ZAHAROVA O SITUACIJI NA KiM: Odlično znamo cenu garancija Zapada, besmisleni pregovori Prištini pružaju mogućnost da jača antisrpski kurs

Novosti online

30. 12. 2022. u 16:08

KOMPRIMIS Beograda i Prištine uz garancije Zapada teško da se može nazvati održivim, ocenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О СИТУАЦИЈИ НА КиМ: Одлично знамо цену гаранција Запада, бесмислени преговори Приштини пружају могућност да јача антисрпски курс

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Postignuti kompromis uz ‘čvrste garancije‘ Zapada teško da se može nazvati održivim. Ignorisano je za Srbe presudno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština koji treba da bude efikasan instrument za ostvarivanje njihovih prava i bezbednosti u uslovima sistematskog progona na nacionalnoj osnovi - rekla je Zaharova.

Kako je istakla, sve dok Priština ne ispuni tu ključnu obavezu, koju sabotira već deset godina, situacija će ostati isto tako krhka uz stalnu opasnost od ponovne eskalacije.

Kao što se može videti iz izjava prištinskih vlasti oni nemaju nameru da odustanu od ideje da silom stave pod kontrolu delove pokrajine koje naseljavaju Srbi, istakla je portparol ruskog Ministarstva.

- Odlično znamo cenu bilo kojih garancija Zapada. Više puta smo to videli u Ukrajini, na Balkanu i drugim kriznim žarištima. Sve dok uprkos sporazumima o deeskalaciji, na kojima insistiraju SAD i EU, ostaju nerešena ključna pitanja na Kosovu (i Metohiji) postizanje trajnog rešenja nije moguće. Posredovanje EU u dijalogu ne daje rezultate, pregovori su besmisleni što Prištini pruža mogućnost da jača antisrpski kurs - zaključila je ona.

Podsetimo, Srbi na severu KiM postavili su barikade pre tri nedelje, posle hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika takozvane kosovske policije. Srbi su sa barikada zahtevali oslobađanje svojih protivpravno uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za hapšenja Srba.

Pantić je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode, a kako je rekao direktor Kancelarije za KIM Petar Petković, "dobijene su snažne garancije od SAD i EU kada je reč o zahtevima Srba".

Nakon toga predsednik Aleksandar Vučić zamolio je Srbe da se povuku sa barikada, što je ubrzo i učinjeno.

Sve barikade na severu Kosova su do danas uklonjene, a administrativni prelazi su otvoreni za saobraćaj.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Uklanjanje barikade kod Krsta u Rudaru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije