HIT TVIT: General Lazarević o NATO agresiji - Koristili bojne otrove! Mali o KiM - Situacija ide isključivo protiv Srbije

Novosti online

27. 03. 2022. u 21:21 >> 22:51

GENERAL Vladimir Lazarević, ministar finansija Siniša Mali i advokat Goran Petronijević gosti su večerašnjeg "Hit Tvita" na TV Pink.

ХИТ ТВИТ: Генерал Лазаревић о НАТО агресији - Користили бојне отрове! Мали о КиМ - Ситуација иде искључиво против Србије

Printskrin TV Pink

Ove nedelje navršile su se 23 godine od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Tačno u 19 sati i 45 minuta prve bombe pale su na Prištinu, Kuršumliju, Danilovgrad, na kasarne u Batajnici i Mladenovcu.

Sirene su se čule na sve strane, a bombe padale. Legitimne mete bile su putevi, pruge, mostovi, fabrike, škole, vrtići, zdravstvene ustanove i medijske kuće.

General Lazarević je istakao kako je NATO izvršio zločinačku agresiju na našu zemlju što niko ne može da zaboravi. Postavio je i pitanje zbog čega su napali Srbiju i sebi postavili monstruozne ciljeve.

- NATO je izvršio zločinačku agresiju na našu zemlju. Ja mislim da niko ne može ovo da zaboravi. Postavljam isto pitanje - zašto su napali našu zemlju i sebi postavili takve monstruozne ciljeve. Samo da podsetim, to su njihove reči: "Vratiti Srbiju u kameno doba". Taj rat je započeo pre oružane agresije. Ovo su reči i Klintona i Olbrajtove - rekao je general Lazarević.

Printskrin TV Pink

Lazarević je u nastavku svog izlaganja u "Hit Tvitu" kazao i kako je NATO upotrebljavao bojne otrove, prvi put, 3. maja.

- Upotrebli su bojne otrove. 3. maja, prvi put, u reonu sela Tankosić i Sojevo, opština Uroševac. Ja i danas ne mogu da kažem koja je to vrsta bojnog otrova. Stradali u toj zločinačkoj agresiji su pre svega civili, pa vojnici i policajci - dodao je Lazarević. - Mi ni danas ne znamo koje hemijsko oružje je korišćeno tokom borbi na Košarama.

"Ne napadaju oni Srbiju zbog mene, nego mene zbog Srbije"

- Oni su protiv nas izvršili i kopnenu agresiju preko Juničkih planina. Za 67 dana neprekidnih borbi oni nisu uspeli da izvrše proboj. Oni su mislili da će za 12 sati da prodru do Prizrena, a nisu mogli za 67 dana da pomere par stotina vojnika Vojske Jugoslavije ni 100 metara - dodao je general.

Advokat Goran Petronijević  je rekao da je, u jednom od svojih poslednjih govora, Milošević rekao: "Ne napadaju oni Srbiju zbog mene, nego mene zbog Srbije".

Printksrin TV Pink

 

- Tako su pokušali da nađu opravdanje iz NATO. Svi elementi agresije su bili ispunjeni. Srbija je njima smetala kao faktor koji remeti. Milošević nije bio problem, nego njihova namera da bombarduju ovaj prostor. Oni su odluku da bombarduju Jugoslaviju doneli godinu dana pre toga i samo su tražili razlog. Besomučno su ga tražili čak šest meseci i našli su ga u sceniranim dešavanjima u Račku. Nije njima Milošević bio problem, niti je njima bila namera da ga smene. Oni su želeli da zauzmu Kosovo i Metohiju. Što se tiče žrtava, sam broj civilnih žrtava je bio veliki. Ubijeno je tri puta više civila nego vojnika - rekao je Petronijević.

"Ne želimo da budemo pijuni, kako bi sačuvali mir i stabilnost"

Ministar Siniša Mali naglasio je da "Svaka ljudska žrtva, nema nikakvu cenu".

- Šta je sve uništeno u tih 78 dana? 25 hiljada stambenih objekata, 470 kilometara puteva, 595 kilometara pruga, 18 vrtića, 44 mosta, 19 bolnica, 20 domova zdravlja. Mi smo pet godina direktno, u smislu ekonomije, izgubili. Zašto ovo govorim? Iz perspektive sadašnjosti. To je ono što predsednik Vučić govori, da očuvamo mir i stabilnost u našoj zemlji. Ne želimo da budemo pijuni, kako bi sačuvali mir i stabilnost. Mislim da su te dve reči važnije nego ikada, mislim da je to što predsednik Vučić govori važnije nego ikada. Samo da budemo svesni šta možemo da izbegnemo. Predsednik je i u govoru u Kraljevu rekao da je to agresija, važno je da gajimo i kulturu sećanja na žrtve NATO agresije, ali je rekao i da moramo da idemo dalje, ali ono što je važno, Srbija sedi na svojoj stolici - dodao je Mali.

Foto: Printskrin TV Pink

Sagovornici Verice Bradić razgovarali su i o situaciji u Ukrajini.

- Sami vidite koliko se svet promenio zbog rata u Ukrajini. Zamislite pritisak na Orbana i uporedite to sa pritiskom na Aleksandra Vučića, samo da bude jasan stepen pritiska. Ovo je pritisak na predsednika Vlade zemlje EU, a na nas, oni koji želimo da budemo deo EU, ali i da čuvamo našu nezavisnost, pritisak je dvostruko veći. Mi štitimo naše interese, politika Aleksandra Vučića je najvažnija. Ne želimo da nas vodi politika zapada ili istoka - kazao je Mali.

- Ja ne znam šta i kako oni pričaju, ali pritisci su ogromni, nikome nije lako, pogotovu ne predsedniku Vučiću. Mi smo zauzeli principijelni stav, ako je bilo ko principijelan to je predsednik Vučić. Ne želimo da šaljemo našu decu u rat. Mir i stabilnost je politika predsednika Vučića - dodao je Mali.

 "Dva "voza" su krenula jedan na drugi, najbolje je da se sklonimo"

- Mi nemamo mnogo izbora. Mi smo mala zmelja. Mi moramo da sarađujemo i sa Istokom i sa Zapadom.  Kako je rekao predsednik Vučić "kada vidite ta dva voza kako su krenuli jedan na drugi najbolje je da se sklonimo".

- Ima mnogo dvostrukih standarda. Velike sile kada ne mogu da kažu drugim velikim silama šta žele onda se iživljavaju na manjima. Mi bi najviše voleli da nas nigde ne pominju i da se sklonimo ali oni to ne daju. Kao mala zemlja mi moramo da sarađujemo sa svima - dodao je Mali.

Rat u Ukrajini - svetski rat preko energetske krize

Advokat Petronijević je rekao da problem u Ukrajini dolazi od NATO.

- Ja bih rekao da je ovaj rat u Ukrajini srednjeg inteziteta, ali to je svetski rat preko energetske krize, pa dalje. Evo i nas tu negde traže, opet, a prošlo je... Pitanje je koji su zaista vojni ciljevi Rusije. Oni su saopštili, predsednik Rusije rekao da nema gde, Rusija je saterana i oni moraju da zaštite narod Rusije na istoku Ukrajine. Rusi primenjuju vazdušno-kopnene bitke. Moja procena je da trpe velike gubitke - kazao je Lazarević.

Foto: Printskrin TV Pink

Nakon ovog predloga, Mali je rekao kako imamo svega dovoljno, a zatim uporedio stanje u svetu i kod nas. Rekao je kako je u Italiji cena hleba osam evra, odnosno 1.000 dinara, dok je hleb u Austriji prodaje u konzervama. Mali kaže kako građani Srbije ne moraju da brinu, kao i da su cene osnovnih namirnica - zamrznute.

- Imamo svega dovoljno. Imali smo pritisak tih 10 dana kada je krenula kriza u Ukrajini, ali samo da razumeju građani koliko se svet promenio. Cena hrane je otišla u nebo, imate i dalje kovid, imate i dalje visoku inflaciju koja vlada najviše u Ameriki. Nikada veću krizu u svetu niste imali, evo već dve godine. I pogledaje situaciju u jednoj maloj Srbiji, mi opet kao država, preuzimamo najveći peret ove krize, pokazujemo odgovornost, u našoj zemlji zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica. Apsolutno imamo svega, građani ne moraju da brinu - kazao je Mali.

Mali je večeras u "Hit Tvitu" naglasio da će i pored svega država Srbija mladima od 16 do 29 godina, 1, 2 i 3. juna da isplati dodatnih 100 evra.

Mali: Mladima dodatnih 100 evra - to nema veze sa izborima

Foto: Printskrin TV Pink

- Uprkos svemu, naši mladi od 16 godina će prvog, drugog i trećeg juna po 100 evra dodatnih. To nema veze sa izborima. Obećanje koje dajemo - ispunjavamo - rekao je Mali.

Zatim su počeli razgovori o situaciji oko Kosova i Metohije.

- Sve što Albanci urade, to im neko smisli sa strane, ovo je upereno ka Srbima - rekao je Petronijević.

"Situacija oko KiM ide isključivo protiv Srbije"

Siniša Mali je rekao da "Cela situacija kada je Kosovo u pitanju ide isključivo protiv Srbije."

- Ovo što rade Albanci na Kosovu i Metohiji nije slučajno i to baš sedam dana pred izbore. Cela situacija kada je na Kosovu u pitanju ide isključivo protiv Srbije. Srbija je najveća zemlja zapadnog Balkana, zbog toga što se razvijamo, nama svi zavide. Treba da na svaki način da sačuvamo mir - kazao je Mali. - Ono čime se vodio predsednik je mir i stabilnost, jer svaka druga odluka bi izazvala sukobe na Kosovu i Metohiji, to nikome ne treba. Treba da budemo pametni i da čuvamo mir i stabilnost.

- Kome još nije jasno u ovoj našoj zemlji Evropa stoji iza svega toga? Evropa je potpisala Briselski sporazum, Evropa ga ne poštuje - dodao je Lazarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)