BRNABIĆ U ZAGREBU: O otvorenim pitanjima na što racionalniji način

Tanjug

30. 04. 2023. u 12:53

PREMIJERKA Ana Brnabić poručila je danas u Zagrebu da želi da posete zvaničnika dve budu češće i da ne bude svaka od tih poseta simbol, svakako ne negativan ili neprijateljski, već uobičajeni radni dan koji će se biti iskorišćen da se razgovara o svim otvorenim pitanjima na što racionalniji način, i o temama koje su važne za budućnost i građana i privrede.

БРНАБИЋ У ЗАГРЕБУ: О отвореним питањима на што рационалнији начин

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP

- Drago mi je što smo, čini se, makar za sada, jer to se kod nas ipak nikada ne zna, uspeli da napravimo dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, pre svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i ministru Tomislavu Žigmanovu i ja im se zahvaljujem zbog toga - rekla je Brnabić na skupštini Srpskog narodnog veća u Zagrebu.

Premijerka je pozdravila potpisanu Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su predstavnici političkih partija manjina u Srbiji i Hrvatskoj potpisali u januaru ove godine.

- Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija saradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ova moja današnja poseta i boravak u Zagrebu upravi konkretan rezultat ovoga - rekla je Brnabić.

Brnabić je kazala da je danas imala dobre i konkretne razgovore sa premijerom Andreje Plenkovićem oko projekata, kao što su ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja između Beograda i Zagreba i Ljubljane, a takođe su se, kaže, dotakli svih otvorenih pitanja koliko god teška i emotivna ona bila.

- Razgovarali smo o tome kako da krenemo u rešavanje ovih pitanja - podvukla je premijerka Srbije. Što se tiče srpske zajednice u Hrvatskoj, Vlada Srbije i predsednik Vučić, kazala je Brnabić, duboko su posvećeni i stalo im je do toga da osete da imaju svu pomoć i podršku u svakom trenutku.

Ona je navela da je od 2016. godine sve više finansijski ulagano u projekte srpske zajednice u Hrvatskoj, navodeći da je do sada uloženo više od šest miliona evra. Dodatno je, kaže, upućena pomoć Hrvatskoj u iznosu od 2,5 milona evra za saniranje posledica zemljotresa, te je dodatno upućena pomoć SPC u Hrvatskoj. Premijerka je poručila da su vrata svih institucija u Srbiji, uključujući i predsednika, otvorena za dijalog sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj, ali i Hrvata u Srbiji. "Naši narodi upućeni su jedan ka drugom i jesu i moraju biti jedni od najpotrebnijih garanata mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dela Evrope", rekla je Brnabić. Ona je čestitala Hrvatskoj pristupanje evrozoni i šengenskom prostoru, kao i na sporazumu o dvostrukom oporezivanju sa SAD.

- U regionu kakav je naš, svaki uspeh znači i veću stabilnost i bolji potencijal za sve nas - istakla je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije