SUD U HAGU Suđenje Šalji počinje 21. februara - Tereti se za zločine u Kukešu na severu Albanije

S.S.R.

10. 02. 2023. u 15:20

SUĐENjE Pjeteru Šalji, bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova pred Specijalizovanim većima suda za zločine na Kosovu i Metohiji počinje 21. februara.

СУД У ХАГУ Суђење Шаљи почиње 21. фебруара - Терети се за злочине у Кукешу на северу Албаније

Foto V. N.

Optuženom će biti pročitane optužbe i biće mu postavljeno pitanje da li je razumeo i da li želi da potvrdi ranije izajšnjenje da nije kriv. Nakon toga će Specijalizovano tužilaštvo, zastupnik žrtava i odbrana imati svako po dva sata za uvodno izlaganje. 

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i "ubistvo", izvršenih u fabrici metala u Kukešu, na severu Albanije, približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999.  

 Šalja se tereti da je sa umišljajem učestvovao u proizvoljnom pritvaranju i držanju lica u zatočeništvu u fabrici u Kukešu, gde su pritvorenici u improvizovanim ćelijama svakodnevno premlaćivani i zlostavljani, kako fizički tako i psihički, uključujući pretnje smrću i nanošenje teških telesnih povreda, strah, ponižavanje, diskriminaciju na političkoj osnovi, zastrašivanje, maltretiranje, saslušavanje i prisilne ili iznuđene izjave i priznanja.

"Zatvorena lica su fizički i psihički zlostavljana u prisustvu drugih zatvorenika. Neka lica su tokom zatočeništva bila prisiljavana na fizički rad", piše u optužnici.

Šalja je sam i sa drugim pripadnicima OVK tukao osobu ili osobe, između ostalog, pendrecima, metalnim šipkama, pištoljima, bejzbol palicama i noževima.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da su 4. juna 1999. ili približno tog datuma izvesni pripadnici OVK, među kojima je bio i Šalja, svirepo pretukli jednog zatvorenika.

Premlaćivanje je trajalo do duboko u noć i pripadnici OVK koji su učestvovali u tom zlostavljanju su na zatvorenike pucali i ranili ih. Posle su nastavili da ih tuku zbog čega su neki preminuli.

Pritvorenici su držani u Kukešu bez dovoljno hrane i vode u neadekvatnim sanitarnim i higijenskim uslovima, kao i u neadekvatnim uslovima smeštaja i zdravstvene brige. Šaljin nadimak je Ujka, a uhapšen je u Belgiji gde je živeo posle sukoba na KiM i između ostalog se bavio gajenjem cveća.

Inače, zločini u Kukešu po komandnoj odgovornosti na teret se stavljaju i u drugoj optužnici šefovima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)