VUČIĆ SA URSULOM FON DER LAJEN: Srbija dobija 160 miliona evra (VIDEO)

Novosti online

28. 10. 2022. u 14:52

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“.

ВУЧИЋ СА УРСУЛОМ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Србија добија 160 милиона евра (ВИДЕО)

Foto: Novosti

 

Odgovori na pitanja

Na pitanje od "čega zavisi budućnost Srbije u EU", Fon der Lajen je rekla:

- Proces proširenja je proces koji se zasniva na zaslugama. U njihovim je rukama da urade neophodne reforme. Već ste dosta uradili. Ali važno je uskladiti se sa našom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Predsednik Vučić je dodao:

- Što se nas tiče, mi smo sada saznali za ovu značajnu podršku. Ja mislim da su oni nama pomagali i više nego što smo očekivali. Otvorili smo 22 poglavlja. Tačno je da nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je tačno da ima problema u dijalogu, a za to Srbija nije nimalo odgovorna. Mi i danas poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali naš teritorijalni integritet nije poštovan.

Foto: Novosti

O "pohvalama Prištini" i kakvu reakciju EU Srbija može da očekuje uoči najavljene preregistracije vozila, Fon der Lajen je rekla:

- EU intenzivno radi na pronalaženju rešenja, teški su razgovori, treba fleksibilnost obe strane. Ja sam zaista ubeđena da je to moguće.

O izjavi Danijela Servera

O izjavi Danijela Servera da očekuje da je realnije da se Srbija okrene Kini nego Zapadu, predsednik Vučić je rekao.

- Srbija se nalazi na evropskom putu. Što se tiče naših kineskih partnera, mi njima kažemo da je Srbija na evropskom putu. Naslušao sam se ja besmislenih priča i laži, ali reč izvini nisam čuo. Mi nastavljamo svoj evropski put, ali i da čuvamo tradicionalno dobre odnose sa Kinom, kao i svoj principijelan stav prema sukobu u Ukrajini.

 

Foto: Novosti

Obraćanje Vučića

- Veoma sam srećan što vas drugi put dočekujem, ovog puta u Nišu. Hoću lično da vam se zahvalim na vašoj posvećenosti. Hvala vam na podršci i pomoći. Dobićemo direktne budžetske podrške. To će olakšati probleme. Ne znam da li su svi shvatili, ona nam je rekla da ćemo dobiti direktnu budžetsku podršku zbog cene energenata 160 miliona evra. To je za nas ogroman novac, za EU možda nije i beskrajno hvala. Da budem iskren, kada vam neko daje novac, a nije vam tražio za to bilo šta, možemo samo da kažemo hvala.

- Strašno nam je potrebno da dovedemo još investitora u Pirotski okrug, u Belu Palanku, Dimitrovgrad - dodao je predsednik.

Foto: Novosti

- Što se tiče razgovora sa Prištinom, jesam veoma zabrinut. Moje je samo da vam kažem da ćemo da uradimo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Juče sam rekao, mi nemamo više kud, ali daćemo sve da sačuvamo mir. Najmanje nam je stalo do bilo kakvih eskalacija, tenzija.

Foto: Novosti


Obraćanje Ursule fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratila se prisutnima:

- Zadovoljstvo je biti ovde, dragi Aleksandre. Danas pratimo napredak interkonektora između Srbije i Bugarske. Sjajno je videti kako ovaj važan objekat poprima oblik. Ono što vidimo, ovaj projekat će nas približiti jedne drugima. Radujemo se tome da se završi ovaj projekat za godinu dana. U EU smo mnogo radili na suzbijanju energetske krize. Pozivamo i Srbiju da nam se priključi u zajedničkoj nabavci gasa - kazala je Fon der Lajen.

- Kratkoročno, dodala je, predviđena je pomoć za Zapadni Balkan, a Srbija će, kaže, dobiti 160 miliona evra budžetske pomoći, kako bi podržala ugrožene pripadnike društva, i mala i srednja preduzeća kako bi izašla na kraj sa visokom cenom energenata.

S tim u vezi je kazala da je EU predvidela 500 miliona evra bespovratnih sredstava Zapadnom Balkanu za ulaganje u infrastrukturu, navodeći kao primer Transbalkanski elektromrežni koridor.

Fon der Lajen rekla je da je njoj posebno važan projekat izgradnja energetski efikasne Univerzitetske dečije bolnice, koji podržava EU.

Navela je da se, lošom izlacijom, gubi oko 40 odsto energije, te je važna energetska efikasnost.

Takođe je kazala da je gasni interkonektor između Srbije i Severne Makedonije u projektima EU.

- Ova energetske kriza dolazi zbog strašnog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Ovaj rat menja bezbednosnu situaciju kontinenta i zato je važno za EU da još više ulaže u svoje partnere, na Zapadni Balkan, više nego ikada jer su to investicije u budućnost, u mir, za bezbednost, prosperitet zajedničkog kontinenta. EU jeste i ostaće najvažniji politički i ekonomski partner Srbije“ - istakla je ona.

- Večeras ćemo imati bilateralni sastanak, imam želju da postignemo napredak u dijalogu Beograda i Prištine. Znam da je budućnost Srbije u EU, Unija nije potpuna bez Srbije.

Foto: Printskrin TV Pink

Vučić i Ursula fon der Lajen obilaze radove

Predsednik Vučić i Ursula fon der Lajen obilaze radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

Foto: Printskrin TV Pink

Foto: Printskrin TV Pink

Vučić dočekao Fon der Lajen

- Drago mi je što ću danas, zajedno sa Fon der Lajen obići radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, projekta od izuzetne važnosti ne samo za našu zemlju, već i ceo region Zapadnog Balkana i Evropu - objavio je Vučić na Instagramu.

Foto: Novosti

Foto: Instagram

Foto: Novosti

Nakon obilaska radova, predviđeno je obraćanje dvoje zvaničnika.

Sastanak Vučića i Fon der Lajenove biće održan kasnije posle podne u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (75)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)