LAJČAKOVA MISIJA: Umiriti Kurtija - Plan da se pripremi teren za susret na najvišem nivou

D. M.

28. 06. 2022. u 08:00

TRODNEVNA poseta specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Kosovu i Metohiji, druga od početka godine, ima za cilj da se izvrši dodatni pritisak na premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija, čiji su stavovi do sada kočili briselske pregovore.

ЛАЈЧАКОВА МИСИЈА: Умирити Куртија - План да се припреми терен за сусрет на највишем нивоу

Foto N. Skenderija

Sagovornici "Novosti" smatraju da u vrhu EU žele da iskoriste pomak od prošle nedelje, kada je usvojena mapa puta o sprovođenju sporazuma o energetici, i da dođe do napretka i oko ostalih tema - nestalih, registarskih tablica i, pre svega, oko formiranja Zajednice srpskih opština.

Lajčak, koji je posetu Prištini započeo juče, takođe je u misiji da se utvrdi datum sastanka na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija. Cilj je da do tog susreta dođe tokom jula, pre letnjeg odmora na koji odlaze evropske institucije.

Kurti je sinoć u razgovoru s Lajčakom rekao da je Priština posvećena "principijalnom dijalogu koji se fokusira na međusobno priznanje".

Planirano je da briselski diplomata tokom boravka na KiM, osim razgovora sa prištinskim čelnicima, liderima glavnih opozicionih partija, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice, poseti i Prizren i sever Kosova i Metohije. Krajem nedelje Lajčak bi trebalo da dođe i u zvaničnu posetu Beogradu.

Ambasador u penziji Zoran Milivojević, za "Novosti", kaže da su na Zapadu razumeli dve stvari: prva, da će Beograd nastaviti da insistira na formiranju ZSO i da bez toga nema ozbiljnog dijaloga o normalizaciji odnosa, i druga, da je Kurti sa svojim rigidnim stavovima dosad bio pretnja pregovorima i da na njega treba vršiti pritisak:

- Videćemo koliko će Lajčak biti uspešan u pripremi terena za sastanak Vučića i Kurtija u Briselu. Sigurno je i određena poruka to što će izaslanik EU za dijalog biti na Kosovu i na Vidovdan, jer će time staviti do znanja da se u Briselu uvažava i srpski faktor na KiM, pogotovo u kontekstu svega što se dešava oko Dečana i srpske baštine.

Pojačan angažman zvaničnika EU oko dijaloga Beograda i Prištine dolazi posle dužeg perioda potpunog zastoja u ovom procesu.

Po mnogima, ključ za "primirivanje" Kurtija drži vašingtonska administracija, koja jedina ima uticaj da primora Prištinu na kooperativnost.

PONOVO SPUSTILI RAMPU ZVANIČNICIMA BEOGRADA

U DANU dolaska Lajčaka na KiM, Priština je juče zabranila ulazak na KiM ministrima Branku Ružiću, Dariji Kisić Tepavčević i Vanji Udovičiću, kao i direktoru Kancelarije za IT i e-upravu Mihailu Jovanoviću, koji je bez ikakvog objašnjenja vraćen sa administrativnog prelaza Jarinje. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je Lajčaka da prilikom posete Prištini istakne problem stalnog kršenja sporazuma o slobodi kretanja:

- Ako hoćemo da idemo u pravcu normalizacije, sasvim je prirodno bar za velike praznike da se ne zabranjuje ulazak ministrima na prostor KiM jer mi, s druge strane, ne zabranjujemo ulazak zvaničnicima iz Prištine koji zatraže da uđu na prostor centralne Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)