VUČELIĆ O VUČIĆEVOM GOVORU: "Bilo je potresno, emocionalno, racionalno, strateški i državnički"

Novosti online

01. 06. 2022. u 10:22

MILORAD Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti", gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, govorio je o polaganju zakletve predsednika Aleksandra Vučića, porukama koje smo čuli, kakve nam velike i teške odluke predstoje...

ВУЧЕЛИЋ О ВУЧИЋЕВОМ ГОВОРУ: Било је потресно, емоционално, рационално, стратешки и државнички

Foto: Printskrin

Komentarišući govor predsednika Vučića posle polaganja zakletve, Vučelić je rekao:

- Kada je nešto toliko impresivno i dobro i zaslužuje toliko pohvala, kao njegov govor, uvek je komplikovano govoriti...Ovo je bilo i potresno i racionalno i emocionalno i strateški i državnički i zaista nema nijedne zamerke. Ovo je jedan neuobičajen govor za tu priliku, obraćao se neposredno. Najviše su mi se dopadali delovi u kojima bi se on zamerio nekim našim zapadnim partnerima, što je bilo vidljivo, govoreći istinu. Dotakao se mnogih tema, bilo je sveobuhvatno, zaista je imponovao kao državnik. To je bilo neka vrsta verifikacije njegovog prethodnog mandata, jer smo mislili da smo sa koronom najteži put prevalili, pa smo mislili da su izbori, pa onda intervencija Rusije u Ukrajini... On se odazvao na sve, nema ninašta na šta se on nije odazvao, ne samo da je obećao nego se sve ovo vreme držao srpski. Svojim strpljenjem, principijelnošću, svojim predanim radom, na suženom prostoru, državnički je igrao zaista besprekorno - kazao je Vučelić.

"Vučić najmarljiviji, najvredniji političar"

On je istakao da je Vučić najmarljiviji, najvredniji političar kog poznaje.

- Jedna energija, on je fasciniran napretkom, prosvetiteljska ideja ga vuče. On se nalazi u jednom svetu dosta inferiornih političara, sagovornika njegovih. To je velika tragedija za Evropu. Oni bi u isto vreme morali da promene sebe, u odnosu na to što se dogodilo sa Srbijom, ali oni su bez tog formata da mogu da prihvate bilo kakvu promenu. Oni su mislili da je ovde neki provincijalni, lokalni sukob, mala zemlja, bez intervencije, bez Saveta bezbednosti... To se pokazalo kao velika istorijska paradigma, Putin to nimalo slučajno nije pomenuo i aktuelizovao, tu Vučić pravilno čita... Rusiji naravno ne pada na pamet da prizna Kosovo - istakao je Vučelić.

Foto: Printskrin

"Srbija oaza u kojoj možete da govorite šta mislite mirno i javno"

Vučelić dodaje da je "Srbija oaza u kojoj možete da govorite zaista šta mislite mirno i javno".

- Razgovori te vrste u zapadnim zemljama, osim u internom krugu, nisu mogući. To je još jedna velika prednost Srbije - dodaje on.

Vučelić je govorio i o telefonskom razgovoru Vučića i Putina, komentarima da neće ni doći do razgovora.

"Oaza smisla"

- Imate iz svake zemlje u Evropi problem svakodnevno, da je poskupela struja, da nema ulja.. Ovo dođe kao oaza smisla, jedan dan sam slušao da je najveći problem da nema šećera za espreso, onih malih kesica - dodao je Vučelić

- Laž danas jedna, laž sutra. Vučić je rekao otvoreno da će to biti do četvrtka, petka, svi znamo da je bio u Davosu. Kad bi neko bio dobronameran, pa valjda neće iz Davosa da razgovara.

On kratko prokomentarisao i izjavu Dušana Janjića da je "Putin diler, a mi narkomani navučeni na gas".

- On je potpuno ilerevantan, mnogi ljudi pridaju sebi značaj.

O dolasku Lavrova u Beograd

- Impresivan političar, koji je ovde već nekoliko puta bio... Ja znam šta će Šolc tražiti, a Lavrov neće ništa tražiti, niti pritiskati Srbiju oko bilo kog vitalnog pitanja. To je priznanje jedne dosledne politike. Nema ko nije govorio, hoće li te sankcije Rusiji...To kakav je muk postizborni u stranačkom životu, to se nikada nije dogodilo, muk ni na jednu relevantnu temu. Dešava se najveća kriza posle Drugog svetskog rata, nemoguće je ne komentarisati. Politički život se više ne odvija kroz prave stranke koje su nekada postojale - rekao je Vučelić.

On je istakao da u Evropi postoji "privid jedinstva, gde svako gleda svoje interese".

- Oni su nejedinstvo bez saglasnosti, oni nude jednu potpunu neprirodnu civilizacijsku stvar. Evropa se podigla na maloj ceni ruskog gasa - kazao je i rekao da misli da bi bila bolja situacija da je Angela Merkel tu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna