NA JARINJU MIRNO, POJAČANO PRISUSTVO KFORA: Počela primena sporazuma o ličnim dokumentima (FOTO/VIDEO)

D. Zečević

01. 09. 2022. u 07:44

NA administrativnom prelazu Jarinje saobraćaj se jutros odvija normalno, nema zadržavanja niti većeg broja vozila sa obe strane administrativne linije.

НА ЈАРИЊУ МИРНО, ПОЈАЧАНО ПРИСУСТВО КФОРА: Почела примена споразума о личним документима (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Dragan Milovanović

Vozači koji ulaze na teritoriju Kosova i Metohije sa srpskim registarskim oznakama i dalje dobijaju stikere koje pri izlasku sa Kosmeta i ulaska u centralnu Srbiju skidaju.

Foto: Dragan Milovanović

Vozači koji jutros prelaze ovaj administrativni prelaz uglavnom nisu raspoloženi za razgovor, a na samom prelazu su prisutne brojne novinarske ekipe.

Takođe, na putu od Jarinja do severne Mitrovice saobraćaj se odvija nesmetano, žitelji ovog dela Kosmeta i dalje koriste "KM" tablice, a na putu je jedino primetan veći broj vozila saobraćajne policije, odnosno na toj deonici uočili smo četiri policijske patrole.

Foto: Dragan Milovanović

Takođe, na punktu kosovske policije nedaleko od prelaza Jarinje, gde se sada nalaze specijalci Rosu, primećujemo nekoliko pripadnika kosovske policije pored montažnog objekta koji je ograđen visokim betonskim tablama.

Iako se očekivalo da će od sinoć u ponoć, kada su privremene prištinske vlasti najavile početak preregistracije sa "KM" na tzv. RKS tablice, kosovska policija možda početi da oduzima vozačima ove tablice, to se od sinoć nije dešavalo, ali su žitelji severa Kosmeta koji ne žele da preregistruju svoja vozila, odnosno da koriste tzv. RKS tablice i dalje u strahu od mogućih jednostranih poteza prištinskih vlasti.

Za sada je situacija na severu Kosmeta mirna, ali kako ističu građani, brojni sagovornici "Novosti", napeta.

Poučeni ranijim iskustvom, odnosno jednostranim akcijama Prištine i upadima specijalaca Rosu, Srbi sa severa Kosmeta strepe od narednih poteza Prištine vezanih za registarske oznake iako je rok za preregistraciju, kako je najavio prištinski premijer Aljbin Kurti, dva meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

I SRPSKI DEČAK POGINUO U ZEMLJOTRESU: Mali Robin (8) stradao u majčinom zagrljaju