GODINA ROBIJE ZBOG REČI ISTINE O RAČKU: Presuda Ivanu Todosijeviću pažljivo sračunata u Prištini

D. ZEČEVIĆ

20. 10. 2022. u 07:45

PREDSEDNIK Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević prvostepeno je osuđen na godinu dana zatvora zbog verbalnog delikta.

ГОДИНА РОБИЈЕ ЗБОГ РЕЧИ ИСТИНЕ О РАЧКУ: Пресуда Ивану Тодосијевићу пажљиво срачуната у Приштини

Ivan Todosijević

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini juče je posle glasanja objavilo presudu kojom se Todosijević proglašava krivim zato što je, dok je bio ministar i lokalni funkcioner, izjavio da je povod za NATO agresiju bila "takozvana humanitarna katastrofa" kao i da je zločin u Račku izmišljen.

Ovom izjavom, kako je zaključio prištinski sud, Todosijević je "podstrekivao etničku mržnju i netrpeljivost", zbog čega mu je po drugi put izrekao osuđujuću presudu. U prethodnom postupku osuđen je na dve godine zatvora.

- Presuda pokazuje da sud, kao i prvi put, nije razumeo pravo i da nema nikakve kriterijume. Za isto delo presudio je najpre dve godine, a sada godinu dana zatvora.

Očito je da sud ne razume da šta god da je građanin rekao, to pripada slobodi govora, ukoliko se ne zalaže za nasilje - izjavio je za naš list advokat Nebojša Vlajić, ističući da Todosijević nije pozivao na nasilje prema drugima.

Advokat ističe da je presuda pravno neutemeljena i da je uveren da će više sudske instance osporiti ovu kaznu. Odbrana će u sledećih nekoliko dana uložiti žalbu Apelacionom, odnosno Vrhovnom kasacionom sudu.

Foto: Tanjug

Ivan Todosijević, nekadašnji ministar lokalne samouprave, po kosovskom sistemu prvostepeno je osuđen krajem 2019. godine. Tužilaštvo je reagovalo zbog njegovog govora na obeležavanju dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja u Zvečanu. Posle žalbi višestepenim sudovima, prvostepena presuda je oborena, a slučaj vraćen na ponovni postupak.

Skandaloznu presudu suda u Prištini osudio je juče i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, ocenjujući da je posredi pokušaj Prištine da presudi čitavom srpskom narodu i njegovoj rešenosti da ne pristane da laž naziva istinom.

- Častan čovek je osuđen zbog smelosti da u pitanje dovede verziju istorije koju pokušavaju da na silu inaugurišu albanski separatisti, pomognuti njihovim inostranim sponzorima. Čitav srpski narod svestan je da su događaji u Račku, o kojima se Todosijević odvažio da govori, najobičnija podvala i montirani povod za protivpravnu agresiju NATO na Srbiju.

Dok je naše zemlje i srpskog naroda, biće i onih koji će biti spremni da govore istinu i da se bore da ona ne bude zatrpana lavinama laži - saopštio je Selaković, uz poruku da je "Ivan Todosijević veliki Srbin, a da je svaki Srbin Ivan Todosijević".

Šef diplomatije kaže da ova pravosudna farsa najbolje pokazuje koliko je laži i licemerja u mantrama Prištine o takozvanom Kosovu kao "najmlađoj evropskoj demokratiji". Takođe, ona je ogolila neslobodu i zulum koji srpski narod na KiM svakodnevno trpi.

- Nakon što su Srbima ograničena gotovo sva individualna i kolektivna prava, zvanično im je oduzeto i pravo na govor i mišljenje. Ova presuda je, pritom, na podmukao način izrečena samo dan posle sednice Saveta bezbednosti UN, jer političke kukavice u Prištini dobro znaju da je ona neoboriv dokaz strahovlade na samoproglašenom "Kosovu" - naveo je Selaković.

On je poručio da su se tamošnje vlasti prevarile ako misle da će ova stvar ostati bez odgovora i da će srpski narod preći preko progona čestitog čoveka i iskrenog rodoljuba.

CILj SU NOVE TENZIJE

PRESUDA Todosijeviću je skandalozna, a izrečena je u procesu u kome su pali svi postulati prava i pravde za Srbe na KiM - ocenio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Kako naglašava, Priština je uvela verbalni delikt za Srbe.

- Nema sumnje da je ova presuda pažljivo sračunata u Prištini s ciljem da izazove nove tenzije i krizu među srpskim narodom, posebno na severu pokrajine. Jer nijedan Srbin na KiM ne može blagonaklono da gleda na ovakvu odmazdu prema jednom od njih - poručio je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu