"PODIZANJA BARIJERA NIJE BILO NI NA VRHUNCU HLADNOG RATA": Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović o zabrani preleta aviona Sergeja Lavrova

Novosti online

06. 06. 2022. u 14:54

PODIZANjA barijera aktivnostima diplomata i diplomatije nije bilo ni u najtežim vremenima, i kad je Hladni rat bio na svom vrhuncu, kazao je bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović, komentarišući zabranu Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore preleta aviona ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, zbog čega je poseta Srbiji visokog gosta iz Moskve otkazana.

ПОДИЗАЊА БАРИЈЕРА НИЈЕ БИЛО НИ НА ВРХУНЦУ ХЛАДНОГ РАТА: Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић о забрани прелета авиона Сергеја Лаврова

Foto: Z. Knežević

- Diplomatija je ona oblast koja treba da funkcioniše u svim uslovima, bez ikakvih prepreka, jer diplomatija nikome ne može naneti štetu. Diplomatija je traženje rešenja za sporna pitanja uz uvažavanje interesa svih koji su zainteresovani za to pitanje. To je umetnost rešavanja spornih pitanja, zato diplomatija na planeti celoj uživa imunitet, zato diplomate imaju slobodu kretanja, slobodu komuniciranja, jer ograničavanje diplomatije je suprotno težnji čovečanstva za mir, za stabilnost, za saradnju, za razvoj – istakao je Jovanović.

Nekadašnji šef diplomatije dodaje da je „prosto nezamislivo da se onemogućavaju diplomatske aktivnosti suverenih zemalja“.

- Paradoksalno je da se bilo kada, sa bilo koje strane, podižu barijere koje otežavaju posao diplomatije, posao onih koji su posvećeni rešavanju spornih pitanja i traženju najboljih rešenja koja svima mogu da koriste. Tako nešto meni nije poznato, da su podizane barijere aktivnostima diplomata i diplomatije i u najtežim vremenima i kad je Hladni rat bio na svom vrhuncu, diplomatija je imala kanale komuniciranja i slobodu kretanja. U današnjim uslovima prosto je nezamislivo da se sa strane trećih faktora onemogućavaju diplomatske aktivnosti suverenih zemalja, i da se to čini jednostranim odlukama i jednostranim postavljanjem barijera. Barijere su nešto sasvim suprotno od slobode, od dijaloga, od traženja zajedničkih imenitelja u bilo kojoj situaciji, pa i u najtežim situacijama. Ne može se ništa drugo reći, osim da je veoma štetno i neprihvatljivo da treći faktori zbog svojih nekih užih interesa jednostrano se angažuju u sprečavanju normalnih diplomatskih aktivnosti trećih zemalja. Pogotovu kada se onemogućava diplomatska aktivnost zemlje kao što je Srbija, koja je poznata kao faktor mira i bezbednosti, faktor poštovanja Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava – kaže Jovanović.

Bivši diplomata napominje da je neprihvatljivo da se bilo ko meša u normalno diplomatsko opštenje Srbije sa drugim zemljama.

foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

- Postoje diplomatska i konzularna konvencija iz Beča, bečke konvencije, postoje propisi, međunarodno pravo o mirnom rešavanju sporova. Diplomatija je jednaka mir, jednaka rešavanje problema, diplomatija je sinonim za poštovanje interesa svih, diplomatija je umetnost i profesija za rešavanje problema. Onaj ko sprečava diplomatiju, znači ne želi rešavanje problema, ne želi rešavanje pitanja. U ovom slučaju kada je reč o Srbiji, Srbija kao miroljubiva zemlja može samo pomoći ciljevima mira u svojim diplomatskim aktivnostima, jer ona nije poznata, niti ima istoriju mešanja u tuđe poslove, niti istoriju dominacije, niti istoriju kolonijalizma, niti istoriju hegemonizma. To nije zemlja od koje se bilo šta može očekivati, osim doprinos miru i razumevanju, dijalogu, iznalaženju najboljih rešenja. I po svom geopolitičkom položaju, između istoka i zapada, Srbija ima predodređenu ulogu pozitivnog činioca i nije ništa čudo što je Srbija bila u istoriji prvi domaćin prve Konferencije balkanskih zemalja i što je bila domaćin konferencije Evropske organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS) 1976. godine, osnivač Pokreta nesvrstanih, bila je sedište Generalne konferencije Uneska, konferencija Svetska banke, MMF… Nema važnije međunarodne institucije koja nije imala svoje samite u Sava centru. Srbija je jedna osvedočena miroljubiva zemlja, koja samo može pomoći naporima da se nešto uradi za dobro Evrope i sveta, i od Srbije nikada nema nikave opasnosti, niti za susede, niti za kontinent, niti za međunarodne odnose. Zato je neobjašnjivo i neprihvatljivo da se bilo ko meša i podiže barijere za normalno diplomatsko opštenje Srbije sa drugim zemljama – zaključuje Jovanović.

Podsetimo, poseta ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu zvanično je otkazana. O razlozima otkazivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića obavestio je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko na današnjem sastanku na Andrićevom vencu.

Harčenko je tokom sastanka predočio Vučiću dokumentaciju kojom se potvrđuje da su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zabranile prelet avionu u kojem je trebalo da bude Lavrov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini