UDRUŽENO PROTIV PRETNJI PRIŠTINE: Zaseda Savet za Nacionalnu bezbednost, Vučić danas i sa Srbima sa KiM

D. MILINKOVIĆ

27. 10. 2022. u 07:00

BEOGRAD i predsednik Aleksandar Vučić pokušavaju sve da se kroz diplomatske kanale dođe do dogovora po pitanju registarskih tablica i izbegne se opasan scenario potpaljivanja novog bureta baruta u pokrajini koji svojim jednostranim potezima očigledno priprema premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

УДРУЖЕНО ПРОТИВ ПРЕТЊИ ПРИШТИНЕ: Заседа Савет за Националну безбедност, Вучић данас и са Србима са КиМ

Foto Tanjug

On je nastavio sa taktikom zastrašivanja Srba u pokrajini, koji su nakon njegove poruke da neće pomeriti rok od 31. decembra za preregistraciju vozila, tražili hitan sastanak sa šefom srpske države. Iz Srpske liste su Vučiću poručili da među našim narodom vladaju strah i neizvesnost, jer u Prištini ne postoji volja za pronalaženjem rešenja i kompromisa, već isključivo želja za izazivanjem krize i tenzija. Vučić je odmah odgovorio na apel SL i za danas zakazao sastanak sa njima, nakon čega će biti održana i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je nadu da će prištinske vlasti pozitivno reagovati na zahtev SAD, EU i ostatka zemalja Kvinte da se period preregistracije produži za deset meseci. On je za albanski servis Glasa Amerike naglasio da još nije dobio odgovor Prištine po tom pitanju.

Jednostrane mere Prištine uvek se sprovode silom, Foto AP

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je situacija izuzetno ozbiljna:

- S obzirom na to da se približava rok koji je odredio Kurti, naš narod, pogotovo na severu KiM, potpuno je svestan njegove namere da izazove krizu, dok s druge strane predsednik Vučić danonoćno radi da reši brojne probleme i sačuva mir.

Petković je ukazao i da su "KM" tablice koje izdaje Srbija legalne i legitimne, u skladu sa sporazumima.

Aljbin Kurti, Foto AP

Predsednik SL Goran Rakić i gradonačelnici četiri opštine na severu KiM razgovarali su juče s novim komandantom Kfora, general-majorom Anđelom Mikeleom Ristučom i komandantom baze Bondstil Kristoferom Samulskim, kojima su preneli zabrinutost za bezbednost Srba zbog poteza Prištine.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da je preregistracija tablica samo još jedan izgovor Kurtiju i Prištini za etničko čišćenje severa Kosova:

- Oni sever ne samo da hoće da stave pod kontrolu, nego da odatle Srbe proteraju. Srbi su im smetnja i tek kada ih sa sadašnjih 97 odsto svedu, kao u Hrvatskoj, na nekoliko odsto biće zadovoljni. To što mu kao SAD i Brisel traže da pomeri rok, ne znači ništa, pa Briselski sporazum je garantovala EU pa do danas nemamo Zajednicu srpskih opština.

Arhiva Novosti

Zapad da hoće, ukrotio bi Kurtija. A sad imamo situaciju da se Kosovo, koje nije država, ponaša kao Kina ili neka druga velika sila, pa kao nešto pregovara sa SAD i EU, pokazuju mišiće. To je najobičnije pozorište.

Za dodatno komplikovanje situacije juče se pobrinuo i albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, koji tvrdi da su lideri Preševa, Bujanovca i Medveđe od specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara dobili obećanje da će specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku predložiti sastanak sa albanskim predstavnicima iz te tri opštine. Kamberi je naveo da su albanski lideri tri opštine na jugu centralne Srbije pre nekoliko dana bili u Stejt departmentu i da su preneli zahtev da se pitanje ovih lokalnih samouprava uključi u dijalog Beograda i Prištine.

Srbi strepe od narednih Kurtijevih poteza, Foto Tanjug

PETKOVIĆ: NAPAD I NA SLAVSKE SVEĆE

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković prekinuo je juče posetu pokrajini, jer mu je zabranjeno da prisustvuje verskim obredima na KiM. On je tokom posete Pasjanu, a povodom obeležavanja seoske slave Svete Bosiljke, saopštio da mu je Priština onemogućila da poseti većinu mesta koje je planirao.

- Najpre mi je u utorak oko 16 sati odobrena poseta kako sam je i najavio, međutim, negde oko ponoći stigao mi je novi mejl gde je skoro 80 odsto programa moje posete zabranjeno.

Foto Tanjug

Posle Pasjana trebalo je da budem na trgu u Gornjem Kuscu, a zatim i u Leposaviću i da tamo proslavim Svetu Petku sa svojim narodom. Vidite dokle ide Kurti, on sada udara i na slavske sveće i kolače - kazao je Petković. D. Z.

"OTVORENI BALKAN" - PROJEKAT MIRA

PREDSEDNIK Vučić održao je juče video-konfrenciju sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim u okviru inicijative "Otvoreni Balkan". Glavne teme bile su energetska sitaucija pred nastupajuću zimu i zajednički koraci u vezi sa predstojećim sastankom u okviru Berlinskog procesa. Vučić je još jednom poručio da inicijativa "Otvoreni Balkan" znači "mir, prosperitet i sigurniju budućnost za narode našeg regiona, jer zajedno smo uvek jači".

BONUS VIDEO

BLAGO NA JABLANICI: U selu Pleš otkriven rimski novčić cara Aurelijana iz trećeg veka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (46)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)