POTVRĐENO "NOVOSTIMA": Vulin preporučio Vučiću i Brnabićevoj da MUP zabrani okupljanje za Prajd

Novosti online

30. 08. 2022. u 12:03

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin preporučio je predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić da MUP donese odluku da ne može da pruži bezbednosne garancije za održavanje predstojećeg Evroprajda, potvrđeno je "Novostima".

ПОТВРЂЕНО НОВОСТИМА: Вулин препоручио Вучићу и Брнабићевој да МУП забрани окупљање за Прајд

Foto: MUP

Policija naravno ima kapaciteta da garantuje bezbednost svim građanima Srbije, ali je, kako Novosti nezvanično saznaju, procenjeno da su u ovom trenutku njene snage mnogo potrebnije na drugim poljima. Konkretno, postoji velika neizvesnost u vezi sa tim da li će prištinska strana poštovati dogovor o ličnim dokumentima i da li tenzije mogu da eskaliraju posle 1. septembra. Zbog toga je pojačana budnost u jedinicama MUP.

Osim ovog najvažnijeg državnog pitanja, fokus policije biće i drugim - bezbednosno znatno manje zahtevnijim temama, ali koje takođe iziskuju angažman ljudstva. Recimo na Svetskom prvenstvu u rvanju koje se održava od 10. do 18. septembra, a očekuju se i brojne manifestacije na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se održava 15. septembra za kada je upravo i zakazan Europrajd.

Podsetimo, Vlada Srbije navela je u saopštenju da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022.

- Uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne, a vodeći računa o javnom redu i miru i o bezbednosti svih građana naše zemlje, Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022, a posebno imajući u vidu činjenicu da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost - navedeno je u saopštenju objavljenom pre tri dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!