"NOVOSTI" SA SRBIMA NA SEVERU KIM: "Kako nam Bog da, tako će nam biti - mi odavde nemamo kud " (VIDEO)

M. Marković

31. 08. 2022. u 13:57

NOVE snage kosovskih policajaca i njihova krstarenja putevima na severu Kosova i Metohije unose nemir među srpsko stanovništvo.

НОВОСТИ СА СРБИМА НА СЕВЕРУ КИМ: Како нам Бог да, тако ће нам бити - ми одавде немамо куд  (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Tenzije su gotovo opipljive, uprkos postignutom sporazumu o ličnim dokumentima i uveravanja međunarodnih medijatora da se mir mora sačuvati i da Priština neće povući jednostranu primenu mere o tablicama.

- Ne verujemo im i nećemo verovati - nepodeljeno je mišljenje Srba u severnim, kosmetskim opštinama. -  Da Priština nema nekakav plan, ne bi ovamo gomilala do zuba naoružane specijalce.

Sagovornici "Novosti" pričaju da se ponekad čak po dva oklopna vozila zaustave ispred njihovih kuća, izlaze s dugim cevima na put, zaustavljaju vozila i kontrolišu.

Foto: I. Marinković

- Mi imamo veliko poverenje u Vladu Srbije, da će nas zaštititi. Mi odavde nemamo kud. Mi smo ovde starosedeoci. Kako nam Bog da, tako će nam biti. Oružja nemamo da se branimo, imamo samo dobru volju i jako srce da bi se oduprli okupatoru – kaže meštanin Sava Vukadinović.

On ističe da „Srbe ne napada samo Kurti i Albanci, već i Amerika i Evropa“ i dodaje da Srbi imaju lep odnos sa Albancima na KiM. - Političari sve prave, Engleska, Francuska, Amerika, Nemačka.

Sava kaže da nije bilo većeg pritiska nego sada.

- Počeli su da nam isključuju struju, šest sati imamo, dva nemamo. Oklopna vozila stalno prolaze. Koga Kfor štiti, Srbi da dođu iz Raške u Lešak, a ne štiti na Ibru, gde treba.

Sava, kroz suze, kaže da je situacija teška.

- Tu su deca, unučići… Ja jedini imam penziju, treba mesec dana preživeti sa tim, to nam je što nam je. Hoćeš da kupiš šećer – nema, zejitin nema… Što si posadio u zemlju, imaš, što nisi, nema.

Uporedo sa snagama koje na Sever šalje Kurti, u ovom delu Kosmeta pojačano je i prisustvo Kfora. Na dva kilometra od nove baze (utvrđenja) specijalnih snaga policije prema Leposaviću, dežuraju američki pripadnici međunarodne vojske. Deluju gotovo nezainteresovano čak i kada se kod njihovog punkta zaustave automobili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni