BIĆEMO POD VELIKIM PRITISCIMA! Zapad će tražiti od Srbije da što brže ide ka priznanju Kosova, kako bi oni mogli da ponište Putinov argument

Novosti online

06. 05. 2022. u 18:29

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je naša situacija situacija na KiM pogoršala.

БИЋЕМО ПОД ВЕЛИКИМ ПРИТИСЦИМА! Запад ће тражити од Србије да што брже иде ка признању Косова, како би они могли да пониште Путинов аргумент

Foto: I. Marinković

- U međuvremenu su se desile mnoge promene, i ovo je možda ključna stvar zbog čega se obraćam. Naime, naša situacija je promenjena na lošije, i posle izjava predsednika Rusije Vladimira Putina. Ne zato što je on imao nameru da našteti Srbiji, već je pitanje KiM na drugačiji način postavio, i postavio u zaštitu interesa ruskih - kazao je Vučić.

Vučić je potom pročitao Putinovu izjavu Antoniu Guterešu.

- "Gospodine generalni sekretaru, što se tiče invazije, dobro sam upućen u dokumente Međunarodnog suda o situaciju na Kosovu. Ustvari i sam sam ih čitao. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda u kojoj se kaže da kada ispunjava svoje pravo na samoopredeljenje, teritorija u okviru bilo koje države ne mora da traži dozvolu od centralne vlade države da bi proglasila svoj suverenitet. To je bila presuda o Kosovu. To je odlučio Međunarodni sud i svi su podržali. Lično sam pročitao sve komentare pravosudnih, administrativnih i političkih organa o Sjedinjenim državama i Evropi. Svi su podržali ovu odluku. Ako je tako, DNR i LNR mogu da uživaju isto pravo, bez traženja dozvole od centralne vlade Ukrajine i da proglase svoj suverenitet pošto je presedan stvoren. Da li je to tako? Da li se slažete? Gutereš je zapitao: "Ujedinjene nasije nisu priznale Kosovo? Zar ne?" Putin je odgovorio: "Da, naravno ali međunarodni sud jeste. Pustite me da završim ono što sam želeo da kažem. Ako postoji presedan, Republike Donbasa mogu da učine isto. To su oni uradili, a mi smo pak imali pravo da ih priznamo kao nezavisne države. Mnoge zemnje su to uradile, uključujući naše zapadne neprijatelje sa Kosovom. Mnoge države su priznale Kosovo. Činjenica je da su mnoge zapadne države priznale Kosovo kao nezavisnu državu. Mi smo isto uradili sa republikama Donbasa. Nakon toga su tražili on nas vojnu pomoć, i mi smo imali pravo na to - pročitao je Vučić.

Predsednik Vučić potom pročitao deklaraciju o Kosovu i Metohiji na koju se pozvao i Putin u tom razgovoru:

- Još nekoliko činjenica, pa ću vam objasniti šta nas čeka. 8. oktobra 2008. godine GS UN je na predlog Srbije usvojila rezoluciju A-RIS-63-3 kojim je od Međunarodnog suda pravde tražila savetodavno mišljenje. Pitanje je glasilo: "Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom". Oni su tada odgovorili da rezolucija nije protivna međunarodnom pravu. Na to se poziva Putin, na to se poziva i Kurti - kazao je on.

Vučić kaže da je iskorišćen propust tadašnjih vlasti Republike Srbije u formulisanju pitanja.

- Pitanje je trebalo da glasi: "Da li je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosovo postalo nezavisna država?" Tada bi odgovor svakako bio negativan. Međunarodni sud nije ustanovio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, već je protivno - kazao je on.

Predsednik je dodao da smo sami doprineli svojoj propasti, i da se zbog svega onoga što danas postoji kao svetski sukob, gde žele potpuni obračun sa Putinom i Rusima događa sledeće:

- Šta god govorili na Zapadu, oni znaju da tvrdnja o pravnom precedentu nije naivna. Putin braneći svoje poteze je povukao argument koji nije lagan. I bez obzira što će na zapadu reći da nije isto, i mi ćemo reći da nije isto, Putin je rekao da je na Krimu sproveden referendum, isto to i u DNR i LNR, možda i na Hersonu - kazao je on.

Vučić dodaje da se Putin poziva na to da sprečava humanitarnu katastrofu i genocid, isto ono što je radio i Zapad.

- Sada mi dolazimo u najveći problem, zato što će ceo Zapad kako bi uskratio argument Putinu, tražiti od Srbije da brzo prizna Kosovo, kako bi pokazali Putinu da to nije slučaj. Jel ako se to desi onda više nema pravnog presedana. Zato ćemo se nalaziti pod najvećim pritiscima sada, kako bi rekli da Kosovo nije isto što se dešava u Ukrajini.

Predsednik kaže da su mu svi evropski lideri koji su pričali sa Putinom rekli da je ruski predsednik insistirao na pitanju Kosova.

- Ne mislim da će Rusija priznati Kosovo. Mi ćemo biti pod ogromnim pritiskom, želim da ljudi to znaju, i da razumeju da će pritisak biti ogroman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada