(UZNEMIRUJUĆE) JASENOVAC - MESTO GENOCIDA NAD SRBIMA: Monstruozni zločini koje Hrvatska danas hoće da sakrije

Novosti online

17. 07. 2022. u 09:33

PREDSEDNIKU Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti zabranile su privatnu posetu Jasenovcu.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ЈАСЕНОВАЦ - МЕСТО ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА: Монструозни злочини које Хрватска данас хоће да сакрије

Krvavi pir ustaških koljača

Predsedniku Srbije je zabranjeno da položi cveće jasenovačkim žrtvama.

Ministar spoljnih poslova tim povodom u 11 časova održaće vanrednu konferenciju za novinare.

Jasenovac - mesto genocida i najmonstruoznijih zločina u istoriji čovečanstva

U logoru Jasenovac su hrvatske ustaše, prema izveštajima nezavisnih komisija, od 1941. do 1945. godine ubile 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.

Foto: Tanjug

Zatvorenike i sve one koji su završili u Jasenovcu, ustaše su klale posebno oblikovanim noževima (srbosjek) ili su ih ubijale sekirama, maljevima i čekićima; bivali su takođe i streljani ili vešani po drveću ili banderama. Neki su živi spaljivani u usijanim pećima, kuvani u kazanima ili davljeni u reci Savi.

Ovde su korišćeni najraznovrsniji oblici mučenja – metalnim predmetima čupali su nokte na rukama i nogama, ljude su oslepljivali zabijajući im igle u oči, meso su im kidali, a zatim solili. Takođe su ljude žive drali, odsecali im noseve, uši i jezike sekačima za žicu, i šila im zabadali u srce. Ćerke su silovali pred očima majki, a sinove mučili pred očima njihovih očeva. U Jasenovcu i Staroj Gradiški ustaše su prevazišli sve ono što čak ni najbolesniji um nije mogao da zamisli i sprovede.

Čak su i nacistički generali bili užasnuti ustaškim zločinima u Jasenovcu. General fon Horstenau, Hitlerov izaslanik u Zagrebu, zapisao je u svom ličnom dnevniku za 1942. godinu da su ustaški logori u NDH bili "suština užasa" a Artur Hefner, oficir zadužen za transport radne snage u nemački Rajh, napisao je za Jasenovac 11. novembra 1942.: "Koncept logora Jasenovac trebalo bi zapravo shvatati kao kompleks od nekoliko logora, koji su udaljeni po nekoliko kilometara jedan od drugog, a grupisani su oko samog Jasenovca. Bez obzira na javnu propagandu, ovo je jedan od najstrašnijih logora, koji bi se mogao porediti jedino sa Danteovim „Paklom“."

Za razliku od nemačkih logora u kojima je ubijanje bilo industrijsko, u Jasenovcu je ubijanje bilo divljačko, vršeno je uglavnom ručno, ručnim alatima, noževima, polugama, maljevima, čekićima.

Hrvati su imali i logore za decu. Logori za decu bili su u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Jasenovca, mada je žena i dece bilo i u Jasenovcu.

Hrvatska umanjuje broj žrtava genocida u Jasenovcu

Tendencija umanjivanja broja žrtava prisutna je i u "modernoj Hrvatskoj". Poznati primer je bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman koji je tvrdio da je "u Jasenovcu ubijeno 30.000 do 40.000 Srba, 30.000 Jevreja, kao i 10.000 hrvatskih antifašista".

Genocid u Jasenovcu ne smemo da zaboravimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u maju ove godine da je zločin u ustaškom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata najteži zločin genocida i nešto što nikada ne smemo da zaboravimo.

- Nikada srpski narod neće biti toliko mali i slab koliko bi drugi hteli da bude mali i slab. Nikada Srbija nije dovoljno slaba, da nije "preterano naoružana i suviše milatarizovana" - rekao je Vučić u Donjoj Gradini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)