OVIH su dana svi vodeći mediji u Italiji objavili vest da Srbija u jeku ukrajinske krize kupuje oružje od Kine. To je protumačeno kao skandal samo zato što Srbija želi suvereno da odlučuje, ne prihvatajući ničiji diktat. Vaša zemlja nije pokleknula ni 1914. kada joj je Austrougarska ispostavila ultimatum, ni u Drugom ratu, a ni 1999. pred NATO agresijom. Evropa najzad treba da shvati da su Srbi važan i dostojanstven narod, koji predvodi Balkan.

Komentari (5)

Novi

17.04.2022. 13:05

Srpski partizani su na kraju drugog svetskog rata proterali oko 300000 Italijana iz Dalmacije, Istre i otoka da bi stvorili veliku Hrvarsku. Da su mogli Hrvati bi to uradili i ranije. Amerika, Njemačka i Engleska su proterali Srbe iz Hrvatske tokom ratova devedesetih. Čudna je istorija Balkana.

Vesna

17.04.2022. 14:47

@Novi - Nisu to bili srpski partizani već preobučene Titove ustaše. Kao prave serijske ubice, bacali su Italijane u kraške jame kao prethodno Srbe u Hercegovini i Lici.

buki

18.04.2022. 08:44

@Novi - Na žalost Vesna, mislim da niste u pravu. I tamo, kao i na Sremski front, Broz je odveo zavedenu ili mobilisanu srpsku mladež da ih što više izgine. Naravno, posle rata vlast su preuzeli samo oni koji su srpskom narodu radili o glavi, između ostalih i ustaše koje pominjete. Za srpske gradove je dodatno sa Zapadom dogovorio i savezničko bombardovanje, u kojem je poginulo još mnogo Srba, koji su do tada nekako uspeli da prežive strahote ustaške i nemačke okupacije.

Danko

17.04.2022. 14:54

Kao bivsi student upravo fakulteta Sociologije i politickih nauka Univerziteta La Sapienza, pozdravljam objektivne stavove i cesto vrlo britke reci italijanske akademije. Ne mogu da ne kazem da sam bio iznenadjen objektivnom pristupu, poznavanjem i interesovanjem za istorijski geopoliticki prostor Balkana ne malog broja profesora sa 'Sapijence'. Stekao sam utisak da se Srbija vrlo ceni i postuje u istorijskom i geopolitickom kontekstu, u akademskim krugovima, koji na zalost i u Italiji, nemaju prevelik uticaj na politicku realnost i percepciju svakodnevne politike EU prema Srbiji