VUČIĆ UPUTIO JASNU PORUKU: Jedini smisao mučenja našeg naroda na Kosovu i Metohiji je njegovo konačno proterivanje, ali pogroma neće biti!

Novosti online

21. 08. 2022. u 13:31

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti i poručio da Srbija nastavlja borbu za mir i da pogroma našeg naroda sa Kosova i Metohije neće biti.

ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: Једини смисао мучења нашег народа на Косову и Метохији је његово коначно протеривање, али погрома неће бити!

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Vučić je na početku obraćanja rekao da se na Kosovu još od 1999. godine sprovodi permanentan teror nad srpskim stanovništvom.

- Još od 1999. godine kada su Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom UN 1244 proterane snage bezbednosti Srbije i SRJ sa KiM provodi se permanentan teror nad srpskim stanovništvom. To je rezultiralo progonom više od 210.000 ljudi, kojima su oteti stanovi, kuće, mnogi su ubijeni, uništene su naše svetinje - rekao je Vučić i dodao da od tada traje teška i mukotrpna borba za opstanak srpskog naroda na KiM.

- Trudili smo se da od 2013. kroz Briselski sporazum koji nije bio lagan da dobijemo mir i obezbednimo sigurnost za Srbe na KiM. Međutim, iz sporazuma je neretko uzimano nešto što bi nekome drugom odgovaralo i uvek su za to dobijali zeleno svetlo iz Kvinte, ali zajednica srpskih opština nikada nije ispunjena.

- U toj Rezoluciji 1244 jasno piše da države UN iskazuju privrženost teritorijalnom integritetu i suverenitetu SRJ i ostalih država u regionu, imajući u vidu zahtev za znacajnom autonomijom i samoupravom na Kosovu, kao i da stoji da će određen broj srpskog vojnog i policijskog osoblja moći da da bude vraćen. Uprkos svemu tome pošto u Rezoluciji stoji da do konačnog statusa, a njega određuju UN, a ne zemlje Kvinte, rekli su „standardi pre statusa“. Pokazali su kakvi su to standardi 17. marta 2004. kada su progonili naš narod. Na osnovu tih zasluga oni su valjda u zapadnom svetu utvrdili da su standardi ispunjeni i da je moguće da im se omogući proglašenje nezavisnosti - kazao je Vučić.

Rešili su, kaže Vućić, da, kao veliku poslednju kost u grlu proteraju Srbe sa KiM.

Četiri osnovna zadatka

Vučić je naveo da je srpska delegacija u Prištini imala četiri osnovna zadatka.

– Imali smo četiri zadatka. Prvo da obezbedimo mir stabilnost i bezbednost, drugo došli smo sa idejom da se postigne kompromis. Tako mali, ili koliki jesmo, moramo o sebi da brinemo, ali i o snazi drugih. Tri, da brinemo o tome kako će u svim delovima sveta da izgleda. Pod četiri, da obezbedimo opstanak našeg naroda na KiM.

Predsednik je rekao da je "posle svih pretnji albanskog rukovodstva zavladao strah među našim narodom da će im se ponoviti sudbina kao ljudima iz Krajine.

- U skladu sa tim, naše je bilo da danas kažemo ljudima, u uslovima kada ne govorite to za televiziju, iako znamo koliko je to danas teško, u uslovima koji više nisu hipotetički, mi nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka je bila: "Šta god bilo, kako god bilo, izbegličke kolone neće postojati i sačuvaćemo naš narod i od pogrona i pogroma".

Kako kaže Vučić, Albanci su, a nikome nije jasno zašto, rešili da sprovode jednostrane akcije.

- Uvek su za to manje ili više dobijali podršku Kvinte. Onda su rekli "mi hoćemo da promenimo tablice". Predlog naše delegacije bio uvođenje statusno neutralih tabli.

– Došli smo u Brisel, Aljbin Kurti je rekao da svi moraju imati RKS tablice. Šta god da se desilo, mi kažemo dajte nam KS table, oni hoće da ukinu… Mi smo rekli nema problema, dajte im KS table, kao opareni su skočili sa "nećemo statusno neutralne table".

Kako je naveo, njima je jedino stalo da se uništi životi Srba na Kosovu i Metohiji i da je jedini smisao "mučenja našeg naroda na Kosovu i Metohiji njegovo konačno proterivanje.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

 

Šta je Kurti tražio u Briselu

Rekao je da je prištinska strana tražila razgovor o generalnom sporazumu od šest tačaka, među kojima je razmatranje i prethodnih dogovora:

1 Generalni principi bilateralnih odnosa

1. a. Generalno priznanje

1. b. Ulazak u sve međunarodne organizacije

2. Rešavanje problema iz prošlosti

2. a. Nestalih

2. b. Rešavanje problema silovanih

2. c. Raseljena lica

2. d. Uništenje privatne svojine i vraćanje otetih artefakata

2. e. Ratna odšteta koju Srbija treba da plati

3. Saradnja u budućnosti

4. Poštovanje albanske manjine u Srbiji

5. Ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma

6. Konačni dogovori

- Mi smo tražili da se otvori rasprava o zajednici ZSO i tražili smo još nekoliko stvari. Prema Prištini, Srbin na svakih 90 dana mora da dobije vizu da živi u rođenoj kući, a Kvinta saglasna - rekao je predsednik pokazavši papir koji bi Priština da izda Srbima sa Severa i dodao:

- Njihovo objašnjenje je bilo da bi oni to izdavali na 90 dana, a da bi Srbin sa Severa morao da 89. dana da izađe s Kosova da bi dobio novu vizu da može da živi u rođenoj kući koju na Kosovu ima 50, 100, 120 godina.

- Specijalne jedinice kosovske jedinice su upale mnogo puta. Svaki od tih puta imali ste obavezu da tražite dozvolu četvorice gradonačelnika sa severa KiM, a to nikada niste tražili. To je posao NATO, ja ih molim da ga obavljaju. Njihov posao je da obezbede mir Srbima na KiM. Nije vaš posao da rušite imovinu sprskog stanovništva, već da obezbedite da ova banda ne prelazi Ibar. Za vas su barikade problem, a ne kriminalne i ilegalne odluke. A da je to tako potvrđuje i Stoltenberg u svom intervjuu.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

 

Prištinski režim napravio spisak za likvidaciju Srba

Predsednik je rekao da "Srbi nisu blesavi i znaju šta je NATO, i već su stradali od NATO i ne pada im na pamet da se to ponovo događa".

- Želim da vas obavestim da je pojačana svaka vrsta obaveštajne aktivnosti na severu KiM, da je naš tim od Lajčaka tražio da se krene u sprovođenje ZSO. Želimo da vas obavestimo da smo na vreme obavestili lica koje su na spisku za likvidaciju prištinskog režima koje su i pojedine spoljne službe odobrile, a pojedine strane službe odobrile ćutanjem ili klimanjem glavom.

Kako je dodao, primećeno je i sumnjivo kretanje pojedinih lica. Tri poslednja dana jula na KiM uočeno je kretanje lica iz Čečenije.

- Početkom avgusta na severu Kosmeta je boravila grupa Čečena i Čerkeza koji su povezani sa protivnicima Ramzana Kadirova, sa dva cilja. Jedan je opservacija situacije na severu, a drugi dodatno vrbovanje Albanaca za učešće u sukobima u Ukrajini.

- Imamo podatke i da je početkom avgusta na severu Kosmeta boravila grupa Čečena i Čerkeza, povezanih sa protivnicima Ramzana Kadirova sa dva cilja: angažman i učešće Albanaca u rusko-ukrajinskom sukobu i eliminacija naoružanih Srba na severu Kosmeta. Registrovan je borvak grupe u kojoj su bili Ahmed Ruslanovič Bakajev, Idriz Azarsanov, H.A. i M.A. Lica povezanih sa Džambulatom Sulejmanovim i Ahmedom Zakajevim, poznatim protivnicima lidera Ramzana Kadirova. Registrovani su 3.8. na severu KiM gde su se u Zubinom potoku sastali sa turskim državljaninom D.I.H. Doputovali su na sever vozilom marke mercedes novopazarskih registarskih oznaka. Grupa je iskazivala interesovanje o stanju na severu Kosova i Metohija, spremnost Srba za suprotstavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način mogu da dostave drugim obaveštajnim službama podatke, kako bi se oružae grupa Srba na severu Kosova neutralisale. Razgovarano je i o daljem angažmanu lica koja bi mogla da učestvuju  u sukobima u Ukrajini. Postojao je, srećom, irski deo komande Kfor-a koji je sprečio zloupotrebu i dozvolu ulaska kosovskoj policiji u NATO baze jer bi to tek bilo potpuno suprotno Rezoluciji 1244. iako je postojala odluka jedne velike zemlje da kosovska policija bude smeštena u slučaju bilo kakve ugroženosti u objekte kasarne Notinghil na severu KiM.

Vučić je govorio i o sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM i rekao "da danas znamo i da se nadamo da se nekim čudom do 1. septembra dogodi kompromis, ali da će onda 31. oktobra biti neki novi problem.

- Problemi za Srbe neće postati da postoje. Jedino što žele je da ukinu srpsku državu.

On je otkrio da će i narednih deset dana rukovodstvo Srbije tragati za kompromisnim rešenjem, što su podržali predstavnici Srba sa Kim, a tražili su garant da neće doživeti pogrom.

- Za to su od mene dobili apsolutne sve garancije. Novi pogrom se neće dogoditi, to je moja poruka svima koji žive ovde i svima u svetu. Srbi sa KiM su podržali rukovodstvo Beograda da u narednih 10 dana traga za kompromisnim rešenjem. Dali su nam razrešene ruke, ali su nam postavili crvene linije o kojim sada ne neću da govorim. Obavestili su me da će napustiti institucije ako se nastavi teror, a do kraja meseca napustiće ih i policajci i sudije. Doći će do potpune razgradnje poretka uspostavljenog na osnovu Briselskog sporazuma. Rekli su da će prihvatiti svaki kompromis koji nađemo, tražili su samo garancije da neće doživeti pogrom - istakao je Vučić.

- U veoma smo teškoj situaciji, grčevito ćemo tražiti kompromis u narednih deset dana. Plašim se da, iako uspemo, vrlo brzo nas čeka sledeća krivina.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

 

Pitanja novinara

Na pitanje o odluci o izboru mandatara Vučić je rekao da bi odluka trebalo da bude donesena u utorak i bude zakazano predsedništvo stranke, ali da je prioritet situacija na KiM.

- Da li će biti dan ili sedam ranije ili kasnije, ne mislim da je ključna stvar.

O izjavi Zdravka Ponoša da su "Srbi krivi za situaciju na Kosovu podjednako kao i Albanci" Vučić je rekao:

- Imamo mi mnogo takvih političara koji će uvek prvu priliku da dočekaju da svoj narod optuže za nešto, a svi drugi će uvek biti bolji, dalje neću da ulazim u to.

Komentarisao je i izjave voditelja Ivana Ivanovića koji mu je uputio pismo iz Hrvatske:

- On je potpuno u pravu, ja nisam na tom nivou, za njega je svetinja jato cipala, za mene Jasenovac. U pravu je, nismo na istom nivou, nikakav problem sa tim nemam.

- Nije on u pitanju, svi govore kako mi nekome branimo gde će da ide. Evo vam ga vlasnik Novosti i Politike, oduševljeno se slika u majici Rovinj. Ovi tajkuni koji ste pominjali, nisu Hrvati slagali da imaju jahte tamo, mislite da je ijedan sklonio, Ostoja, ovi iz Milenijuma itd. Nisu ih sklonili i neće jer su svi oni zimzeleni, a sutra će da kažu da je to bio otpor protiv diktatora. Oni sami ne razumeju da ljudi imaju različite snove, svetinje i ideje i da ću ja ovo isto uvek da govorim. I uvek sa dozom gađenja i prezira da gledam u sve njih i obrnuto. I nemam nikakav problem sa tim, idite gde hoćete, svi ti sa tim jahtama, milionima koje ste uzeli od svog naroda, a ostavili negde drugo.

O napadima na Grenela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se i na medijske napade na bivšeg specijalnog izaslanika SAD za dijalog Ričarda Grenela, u kojima je nazvan remetilačkim faktorom zbog kritika kosovskog premijera Aljbina Kurtija, upitavši zašto se napada baš onaj koji nije protiv Srba.

On je kazao da u srpskom narodu postoje ljudi kojima su dobri samo oni koji govore protiv Srbije, protiv njenog rukovodstva.

- Grenel je jedan od retkih koji ima pošten pristup i hrabar je čovek koji sme da kaže šta stvarno misli. Pa zašto vam on smeta, našli ste jednog jedinog koji ne govori protiv Srba, ponekad i u korist Srba. On danas predstavlja pola Amerike, prvi put se u njihovim emisijama govori da mi nismo krivi jer on to priča. Zašto to sebi radimo - pitao je Vučić.

Foto: Tanjug

 

O grafitima u Mitrovici

Prema rečima Vučića,  brinega  što vidi odlučnost srpskog naroda da pruži svaku vrstu otpora albanskom nasilju na KiM.

+ Da postoji svaka vrsta otpora našeg naroda albanskom nasilju, ta želja je nedvosmislena. Apsolutno, ta želje je nedvosmislena i to je ono što me najviše i brine, što znači da je doteralo cara do duvara i da ljudi više ništa neće da trpe + rekao je Vučić na pitanje o grafitima s porukama "Čekamo vas ovde" sa potpisom "Brigada sever" koji su se, prema pisanju nekih medija, pojavili u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Vučić nije želeo da komentariše grafite i dodao kako su o njima pisali neki albanski mediji, što su preneli neki mediji u Beogradu.

- Od svih ovih stvari koje neko uradi treba da komjentarišem grafite? Ne pada mi na pamet - rekao je kategorički predsednik Srbije.

- U veoma smo teškoj situaciji. Tražićemo kompromis grčevito u narednih deset dana, nadam se da ćemo uspeti. Da li verujem u to? Plašim se da će nas, kada budemo uspeli, čekati sledeća krivina, pa sledeća, i plašim se da je Rubik odavno pređen - istakao je Vučić.

On je naglasio da Beograd godinama govori o KS tablicama moleći prištinsku stranu da se to produži posle 2021. godine.

- Onda su oni jedva čekali da ih ukinu u potpunosti. Nama ne smeta da to izdaje ko god hoće, samo da budu statusno neutralne. Dogovorili smo s našim narodom da to bude mera kompromisa, ali neće Albanci. Neće ni KS tablice, a kamoli KM. Kažu da mogu sa BG tablama da dođu, zato što to nije Kosovo, a KM je Kosovo. Ne može ni KS, jer su oni međunarodno priznati. To što ih pola sveta nije priznalo i 80 odsto svetskog stanovništva nije ih briga, jer imaju silu kojom to mogu da sprovode u delo. To je njihov argument - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje u čemu je problem sa KS tablicama.

"NATO ne sme da dozvoli otvoreni sukob bilo koga na KiM"

Vučić je istakao danas da NATO i Srbija različito gledaju na destabilizaciju situacije na Kosovu, ali je poručio da svakako neće doći do destabilizacije na administrativnim prelazima.

Vučić je, upitan da li je od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga dobio garancije da će vojna alijansa delovati u slučaju destabilizacije, rekao da će Kfor delovati, ali da različito gledamo na destabilizaciju.

- Neko gleda na postavljanje barikada kao na destabilizaciju, a mi kada se krši nešto što piše u sporazumima, kao što je kada kosovska policija upada na sever KiM - objasnio je on.

Svakako, kaže, NATO ne sme da dozvoli otvoreni sukob bilo koga na KiM, jer to piše u Rezoluciji 1244.

- U rezoluciji piše još svašta ali nikoga briga. Piše i na tarabi svašta, pa se niko ne zaleće - rekao je on.

Vučić je istakao da sigurno neće doći do destabilzacije na administrativnim prelazima, već da je to moguće samo negde drugo.

Foto: Tanjug

 

Još uvek nije doneta odluka o održavanju Prajda

- To je kao priča o prajdu, ćutite više i jedni i drugi i prestanite da se prepirete i jedni i drugi. Nikome nećemo dozvoliti da dira homoseksualce u ovoj zemlji, zaštitićemo ih, ali da li će prajda biti otom-potom, govorićemo kada za to dođe vreme.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nije doneta odluka o održavanju Prajda i da će javnost biti obaveštena o tome.

Vučić je, na pitanje da prokometariše to što se u javnosti spominje da Parade ipak neće biti, rekao da ne ceni nikoga ko govori o toj temi, bilo da je reč o onima koji napadaju ili hvale Prajd.

- Mnogo prečih briga imamo, odvratni su mi i jedni i drugi koji o tome govore. Samo gledaju kako da stave teret na leđa svojoj državi.

Dodao je da njemu lično ne smetaju ni homoseksualci i da svako ima svoj život i neka radi šta hoće u svoja četiri zida.

- A što u to mešate države, što se ne sklonite taj jedan dan, nemojte da lažete da će sedam dana da bude skup, sedam dana imate svake godine... a samo je jedan dan skup i tako je i ove godine - naveo je Vučić.

Kaže da se ljudi time bave kako ne bismo pričali o pravim problemima

- Šta ćemo sa strujom i naftom? Od 1. novembra nema više ruske nafte, mi smo pod sankcijama. Da ne bismo pričali o problemima sa gasom i mazutom... Samo pričamo o glupostima,to nam je najlakše to najbolje znamo, nema odgovornosti u kafani. Kada bude odluka (o Prajdu) bićete obavešteni - naveo je Vučić.

"Srpski narod će biti zaštićen od pogroma"

Predsednik je ponovio najvažniju poruku, a to je da će srpski narod biti zaštićen od pogroma.

- Rekao sam ljudima da želim da budem zapamćen kao neko ko će sačuvati mir i stabilnost, ali bez obzira na cenu naš narod će biti zaštićen od pogroma. I to ću uraditi, bez obzira na ličnu političku cenu. Naš narod će biti zaštićen - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, i preneo da je nakon te njegove poruke na sastanku, jedini put kad se mogao čuti aplauz u sali, jer Srbima, kaže, ništa drugo nije bilo potrebno.

Vučić je ponovio da će Beograd čuvati i zalagati se za mir, nalaziti još kompromisnih predloga.

- Sve što možemo, učinićemo da se sačuva mir. I to je ono što mi možemo - dodao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo i da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj bio veoma korektan tokom razgovora pre nekoliko dana u Briselu, kao i da ne može da kaže da su specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak niti specijalni predstavnik SAD Gabrijel Eskobar, bili nekorektni.

- Teško ćete da me ubedite da ovi (Priština) posve samostalno deluju i da ničiju podršku nemaju. Težak je period pred nama i važno je da budemo suštinski ujedinjeni, da brinemo o Srbiji i izaći ćemo iz svega ovoga - rekao je Vučić.

Ponovio je da je važno da pazimo, čuvamo i brinemo jedni o drugima.

- Da čuvamo druge od sebe, više nego sebe od drugih, to je čojstvo. Mnogo puta sam rekao, iako mnogi misle da je to fraza - na kraju, pobediće Srbija - zaključio je Vučić.

Posebna sednica o Kosovu i Metohiji

Predsednik je izjavio da je spreman da ode u Skupštinu Srbije, gde bi na posebnoj sednici, govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji.

- Spreman sam da odem u parlament u prvoj polovini septembra. Tada ćemo jasnije znati sve i moći ćemo da govorimo o nekim drugim zaključcima - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je naveo da je, iako zna u šta će to da se pretvori u parlamentu, njegova obaveza da u parlamentu odgovori na sve neistine, paušalne ocene, jer je, kao predsednik svakako spreman da ode u Skupštinu Srbije.

O krivičnim prijavama protiv pripadnika hrvatske vojske

Predsednik je rekao da ne zna šta se dešava sa krivičnim prijavama protiv pripadnika hrvatske vojske za zločin nad srpskim civilima u Petrovačkoj koloni, ali da zločinci moraju da odgovaraju bez obzira što ih u Hrvatskoj proglašavaju za heroje.

- Nisam tužilac za ratne zločine, ali sam ponosan na činjenicu da je neko imao hrabrosti posle 27 godina da traži odgovornost za ubijenu srpsku decu i starce. Ta deca koja su pobijena na Petrovačkoj cesti su imala sedam, 11 i 13 godina i nisu ni počela da žive. Onima koji to zloupotrebljavaju da bi govorili kao neko ima nešto protiv Hrvata poručio bih da to nije istina, jer se samo ima protiv zločinaca koji su ubili tu decu - naglasio je Vučić.

Istakao je da je za njega "tih osmoro zaklopljenih očiju" veća svetinja od svih napada na njega, državu koju vodi i njegovu porodicu.

- Jer ako nismo u stanju da decu zaštitimo, onda ne zaslužujemo da postojimo kao država. Nadam se da će zločinci odgovarati, oni koji su ubijali decu i pri tome proglašavani za junake, a da se nisu pokajali i otišli na grob da polože cvet - nalgasio je Vučić.

Prvo obraćanje predsednika nakon pregovora u Briselu

Ovo je prvo obraćanje predsednika nakon poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, u četvrtak u Briselu, koja nije donela rezultat.

Vučić je u četvrak iz Brisela poručio da je to bio težak dan za Srbiju, kao i da će nastaviti da se bori za mir i stabilnost.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković najavljujući današnje obraćanje predsednika, rekao je da će to biti "jedno njegovih od najznačajnijih obraćanja", u kojem će govoriti o ponašanju Kurtija u Briselu kao i o aktuelnoj situaciji, dijalogu, predlozima.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

 

Sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM

Vučić se ranije danas sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima je razgovarao o pregovorima vođenim u Briselu.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su  premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici SL Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija...

BONUS VIDEO - VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Himna republike Srbije se orila Skupštinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (106)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije