PETKOVIĆ SA BOCAN-HARČENKOM: Priština skoro deset godina odbija da ispuni dogovore

D. Z.

17. 01. 2023. u 20:15

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je upoznao sa razvojem situacije u pokrajini, posebno u svetlu nedavnih jednostranih i protivpravnih poteza Prištine, kao i ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda

ПЕТКОВИЋ СА БОЦАН-ХАРЧЕНКОМ: Приштина скоро десет година одбија да испуни договоре

Foto Kancelarija za KiM

Ukazujući na niz etnički motivisanih incidenata, usmerenih prema srpskom narodu, hapšenja, uzurpiranja imovine, skrnavljenje srpskih crkava i manastira, koji su svakodnevna pojava na KiM, Petković se posebno osvrnuo na napade na srpsku decu, koji su se dogodili tokom božićnih praznika.

U tom smislu, direktor Kancelarije za KiM je istakao da je su od dolaska Aljbina Kurtija na vlast do danas zabeležena 282 etnički motivisana incidenata, ali da posebno zabrinjava činjenica da međunarodne misije na KiM, čiji je zadatak da pomognu da se uspostave uslovi za miran i normalan život i vladavina prava za sve stanovnike Kosova i Metohije, nisu pružile adekvatnu reakciju i osudu napada.

Petković je istakao da je srpska strana do sada uvek pokazivala konstruktivnost i spremnost da sva otvorena pitanja rešava u okviru dijaloga. Beograd je ispunio sve preuzete obaveze, dok prištinska strana skoro deset godina odbija da ispuni dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i brojne druge sporazume.

On je zahvalio ambasadoru Ruske Federacije na principijelnom stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Srbije, kao i poštovanju Rezolucije 1244.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZA KURTIJEVU MRŽNJU PREMA VUČIĆU NEMA NI LEKA NI DOKTORA: Reakcija Petkovića nakon Aljbinove provokacije na Tviteru