ZORANA I HIL PROTIV VULINA: Posle Ambasade SAD, napad i potpredsednice Vlade

S. S. R.

13. 07. 2022. u 06:34

AMBASADE mi ne određuju uverenja. Stvaranje srpskog sveta i ujedinjenje Srba nije zvaničan stav Vlade, baš kao što nije ni da treba uvesti sankcije Rusiji, biti jasniji, ma šta to značilo po pitanju sukoba u Ukrajini ili da treba podržati britansku rezoluciju po kojoj su Srbi genocidan narod.

ЗОРАНА И ХИЛ ПРОТИВ ВУЛИНА: После Амбасаде САД, напад и потпредседнице Владе

Foto: Z. Jovanović

Stvaranje srpskog sveta je moj stav i deo programa Pokreta socijalista koji predvodim. Za razliku od brojnih političara, a među njima i pojedinih članova Vlade, ja imam i ideologiju i uverenja i stavove i nije mi potrebno da mi bilo koja ambasada odobri šta mislim i kako treba da radim.

Ovako je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin juče odgovorio potpredsednici Vlade i ministarki energetike Zorani Mihajlović, koja mu je prethodno zamerila na izjavi da "sanja da svi Srbi žive u jednoj državi".

- Ta izjava nije zvanična politika i stav Vlade. Kao građanin, on ima pravo da iskazuje sve svoje želje, aspiracije i snove. Političari ne treba da se bave prošlošću - istakla je Mihajlovićeva.

Klinč dvoje ministara je raspirivanje reakcije na Vulinove stavove, koje je prethodno komentarisala i ambasada SAD, još jednom pokazavši ružan manir da se ne libi da govori o unutrašnjim pitanjima naše zemlje, što je nediplomatski, pokazuje nepoštovanje domaćina i predstavlja kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

MEŠALI SE I SKOT I KIRBI

I RANIJI ambasadori SAD ponašali su se po istoj matrici. Tako je, na primer, Kajl Skot usred Vlade Srbije rekao da "Kosovo nije takozvana već nezavisna i suverena zemlja". Ranije je Majkl Kirbi pitao "zašto u Srbiju dolazi samo predsednik Rusije Vladimir Putin, a ne i predstavnici drugih zemalja SSSR, kad su i one učestvovale u oslobađanju naše zemlje u Drugom svetskom ratu".

- Dejtonski mirovni sporazum čuva mir i stabilnost. Sve vlade i svi predsednici Srbije su ga do sada podržali. Komentari ministra unutrašnjih poslova nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom i protivreče integraciji Srbije u evropske strukture - objavili su reakciju iz Ambasade na "tviter-nalogu", a ubrzo su je prisvojile i podelile njihove kolege iz diplomatskog predstavništva SAD u Sarajevu.

Diplomata u penziji Branko Branković istakao je za "Novosti" da nije ništa novo da se, pre svega ambasada SAD i ambasador Kristofer Hil, mešaju u unutrašnje stvari Srbije:

Foto AP

Kristofer Hil

- Komentar ambasade na Vulinovu izjavu, koja se nije odnosila na Srbiju nego na Bosnu i Hercegovinu, ne samo da je neprihvatljiv već prelazi svaku granicu tolerancije. Govorio sam nekoliko puta da je velika greška što smo dali agreman Hilu, znajući ko je i kakva je bila njegova uloga tokom pregovora u Rambujeu.

Branković navodi da Hil nastavlja da deluje po nalogu predsednika SAD Džozefa Bajdena koji, u "nedostatku mogućnosti da natera ili nagovori evropske zemlje da uđu u rat sa Rusijom, pokušavava da snaži mišiće na nama".

- To je neprihvatljivo i prema diplomatskim pravilima, on treba da bude pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova. Takođe, treba dati i nalog ambasadoru u SAD Marku Đuriću da ode u Stejt dipartment i iskaže neslaganje. To je klasično diplomatsko ponašanje po proceduri koja kasnije može da vodi ka zahtevu da se povuče ili proglasi personom non grata - istakao je Branković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu