorenog. Apelujem na pronalaženje rešenja i vraćanje Srba u institucije - rekao je Borelj. 

Poslednja tema današnjeg sastanka, dodao je, nije bila tako pozitivna, a to je bio razgovor o situaciji na severu Kosova i Metohije posle izbora.

- Izrazio sam još jednom našu ogromnu zabrinutost zbog situacije na severu Kosova posle izbora sa veoma malom izlaznošću. Ti izbori zbog te male izlaznosti ne nude dugoročno političko rešenje, naprotiv imaju potencijal da vode ka eskalaciji i miniraju primenu sporazuma iz Ohrida. Nadam se da niko ne želi da dođe do eskalacije - podvukao je on.

Borelj je rekao da postoji veliki rizik od eskalacije i da je zato pozvao obe strane na iznalaženje rešenja koje bi omogućilo povratak kosovskih Srba u institucije koje su napustili u novembru prošle godine.

Istakao je da nije samo on zabrinut, već da su oba lidera priznala da je situacija na terenu teška, i da su potrebne ozbiljne mere da se spreči eskalacija.

Istovremeno je izrazio žaljenje što strane nisu bile spremna na dogovor.

- Plašim se da ćemo se suočiti sa kritčnom situacijom, iako se nadam da do toga neće doći - rekao je Borelj.

(kosovo online/tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a