DANAS NASTAVAK DIJALOGA U BRISELU: Predsednik Vučić imaće niz sastanaka

Tanjug

18. 08. 2022. u 08:07

U BRISELU će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, na najvišem nivou, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se, najpre, sastati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a zatim bi, kako je planirano, trebalo da usledi zajednički sastanak sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

ДАНАС НАСТАВАК ДИЈАЛОГА У БРИСЕЛУ: Председник Вучић имаће низ састанака

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije juče se sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a posle tog susreta napomenuo je da će sutrašnji razgovori biti teški, jer nema saglasni sa Prištinom gotovo ni po jednom pitanju, ali da će Srbija drži međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

On je istakao i da je u razgovorima Beograda i Prištine potreban racionalan pristup i kompromisno, a ne rešenje po nečijim željama kojima bi se Srbija ucenjivala ili joj se izdao nalog kako da se ponaša.

- Oni kažu "mi čekamo uzajamno priznanje, a ako se to ne desi biće kriva Srbija". To ne funkcioniše tako. Moramo da razgovaramo, da vidimo koje bi bilo pravo kompromisno rešenje. Mi smo spremni za to - rekao je Vučić u Briselu na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

I pre odlaska u Brisel Vučić je jasno poručio da sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno, sa naglaskom na formiranje Zajednice srpskih opština. Tokom jučerašnjeg dana Vučić je odvojeno razgovarao sa Lajčakom, kao i sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i na tim sastancima ponovio da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer je Beograd sve svoje obaveze u potpunosti ispunio. Sa Stoltenbergom je juče razgovarao i Aljbin Kurti, koji je novinarima rekao da Priština neće odustati od primene odluke o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama, navodeći da oni ispunjavaju svoje zakonske obaveze, kao i da se kako tvrdi, Beograd sa tim saglasio još 2018. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (124)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet