JEDINO DOGOVOR UKLANJA BARIKADE: Kurtijevi jurišnici ne odustaju od pretnji da će puškama terati okupljeni narod na severu KiM

D. Zečević

25. 12. 2022. u 07:00

NE verujem u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na severu KiM, istakla je juče premijerka Ana Brnabić uz napomenu da bi to bio napad na žene i decu, starije ljude i prosvetare koji su na njima.

ЈЕДИНО ДОГОВОР УКЛАЊА БАРИКАДЕ: Куртијеви јуришници не одустају од претњи да ће пушкама терати окупљени народ на северу КиМ

Foto Tanjug/AP

- Dovoljno je razuma kod međunarodnih činilaca, pre svega Kfora sa kojim imamo dobru saradnju - istakla je Brnabićeva i dodala da je pokazana i ozbiljnost zbog činjenice da i dalje razmatraju zahtev Srbije da se vrati deo snaga na KiM po Rezoluciji 1244. - Čekamo da se Kfor oglasi. Strpljivo. Verujem da će nešto reći.

Predsednica Vlade naglasila je i da ne zna kako da se razgovora o nekom novom sporazumu za rešenje problema KiM, kao što je francusko-nemački, kada nije implementiran ni prvi Briselski sporazum iz 2013. godine, uprkos činjenici da ga je garantovala EU:

- Uvek smo tu za sve razgovore i dogovore. A pitanje za EU i SAD je ko će da garantuje implementaciju tih dogovora i razgovora, jer to sada nije slučaj.

Podsetila je da Brisel, koji je bio garant, nije naterao Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština i ocenila da kod Aljbina Kurtija fali izvesna vrsta razuma jer je objavio novu listu na kojoj su predsednik Srbije i neki članovi njegove porodice.

Povodom situacije na severu KiM oglasio se juče ujutru i komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča, koji je istakao da ova misija nastavlja da podržava dijalog i pronalaženje rešenja za smirivanje tenzija i da ostaje u bliskom kontaktu sa svima koji su uključeni u ovaj proces. Ristuča je istakao da je najvažnije da svi uključeni u proces izbegavaju bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije i eskalirati situaciju.

Foto Tanjug/AP

- Očekujemo od svih aktera da se uzdrže od provokativnih demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali bezbednost svih zajednica - poručio je Ristuča pozivajući sve strane da pomognu u omogućavanju bezbednosti i slobode kretanja za sve na Kosovu. - Kfor je poslednjih meseci pojačao svoje prisustvo i patrole i potpuno smo sposobni da ispunimo svoj mandat prema Rezoluciji 1244 SB UN. Rešenja treba tražiti kroz dijalog.

Spisak "nepodobnih" Srba na kojem su i članovi predsednikove porodice, a koji je sačinio Kurtijev poslanik Arbend Muja, samo je pokazatelj da smo u pravu što smo postavili barikade, poručili su juče i Srbi koji već 15 dana istrajavaju na barikadama na severu KiM.

- Sad se još jasnije vidi zašto na ovaj način želimo da skrenemo pažnju na neosnovana hapšenja Srba i postojanje spiskova na kojima su oni koji nisu "po Kurtijevoj volji". Jer, umesto da oslobode naše nedužne uhapšene sunarodnike, prištinske vlasti samo nastavljaju sa podizanjem tenzija, iako je situacija ionako pred "pucanjem" - ocene su Srba sa kojima smo juče razgovarali.

Ponavljaju da su najnoviji spiskovi samo potvrda da je Priština planirala da hapsi sve viđenije Srbe sa severa, a uprkos činjenici da su im "van domašaja", žarko bi želeli da iza rešetaka stave i sve srpske ministre, a ponajviše lično predsednika Vučića, koji im je trn u oku.

Foto D. Zečević

- Sve to ukazuje da su predstavnici prištinskih vlasti zaista izgubili razum i da hoće da izazovu sukobe na ovom području - kaže nam sunarodnik iz Zvečana koji napominje da je Srbima na svaki način otežan život i da su barikade postavili iz nužde, da ukažu na teror.

I dok naglašavaju da su rešeni da istraju u svojim zahtevima da se oslobode Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, kao i da se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa pokrajine, okupljeni na barikadama ponavljaju da je njihova namera samo da žive u miru uz poštovanje njihovih osnovnih ljudskih prava.

 

KURTI: SASTANAK POSLE BOŽIĆA

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je da će se odmah posle Božića sastati sa komandantom Kfora povodom barikada koje su Srbi postavili na severu KiM. Kurti je na konferenciji za novinare rekao da se barikade "ne mogu tolerisati unedogled", prenose "Reporteri".

- Verujem da će na tom sastanku sve biti razjašnjeno - rekao je Kurti.

 

VESIĆ: OPASNA RELATIVIZACIJA

ČLAN Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je juče da spisak Srba za hapšenje, na kojem su i Andrej i Danilo Vučić, a koji je objavio dnevni list "Danas", predstavlja "školski primer kako list učestvuje u relativizaciji opasnog poziva na hapšenje predsednika Srbije, njegovog brata i sina".

- U tom zahtevu, koji liči na poternicu, predsednik Vučić, Andrej i Danilo, okarakterisani su kao kriminalci i teroristi, što može da bude razlog da neko pokuša fizički da ugrozi njihovu bezbednost. To ukazuje da je ovo Kurtijeva poruka Vučiću koju treba shvatiti ozbiljno - rekao je Vesić.

On je podsetio na tragediju ubistva nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića, kada su mnogi mediji relativizovali pretnje kojima je bio izložen, kao što to sada čini "Danas".

 

PRIŠTINA UGROŽAVA BEZBEDNOST

POTPREDSEDNICA Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković izjavila je, povodom objavljivanja spiska za hapšenje Srba na kom se nalaze i najbliži članovi porodice Vučić, da je to najnoviji u nizu "bezobzirnih pokušaja Prištine da provokacijama i pretnjama uplaše Srbe i podriju svaku mogućnost za dijalog i napore za postizanje stabilnosti".

- Ovakvim zločinačkim postupcima Priština direktno ugrožava bezbednost Srba na KiM, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice, stavljajući im mete na čelo. Jasno je da je Kurti opredeljen za zaoštravanje situacije i da stremi ka nasilju - kazala je Gojkovićeva dodaviš da se nada da će međunarodna zajednica "pronaći način i volju da obuzda divljanje Kurtija, koje preti da odvede u nestabilnost i haos".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)