VUČIĆ: Srbija je zahvalna Kini na podršci teritorijalnom integritetu

Novosti Onlajn

30. 11. 2022. u 13:56

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa zamenikom ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenom Hongšanom ponovio je zahvalnost kineskom predsedniku, Kini i Komunističkoj partiji Kine na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, njenoj nezavisnosti i samostalnosti.

ВУЧИЋ: Србија је захвална Кини на подршци територијалном интегритету

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju sa medijima, Vučić je posebno naglasio da i Srbija nepokolebljivo i dosledno podržava politiku „jedne Kine“ u svim međunarodnim forumima.

Predsednik Srbije je sa Hongšanom razgovarao o brojnim aspektima strateškog partnerstva sa Kinom i ocenio da odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu razvoja, posebno kroz planove za svestranu ekonomsku saradnju, unapređenje trgovinske razmene i priliv novih kineskih investicija.

Sastanku je, kako se navodi, prisustvovala i ambasadorka Kine Čen Bo.

Predsednik je poželeo dobrodošlicu visokom zvaničniku Kine, iskoristivši priliku da čestita rezultate 20. Kongresa KP Kine i ponovni izbor Si Đinpinga.

Foto: Tanjug

Predsednik je izrazio podršku Srbije Inicijativi za globalni razvoj, kao formatu koji se zalaže za kreiranje povoljnog ambijenta u cilju ubrzanja globalnog razvoja uz podsticanje ravnopravnog i izbalansiranog razvojnog partnerstva. Predsednik Vučić je posebno istakao da inicijative predsednika Si Đinpinga imaju posebnu težinu, budući da su okrenute opštoj dobrobiti čovečanstva uz fokus na povezivanje i saradnju, bez obzira na veličinu i realnu snagu država u međunarodnoj areni.

Zamenik ministra Hongšan je istakao da dobri odnosi dvojice predsednika i njihovi brojni susreti ulivaju jaku pokretačku snagu za dalji razvoj saradnje Srbije i Kine i dodao da je njegova zemlja spremna za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom.

Predsednik je izrazio nadu u skoru posetu predsednika Si Đinpinga, čime bi ne samo ukazao posebnu čast Srbiji, već i pružio priliku da se iskaže zahvalnost i za njegovo lično angažovanje na izgradnji čeličnog prijateljstva dve zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (115)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna