SRAMNA IZJAVA HRVATSKOG MINISTRA O ZABRANI VUČIĆU DA POSETI JASNOVAC: Srbija se nije suočila sa prošlošću

Novosti online

17. 07. 2022. u 12:18

HRVATSKI šef diplomatije Gordan Grlić Radman dao je skandaloznu izjavu pravdajući sramnu odluku Hrvatske da zabrani privatnu posetu Jasenovcu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

СРАМНА ИЗЈАВА ХРВАТСКОГ МИНИСТРА О ЗАБРАНИ ВУЧИЋУ ДА ПОСЕТИ ЈАСНОВАЦ: Србија се није суочила са прошлошћу

Foto: Iakovos Hatzistavrou / Pool via AP/Depositphotos

On je, između ostalog, naveo da se "Srbija nije suočila sa prošlošću".

Kada govorimo o prošlosti, podsećamo da je u logoru Jasenovac, prema izveštajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.

Međutim, Radman kaže da je Vučićeva namera da položi venac žrtvama "provokacija".

Radman slagao

Radman je izrekao i neistinu da Hrvatska uvek najavljuje privatne posete svojih zvaničnika Srbiji.

- Mi uvek najavljujemo dolazak, to je ovde izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica - rekao je Radman, ali je ministarstvo spoljnih poslova Srbije danas ukazalo na činjenicu da je u prethodnih godinu dana, zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Republike Hrvatske u Republiku Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava.

To uključuje i visoke zvaničnike Republike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna 2022. godine, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta 2022. godine, Milana Bošnjaka, izaslanika predsednika vlade Republike Hrvatske, 17. decembra 2021. godine itd.

Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (54)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!